JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף (מיל') יעקב עמידרור

אלוף (מיל') יעקב עמידרור

עמית בכיר ע"ש אן וגרג רוסהנדלר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

תחזיתו הקודרת של ראש הממשלה נתניהו התבררה כמדויקת. הוא הבין כי העסקה שנרקמה בין הנשיא אובמה לבין איראן תגרום בסבירות גבוהה למלחמה במזרח התיכון, ותגביר את הסיכוי שבסופו של דבר יהיה צורך להשתמש בכוח להשמיד את תשתית הגרעין האיראנית. שום מנהיג ישראלי אחראי לא יכול היה לוותר על ההזדמנות להזהיר את העולם מעל הבמה החשובה ביותר בארה״ב.

 

מאמר זה נכתב ופורסם על ידי יעקב עמידרור יחד עם יעקב נגל וג’ונתן שכטר. (ראו ביוגרפיות בהמשך).

לפני חמש שנים (בשבוע שעבר) נאם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו בפני מליאת בית הנבחרים והסנט האמריקניים על עסקת הגרעין המתרקמת מול איראן, שבאותה תקופה התעצבה לעסקה שמאוחר יותר כונתה באנגלית ה-JCPOA. נאום זה נשאר שנוי במחלוקת עד עצם היום הזה. תומכי העסקה עדיין מתלוננים שיושב הראש של בית הנבחרים דאז, יחד עם שגריר ישראל בוושינגטון, ארגנו את ההזמנה לגבעת הקפיטול מאחורי גבו של הבית הלבן.

בירושלים נראתה התלונה הזו מאז ומתמיד צבועה. החטא המקורי (אם כי ללא ספק לא האחרון) של המשא ומתן הגרעיני האמריקאי עם איראן היה ניהולו בחשאי, מאחורי גבה של מדינת ישראל. אף אחת מהמדינות שאיראן איימה עליהן ביותר לא עודכנה על קיומם של מגעים אלו. ישראל נדהמה ללמוד ממקורות מודיעין שבעלת הברית הגדולה ביותר שלה מנהלת מו”מ חשאי, מאחורי גבה, עם האויב הגדול ביותר שלה, ועוד לגבי האיום החמור ביותר העומד בפני המדינה היהודית. כשנשאלו ישירות על המפגשים, לא השיבו עמיתינו האמריקנים בכנות (בלשון המעטה).

במרץ 2015 היה עדיין ה-JCPOA חודשים אחדים לפני סיכומו. תומכי העסקה ומתנגדיה הסתמכו על הערכות שונות, למעשה על הניחושים הטובים ביותר שלהם לגבי החודשים והשנים שיבואו. ראש הממשלה נתניהו הגיע לקונגרס כדי להציג את הערכתה של ישראל לגבי ההשלכות של החתימה על ה-JCPOA.

נתניהו הזהיר מפני שלוש סכנות הנובעות מהעסקה. ראשית, הוא טען, כי “שכניה של ישראל, שכניה של איראן, מבינים כי איראן תהפוך לאגרסיבית יותר ותתמוך הרבה יותר בטרור כאשר כלכלתה לא תהיה כבולה…”. שנית, מתן היתר לאיראן להישאר עם תשתית גרעינית נרחבת ומתרחבת, שאינה נחוצה לתוכנית אנרגיה גרעינית אזרחית, במקביל להמשך המחקר והפיתוח של צנטריפוגות מתקדמות, שבו לא נגעו, תביא את טהרן למרחק של “שבועות מהגעה למספיק אורניום מועשר לצורך בניית ארסנל רחב של נשק גרעיני”, כאשר ההגבלות הנובעות מהעסקה תוסרנה לאחר 10 עד 15 שנים. שלישית, חתימה על העסקה תסמן “פרידה מהתוכניות להגבלת תפוצתו של הנשק הגרעיני”, מכיוון ששכנותיה של איראן תתעקשנה לקבל לעצמן את אותן היכולות שהיא קיבלה, מה שעשוי להוביל למירוץ נשק גרעיני אזורי.

לעומתו הימרו תומכי העסקה שאיראן, שתתעשר מאוד בעקבות העסקה, תהפוך למתונה, לפני שההגבלות הנובעות מהעסקה תפוגנה, וכאשר היא בכל מקרה נשארת מחויבת לאורך זמן לא לפתח נשק גרעיני.

היום כבר לא צריך לנחש: ההתפתחויות בחמש השנים שעברו מאז חתימת ההסכם מאפשרות להשוות בין ההערכות המתחרות של 2015. כעת אנו יודעים כי התחזית הקודרת של נתניהו הוכיחה את עצמה כמדויקת יותר מהתחזיות האחרות.

תומכי העסקה טוענים כי איראן הפכה לאגרסיבית יותר לאחר שהנשיא דונלד טראמפ נסוג מה-JCPOA. זה נכון, אבל זו גם טענה מטעה המבוססת על תפיסת עולם מסוימת מאוד ועל התעלמות מהמציאות שלפני פרישת ארה”ב מההסכם. תפיסה זו מתעלמת מהגברת התוקפנות של איראן בכל האזור שליוותה את יישום העסקה. בעקבות העסקה ב-2015 התחזק קאסם סולימני (ממנו הוסרו כמה מהסנקציות) מאוד מבחינה פיננסית, מה שאפשר לו להוביל את מאמצי השיא של איראן לזרוע טרור ושפיכות דמים בתימן, סוריה, עיראק, לבנון, עזה ובנתיבי המים של כל האזור, והכול לפני פרישת ארה”ב מההסכם.

לאחר שהעסקה נכנסה לתוקף ונכסים שהיו כפופים לסנקציות חדלו להיות מוקפאים, גדל תקציב הביטחון של איראן (שבסביבות שני שלישים ממנו מיועדים למשמרות המהפכה הקיצוניים) בכ-30%-40%. התקציבים שאיראן העבירה לחיזבאללה, לחמאס ולארגוני טרור אחרים הגיעו לכמיליארד דולר בשנה. איראן המשיכה להתעלם מחובותיה וממגבלותיה על פיתוח טילים ועל ייצוא אמצעי לחימה. משמרות המהפכה החלו לבסס נוכחות צבאית קבועה בסוריה, שאפשרה להם לתכנן ולבצע התקפות של מל”טים וטילים על ישראל. הואצו ההתקפות הח’ותיות על סעודיה, תוך שימוש בטילים איראניים. חודשיים לאחר סיכום העסקה הציבה רוסיה את כוחותיה, לצד כוחות “לגיטימיים” של איראן, בסוריה. אנחנו יכולים לשער מה היה קורה אילו לא הייתה ארצות הברית נסוגה מהעסקה במאי 2018, אך אנו יודעים בוודאות שאז כבר היה ברור שבמקום לקנות ולהבטיח את המתינות של איראן מימן ההסכם את התוקפנות שלה.

הממשל האמריקני הקודם, כמו גם פקידי האיחוד האירופי הקודמים והנוכחיים, טענו, ועדיין טוענים, כי ה-JCPOA עבד. אנחנו מסכימים שהעסקה עשתה בדיוק את מה שהיא נועדה לעשות: היא אפשרה לאיראן להמשיך להעשיר אורניום, תוך המשך הפיתוח של צנטריפוגות מתקדמות יותר וטילים בעלי יכולת לנשיאת ראשי נפץ גרעיניים. זו הסיבה לכך שהרבה לפני שארה”ב נסוגה מההסכם החלו מדינות ברחבי המזרח התיכון להתנהל תוך ציפייה לאיראן חמושה בנשק גרעיני. כך למשל סעודיה סירבה להתחייב לא להעשיר אורניום, ובכירים באיחוד האמירויות הביעו מחשבה שנייה על התחייבויותיהם לזנוח את השאיפה לשלוט בכל מחזור הדלק הגרעיני. ההתעניינות הגוברת של מצרים ומדינות אחרות בטכנולוגיות רלוונטיות לנשק גרעיני הייתה שקטה יותר, אך לא פחות נחושה. בסתיו האחרון הביע נשיא תורכיה את רצונו לקבל לרשותו לא רק את השליטה בכל מחזור הדלק, אלא גם את הנשק הגרעיני עצמו.

בתחילת 2018 שם המוסד הישראלי, במבצע דרמטי, את ידו על “הארכיון האטומי” של איראן. למרות הבטחות ההסכם למתן “שקיפות רחבה ורובוסטית”, אנו יודעים כיום שבחודשים שלאחר סיכום ה-JCPOA האיצה איראן את מאמציה לאסוף, לארגן ולהסתיר את החומר העצום (שנתפס במבצע) המפרט את העבודה הנרחבת שלה כדי לפתח ולייצר נשק גרעיני. גילוי הארכיון חשף הן את הכוונות לטווח ארוך של איראן והן את הפגמים הרבים של ה-JCPOA.

חומרי הארכיון מתעדים בקפדנות ובפירוט נרחב את פרויקט הנשק הגרעיני של איראן, שהיה מתקדם יותר מאשר הובן בעבר. יחד עם זאת, 159 עמודי ה-JCPOA טיפלו בנושא פיתוח מערכת הנשק (weaponization) בפרק קצר ביותר של כחצי עמוד בלבד, בשפה כללית וללא שום קביעה ביצועית ברורה המתייחסת ליכולת הבקרה ו/או להטלת עונשים בגין הפרות בתחום קריטי זה. פרק זה נכתב באופן חסר שיניים לחלוטין, והפך לאחד מהחורים הגדולים בעסקה, שהבטיחה לכאורה פיקוח חודרני ורחב הכולל גם “בדיקות חסרות תקדים”. יותר משנה וחצי לאחר שהעסקה יושמה אמר המנהל הכללי של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא”א) בלשון דיפלומטית כי הכלים לאמת סעיף זה הינם “מוגבלים”. בהתחשב בפירוט המבצעי המופיע בסעיפים אחרים של ה-JCPOA נראה ברור כי מחברי ההסכם התכוונו להשאיר פרק קריטי זה ברמה ההצהרתית, שלא תיאכף. אלפי הדפים שנמצאו בארכיון מלמדים עד כמה היה מהלך זה פזיז, רשלני, חסר אחריות ומסוכן.

הדיוק של תחזיות נתניהו לא היה תוצאה של מודיעין טוב, הבנה עמוקה יותר של איראן או תובנות דיפלומטיות מיוחדות. הוא פשוט הכיר בכך שארה”ב שינתה באופן מהותי את מטרותיו של ההסכם. פקידי הממשל הבכירים המשיכו לספר לעמיתיהם הישראלים שהמטרה הינה לפרק את תוכנית הנשק הגרעיני של איראן, אולם התברר כי מטרותיו של הבית הלבן היו הרבה יותר צנועות: להגיע לעסקה שתהווה את המורשת הדיפלומטית של כהונת הממשל ותו לא. לשם כך, מטרתם החדשה המוגבלת הייתה למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני בטווח הקצר בלבד. מה שהוגדר על ידי הממשל כפתרון קבוע לבעיית תוכנית הגרעין האיראנית פינה את מקומו לדחיית ההגעה לנשק ולניטור בלבד, בזמן שבפועל השתכללה התוכנית ובאופן אירוני ההסכם דווקא הקנה לה לגיטימיות, אף על פי שבתקופת ההסכם שיפרה איראן את מצבה בכמה תחומים חשובים בתוכנית הגרעין (צנטריפוגות מתקדמות וטילים משופרים). הראיות לשינוי המדיניות האמריקנית הגיעו באופן מדורג, אך בסופו של דבר מכריע.

היו סימנים רבים לחשיבות הסימבולית שייחס הבית הלבן לעסקה עם איראן. בינואר 2014, לדוגמה, אמר סגן היועץ לביטחון לאומי, בן רודס, לקבוצה של פעילים פרוגרסיביים, על פי הדיווחים: “זה כנראה הדבר הגדול ביותר שהנשיא אובמה יעשה בקדנציה השנייה שלו בנושאי מדיניות חוץ”. על מנת ששומעיו יבינו את גודל ההישג הצפוי וישימו את דבריו בהקשר הנכון השווה רודס את העסקה עם איראן לתוכנית ביטוח הבריאות, שהייתה הדגל החשוב ביותר של הממשל בחקיקה שהוא הביא לקונגרס בתקופת אובמה. אין ספק שמנהלי המו”מ מטעם איראן, שקראו את דבריו של רודס, ידעו גם הם לשים את דבריו בהקשר הרצוי להם. נוצר מצב אירוני שהאיראנים ניצלו אותו היטב: למרות כל הלחצים על טהראן, היה ברור שארה”ב רצתה את ההסכם אפילו יותר ממה שאיראן הייתה צריכה אותו, ואיראן הייתה זקוקה לו נואשות.

אולי ההוכחה המרשיעה ביותר לסדרי העדיפויות המשתנים של הבית הלבן נמצאת בבחינת המידע המטעה שהעבירו פקידי הממשל הבכירים במודע לישראל, בזמן שהם מוותרים במקביל על עמדותיהם הבסיסיות ביותר במו”מ מול האיראנים. בזמן שלישראל הובטח שוב ושוב כי בכל עסקה סופית איראן תישאר עם אפס אורניום מועשר ועם אפס צנטריפוגות, הנשיא כבר החליט להיענות לדרישה האיראנית להמשך העשרת אורניום. פקיד בכיר מאוד בבית הלבן הגיע מאוחר יותר לירושלים והבטיח לנתניהו ישירות שזמן הפריצה האיראני לחומר גרעיני יימדד בשנים (הגורם הרשמי הדגיש שמדובר בשנים, ברבים). למרות כל זאת מחברי ההסכם התגאו לאחר מכן בכך שההסכם מבטיח זמן פריצה של כשנה אחת. נאמר לישראל בהזדמנויות רבות, כולל על ידי הנשיא עצמו, כי “אי הגעה לעסקה עדיפה על הגעה לעסקה גרועה”. בפועל הגיע צוות המשא ומתן של ארה”ב להסכם רע, גם על פי הסטנדרטים שארה”ב קבעה לעצמה.

הוויתורים הדרמטיים הבהירו למקבלי ההחלטות בישראל כי הממשל הגיע לידי החלטה שהגעה לביצוע העסקה חשובה יותר מיעילותה ומתוכנה. השקרים נועדו להשאיר את האופוזיציה הישראלית לעסקה רדומה עד שיהיה מאוחר מדי.

כל זה הצביע על עסקה שאינה מיועדת לפתור את אתגר תוכנית הגרעין האיראנית אלא להפוך אותה לבעיה גדולה יותר של מישהו אחר בהמשך הדרך.

הנשיא עצמו אישר את ההערכה הישראלית ואת חששותינו, כאשר כחודש לאחר הנאום הוא סיפר ל-NPR: “מה שיותר רלוונטי הוא הפחד ממה שיהיה, כאשר בשנים ה-13, 14, 15 להסכם יהיו להם צנטריפוגות מתקדמות שיכולות להעשיר אורניום במהירות רבה ובנקודה הזאת, זמני הפריצה לנשק יתכווצו כמעט לאפס”. ראש הממשלה קרא נכון את דברי הנשיא, עוד לפני שנאמרו.

הנזק לישראל בפוליטיקה האמריקנית כתוצאה מהנאום נצפה כתופעת לוואי מצערת של החלטה שיש לה השלכות של חיים ומוות עבור ישראל. במובן זה החלטתו של נתניהו דמתה להחלטתו של מנחם בגין בשנת 1981 להרוס את הכור הגרעיני אוסיראק בעיראק. החשיבות של מניעת השגת נשק גרעיני מסדאם חוסיין הובילה את מנחם בגין לקחת את הסיכון שבהתמודדות עם הממשל האמריקאי (ואחרים), כולל קבלת ביקורת חריפה לאחר התקיפה. בגין האמין שאין לו ברירה.

גם לנתניהו לא הייתה ברירה. לאחר שהממשל האמריקאי נכנע לדרישותיה של איראן, ניסה שוב ושוב להונות את ישראל והתעלם מהאזהרות הפרטיות והפומביות של ראש הממשלה לגבי הכיוון שאליו הוביל ה-JCPOA, הוא היה מחויב לנאום גם מתוקף תפקידו וגם בהיבט המוסרי. הוא היה חייב לעשות כמיטב יכולתו כדי למנוע תוקפנות איראנית נוספת ומירוץ חימוש גרעיני אזורי, אך יותר מכול למנוע ממשטר שקורא להשמדתה של ישראל לרכוש את האמצעים שיאפשרו לו בעתיד להפוך את השאיפות הרצחניות הללו לפעולות ממשיות, לא רק בתקופת ההסכם, אלא גם בטווח הארוך ביותר. אף מנהיג אחראי לא יכול היה לוותר על ההזדמנות לעשות מאמץ אחרון, מעל הבמה החשובה ביותר בארצות הברית וכנראה בעולם, כדי למנוע את מה שארצו ראתה כאסון כבד ההולך ומתקרב.

באותו זמן, תומכי העסקה טבעו מטבע לשון קליט שקבע כי החלופה ל-JCPOA הינה מלחמה. הם טעו גם לגבי זה. לעומתם ראש הממשלה הבין כי דווקא העסקה הרעה המתרקמת תגרום בסבירות גבוהה יותר למלחמה במזרח התיכון, כי היא תגביר את הסיכוי שבסופו של דבר יהיה צורך להשמיד את תוכנית הגרעין האיראנית בכוח. הוא רצה שאם יגיע היום הנורא הזה, לא משנה מי יוביל את ישראל באותה עת, חשוב שהוא יהיה מסוגל להצביע על הנאום ולומר שעשינו כל שיכולנו כדי להימנע מהתוצאה הטרגית והצפויה הזאת.

פורסם ב-מעריב 13.03.2020


יונתן שכטר היה היועץ המדיני לראש ממשלת ישראל בשנים 2015-2018.

תא”ל (מיל’) פרופסור יעקב נגל, משמש עמית בכיר בקרן להגנה על הדמוקרטיה (FDD) והינו פרופסור אורח בפקולטה להנדסת אווירונאוטיקה וחלל בטכניון. היה היועץ לביטחון לאומי לראש ממשלת ישראל וראש המטה לביטחון לאומי של ישראל (בפועל) בשנים 2016-2017.

אלוף (מיל’) יעקב עמידרור הינו עמית בכיר ע”ש רוסהנדלר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS) וחבר כבוד במרכז גמונדר של JINSA בוושינגטון. היה היועץ הביטחון הלאומי לראש ממשלת ישראל וראש המטה לביטחון לאומי בשנים 2011-2013.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: US Congress / Public domain

We have five years of experience to compare to the competing assessments of 2015. Now we know that Netanyahu’s gloomy forecast has proven to be the more prescient.

This article was written and published by General Amidror together with Jacob Nagel and Jonathan Schachter. (See biographies below).

Five years ago last week, Prime Minister Benjamin Netanyahu addressed a joint meeting of Congress about the nuclear deal then taking shape with Iran (the JCPOA). The speech remains controversial. Deal supporters still complain that the then-speaker of the House and the Israeli ambassador arranged the invitation to Capitol Hill behind the back of the White House.

In Jerusalem, this complaint always seemed rather rich. The original sin (though certainly not the last) of the American nuclear negotiations with Iran was that they began in secret, behind Israel’s back. None of the countries that Iran threatened most was told that talks were taking place. We were aghast to learn from intelligence that our greatest ally was secretly bargaining with our greatest enemy about the gravest threat facing the Jewish state. When asked directly about the meetings, our American colleagues did not reply truthfully.

In March 2015, the JCPOA was still a few months from conclusion. Deal supporters and opponents relied on prospective assessments – their best guesses – about the months and years to come. Netanyahu went to Congress to present Israel’s best guess about the implications of the JCPOA.

Netanyahu warned of three dangers stemming from the deal. First, he argued that “Israel’s neighbors, Iran’s neighbors, know that Iran will become even more aggressive and sponsor even more terrorism when its economy is unshackled….” Second, leaving Iran with an expansive and expanding nuclear infrastructure unnecessary for a peaceful energy program, as its advanced centrifuge research and development went untouched, would put Tehran “weeks away from having enough enriched uranium for an entire arsenal of nuclear weapons” when the deal’s restrictions were lifted after 10 to 15 years. Third, the deal would be “a farewell to arms control” because Iran’s neighbors would insist on having the same capabilities for themselves, potentially leading to a regional nuclear arms race.

Deal advocates bet that an engaged, enriched Iran would moderate before the deal’s restrictions would expire and was in any case obligated to forswear nuclear weapons.

Today, we no longer have to guess. We have five years of experience to compare to the competing assessments of 2015. Now we know that Netanyahu’s gloomy forecast has proven to be the more prescient.

Deal proponents claim that Iran became more aggressive after US President Donald Trump withdrew from the JCPOA. This is true, but it is also a misleading, agenda-driven starting point. It ignores the increase in Iran’s aggression throughout the region that accompanied the implementation of the deal. A financially flush Qasem Soleimani (on whom the JCPOA lifted some sanctions) led Iran’s stepped-up efforts to sow discord, terror and bloodshed in Yemen, Syria, Iraq, Lebanon, Gaza and in the region’s waterways.

After the deal went into effect, and previously sanctioned assets were unfrozen, Iran’s defense budget (around two-thirds of which goes to the Islamic Revolutionary Guard Corps) increased by an estimated 30%-40%. The funds Iran gave to Hezbollah, Hamas and other terrorist groups climbed to nearly $1 billion annually.

Iran continued to ignore its obligations on missile development and the export of weapons. The Revolutionary Guards began trying to establish a permanent military presence in Syria, from which they launched drone and missile attacks on Israel. Houthi attacks on Saudi Arabia, using Iranian missiles, accelerated. Just two months after the deal was finalized, Russia deployed its forces alongside those of a newly legitimized Iran in Syria.

We can speculate what would have happened if the United States had not withdrawn from the deal in May 2018, but by then it was abundantly clear that rather than buying Iran’s moderation, the JCPOA had funded Iran’s aggression.

Former US administration as well as former and current EU officials maintain that the JCPOA was working. We agree that the deal was doing exactly what it was designed to do: it allowed Iran to continue enriching uranium, while developing increasingly advanced centrifuge technology and nuclear-capable missiles.

That’s why – before the US withdrew from the JCPOA – countries across the Middle East began jockeying for position in anticipation of a nuclear-armed Iran: Saudi Arabia has refused to commit not to enrich uranium. UAE officials expressed second thoughts about their own pledge to forswear the nuclear fuel cycle. Egypt’s and other states’ growing interest in technologies relevant for nuclear weapons has been quieter but no less genuine. Last fall, Turkey’s president expressed his desire to have not just the fuel cycle, but nuclear weapons themselves.

Most dramatically, in early 2018 Israeli intelligence acquired Iran’s “atomic archive.” Despite the promises of “robust transparency,” we now know that in the months following the JCPOA’s conclusion, Iran accelerated its efforts to collect, organize and hide this huge trove of materials detailing its extensive work to develop and produce nuclear weapons. The discovery of the archive laid bare both Iran’s long-term intentions and the JCPOA’s many flaws.

The archive materials meticulously document Iran’s nuclear weaponization project, which was more advanced than previously understood. Yet the 159-page JCPOA addresses weaponization in a section just half a page long and devoid of operational language regarding inspection or penalties for violations. The section is utterly toothless, just one of the gaping holes in the deal’s “unprecedented inspections.” More than a year and a half after the deal was implemented, the director-general of the International Atomic Energy Agency diplomatically said that the tools to verify this section were “limited.” Given the elaborate operational detail in other sections of the JCPOA, it appears that the agreement’s authors intended for this critical section to be declarative, not enforced. The thousands of pages from the archive show just how reckless that was.

THE ACCURACY of Netanyahu’s predictions was not the result of good intelligence, a more profound understanding of Iran or any special diplomatic insights. He simply recognized that the United States had moved the goalposts. Senior administration officials continued to tell their Israeli counterparts that the goal was to dismantle Iran’s nuclear weapons program. It had become clear, however, that the White House’s goals were much more modest: to conclude a deal as a legacy diplomatic achievement and to prevent Iran from getting nuclear weapons in the short term. Solving the Iranian nuclear problem had given way to postponing and monitoring it while it grew and gained international legitimacy. The evidence of this policy change was gradual in coming, but ultimately overwhelming.

There were many indications of the symbolic importance the White House attributed to reaching a deal with Iran. In January 2014, for example, deputy national security adviser Ben Rhodes reportedly told a group of progressive activists, “This is probably the biggest thing president Obama will do in his second term on foreign policy. This is healthcare for us, just to put it in context.” Iranian nuclear negotiators reading Rhodes’s quote undoubtedly knew how to put it in context, too: Despite all the pressure on Tehran, it was clear that the US wanted an agreement even more than Iran needed one.

Perhaps the most damning proof of the White House’s changing priorities could be seen in the falsehoods administration officials told us as they conceded their most fundamental negotiating positions to the Iranians. While we were repeatedly promised that any final deal would leave Iran with zero enriched uranium and zero centrifuges, the president already had decided to meet the Iranian demand for uranium enrichment. A senior White House official later came to Jerusalem and assured Netanyahu directly that Iran’s nuclear breakout time would be measured in years (the official emphasized the plural). Yet the JCPOA’s authors would later boast of the one-year breakout time the agreement had dubiously guaranteed. We had been told on many occasions, including by the president himself, that “no deal was better than a bad deal.” Now the US negotiating team was plunging headlong into a bad deal by America’s own standards.

The dramatic concessions made it clear to the decision-makers in Israel that the administration had sanctified making a deal at the expense of its effectiveness. The lies were intended to keep Israeli opposition to the deal in check until it was too late.

All of this pointed to a deal that would not solve the Iranian nuclear challenge, but make it someone else’s bigger problem down the road.

The president himself confirmed Israel’s assessment and its concerns, telling NPR about a month after the speech, “What is a more relevant fear would be that, in year 13, 14, 15, they have advanced centrifuges that can enrich uranium fairly rapidly. And at that point, the breakout times would have shrunk almost down to zero.” The prime minister had read it right.

The American political fallout from the speech was seen as the regrettable side effect of a decision with life or death implications for Israel. In this sense it was akin to Menachem Begin’s 1981 decision to destroy the Osirak reactor in Iraq. The importance of preventing Saddam Hussein from acquiring nuclear weapons led Begin to risk and contend with the American administration’s (and others’) scathing criticism after the strike. Begin believed he had no choice.

Netanyahu also had no choice. After the US administration had given in to Iran’s demands, repeatedly tried to deceive Israel and ignored the prime minister’s private and public warnings about the direction the JCPOA was headed, he was duty bound and morally obligated to give the speech. He had to do his utmost to prevent further Iranian aggression and a regional arms race and most of all to keep a regime that calls for Israel’s annihilation from acquiring the means to turn those murderous designs into action – not just now, but for the very long term. No responsible leader could pass up the opportunity to make a last-ditch effort, from arguably the most important stage in the United States and even the world, to avert what his or her country saw as a looming disaster.

At the time, deal proponents coined the catchy sound bite that the alternative to the JCPOA was war. They were wrong about that, too. The prime minister understood that this bad deal would make war more likely in the Middle East and increase the danger that eventually the Iranian nuclear weapons program would have to be destroyed by force. He knew that if that terrible day should come, regardless of who leads Israel, he or she would have to be able to point to the speech and say we did all we could to avoid this tragically predictable outcome.


Jonathan Schachter was the foreign policy adviser to the prime minister of Israel from 2015 to 2018.

Brig.-Gen. (ret.) Prof. Jacob Nagel, a visiting senior fellow at the Foundation for Defense of Democracies and a visiting professor on the Technion Aerospace Engineering Faculty, was the national security adviser (acting) to the prime minister of Israel and head of the National Security Council from 2016 to 2017.

Maj. Gen. (ret.) Yaakov Amidror, is the Rosshandler Senior Fellow at the Jerusalem Institute for Strategic Studies (JISS), a distinguished fellow at JINSA’s Gemunder Center for Defense and Strategy in Washington, DC, and was the national security adviser to the prime minister of Israel and head of the National Security Council from 2011 to 2013.

Published in The Jerusalem Post, 09.03.2020


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


photo: US Congress / Public domain

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך