JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

גב' מיקי אהרונסון

גב' מיקי אהרונסון

מומחית ליחסים בינלאומיים.

הניסיון הסעודי האחרון לתאם תפוקות נפט מול רוסיה נגזר מאילוצי וירוס הקורונה, אך ייתכן שיידרשו מנופים נוספים מעבר להבנות בנושאי אנרגיה כדי שהרוסים ייענו לבקשה.

סוכנות האנרגיה הבינלאומית צופה צניחה בדרישה העולמית לנפט ברבעון הראשון של שנת 2020, בפעם הראשונה מזה עשור, בגלל השלכות וירוס הקורונה על צריכת האנרגיה של סין, ובכך לייצר עודף נפט משמעותי בשווקים. בסין, יבואנית הנפט הגדולה בעולם, חלה צניחה דו-ספרתית בדרישה לנפט בגלל ירידה בתנועה האווירית והיבשתית, בגלל סגירת מפעלים וגם כיוון שערים סיניות שלמות, הנתונות תחת עוצר, חדלו לתפקד.

לפי דיווחים עדכניים, צריכת הנפט הסינית שהייתה מעל עשרה מיליון חביות נפט ליום הצטמצמה כבר בכשלושה מיליון חביות ליום. נפילה משמעותית נרשמה גם בשימוש בגז הטבעי המונזל, שבו נעשה שימוש רב כמקור אנרגיה בתעשייה. ככל שהמשבר יתמשך וסין תצרוך כמות פוחתת של אנרגיה, החברות הסיניות צפויות להסתמך על האמצעי הקיצוני של ביטול חוזים לאספקת אנרגיה בנימוק של “כוח עליון”, אשר צפוי לייצר אי ודאות נוספת לגבי מחירי הנפט ולגבי יציבותם.

מחירי הנפט נמצאים בירידה למרות אירועים כגון הירידה המשמעותית בתפוקת הנפט באחת מיצרניות הנפט המובילות בעולם, לוב, עקב מלחמת האזרחים המתחוללת בה המקטינה את תפוקת הנפט ואת חלקה בשוק האנרגיה העולמי. בתחילת החודש המליצה הוועדה הטכנית של ארגון יצואניות הנפט, אופ”ק, לקצץ בייצור בסך של 600,000 חביות ליום על מנת לאזן את הירידה במחירי הנפט בעקבות אירועים אלו. למרות בקשתה של סעודיה מרוסיה לשתף פעולה, רוסיה, שאינה חברה באופ”ק אך מתאמת את פעילותה בנושא עם סעודיה בשנים האחרונות, ביקשה “זמן נוסף להערכת המצב”. הלחץ הסעודי הגובר למנוע התדרדרות נוספת במחיר הנפט הביא לכך ששליט סעודיה עצמו, המלך סלמן, יזם שיחת טלפון עם נשיא רוסיה פוטין ובה ביקש ממנו להיענות לדרישת הקיצוץ בייצור.

תגובתו של הממשל הרוסי לירידה התלולה בצריכת הנפט הסינית שונה מזו של בית המלוכה הסעודי. מחיר חבית הנפט המאפשר לסעודיה להמשיך ולתפקד ללא הסתמכות על יתרות מטבע החוץ שלה גבוה בעשרות אחוזים ממחיר חבית הנפט שרוסיה נזקקת לו על מנת להמשיך ולתפקד ללא מקורות חלופיים להכנסות ממקורות אנרגיה (ההערכות נעות בין 40 ל-50 דולר לחבית), וממילא רוסיה מפרישה כל הכנסה מנפט מעבר למחירים אלו לקרן לאומית מתוך הנחה שהמצב יכול להחמיר עקב אילוצים חיצוניים, כגון ירידה נוספת במחיר הנפט או סנקציות, למשל.

בעוד שהסעודים מוכנים לקצץ בתפוקה על מנת להעלות את מחיר החבית, לרוסיה חשוב לא פחות חלקה בשוק הנפט העולמי. מסיבה זו, בין היתר, רוסיה מוכנה לספוג מחירי נפט נמוכים מתוך תקווה כי מפיקי הנפט האמריקאים באמצעות פצלי שמן, אשר הציפו את השוק ומאתגרים את חלקן של המדינות היצרניות האחרות, לא יחזיקו מעמד ויתמוטטו עקב מחירה הנמוך של חבית נפט, כפי שהתרחש בשנים 2015–2016.

למרות ההבנות בין רוסיה לסעודיה לגבי תיאום מחירי האנרגיה כל צד מושך לכיוונו, וקשה לתאר מצב שבו תסכים רוסיה לספוג הפסדים משמעותיים בניגוד ליעדיה האסטרטגיים בשוק הנפט ובהתאם לתכנון התקציב הרוסי. עם זאת, הסבירות שרוסיה תרצה להתנתק מאופ”ק נמוכה, כיוון שבכך היא תעזוב מועדון בינלאומי שדווקא מעוניין בה בשורותיו, זאת לאחר שגורשה מפורומים בינלאומים אחרים, כגון ארגון ה-7-G (ארגון המדינות המתועשות), על רקע מעורבותה בלחימה באוקראינה וסיפוח חצי האי קרים. כמו כן, היחסים הכלכליים בין רוסיה לסעודיה אינם מבוססים על סוגיות אנרגיה בלבד, והאינטרסים הכוללים של רוסיה באזור המזרח התיכון גורמים לכך שלא צפוי סירוב רוסי גורף ופומבי לבקשות הסעודיות בתחום ייצור הנפט.

אינטרסים אלו באו לידי ביטוי באוקטובר 2019, כאשר הנשיא פוטין קיים ביקור מתוקשר בסעודיה שבסופו סוכמו עסקאות אמל”ח ועסקאות אזרחיות בסך שני מיליארד דולר, והרוסים הוזמנו על ידי סעודיה להשתתף בחקירה הבינלאומית על אירועי תקיפת מתקני הנפט. בספטמבר 2019 הכריזו ריאד ומוסקבה על 20 הסכמים דו-צדדיים בנושאי אנרגיה, תיירות, חלל, בריאות, מיסוי ותחומים אזרחיים נוספים. על הפרק עלתה גם רכישת מערכות ההגנה האוויריות תוצרת רוסיה 400.S גם המסחר בין המדינות נמצא בעלייה מאז שנת 2018, כולל השקעות סעודיות בחברות רוסיות. בהיבטים האזוריים, סעודיה יכולה להציע לרוסיה תפקיד משמעותי בתיווך במלחמה בתימן, וגם לשמש כמקור להשקעות ולשיקום סוריה שרוסיה נואשת למצוא. בהיבט האיראני, הבנות על קיצוצים בתפוקה צפויות להעמיק את מצוקתה התקציבית הגוברת של איראן ולהקשות על מעורבותה בכלכלה הסורית, ורוסיה אכן מעדיפה למצוא תחליף מסוים למעורבות הכלכלית האיראנית בסוריה.

המשבר בעקבות התפשטות וירוס הקורונה עדיין לא הסתיים, וקשה לחזות את השפעתו על מצב שוק הנפט. כל שינוי במצב התחלואה ובאחוזי התמותה מהמחלה, או הסתברות לגילוי תרופה ו/או חיסון לווירוס, צפויים להשליך על מחיר חבית הנפט. ככל שמגמת הצריכה בסין תהיה שלילית, ייתכן שהסעודים יצטרכו לעשות שימוש במנופים נוספים מול רוסיה על מנת שתיעתר לבקשה הסעודית לקצץ בתפוקה.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך