JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

גב' מיקי אהרונסון

גב' מיקי אהרונסון

מומחית ליחסים בינלאומיים.

כינוס מנהיגי רוסיה, גרמניה, צרפת וטורקיה, שהוביל ל”הצהרת איסטנבול”, מהווה נדבך נוסף בקידום יעדיו של פוטין

מנהיגי רוסיה, גרמניה, צרפת וטורקיה התכנסו באיסטנבול בשבוע שעבר לקידום הסדרה בסוריה, אירוע שחלף כמעט ללא התייחסות תקשורתית בישראל. בתמונת הסיכום של הכינוס, בעודו אוחז ידיים עם קנצלרית גרמניה, נראה הנשיא פוטין מחויך ומרוצה. עם פרסום ההצהרה, מתברר מדוע.

ראשית, בגלל מי שאינו נמצא בתמונה ואינו שותף להסכם. ארה”ב, שהובילה את הפעילות נגד משטרו של אסד, בולטת בהיעדרה. ארה”ב לא נטלה חלק בדיונים באיסטנבול ותהליך ההסדרה בסוריה מתנהל כאשר ארה”ב איננה בתמונה כלל, תרתי משמע, וכך גם בריטניה. הצהרת הסיכום מעלה על נס את תהליך אסטנה ולא את תהליך ג’נבה, המיועדים שניהם להביא להסדרה בסוריה, אך בעוד שבראשון שותפות איראן, טורקיה ורוסיה, בג’נבה הובל התהליך בידי מדינות המערב. ההתייחסות המועטה לתהליך ג’נבה הסתכמה באמירה כי על הפתרון להיות מדיני ובחסות האו”ם, ובאמירה דחוקה כי יש להקים ועדה לדיון בחוקה הסורית, כדי שבשנה הבאה תידון החוקה.

בינתיים, ובאופן בלתי מותנה בהסדרה המדינית, האו”ם וארגונים בינ”ל אחרים נקראים לסייע הומניטרית בהקדם. זאת, תוך מתן דגש על בניין תשתיות בסוריה על מנת לאפשר את שובם המהיר של הפליטים לארצם.

פוטין פועל מזה חודשים לגיוס סיוע בינ”ל לשיקום סוריה, עקב אי יכולתה של רוסיה לשאת בנטל הכלכלי הנדרש המוערך ב-250–400 מיליארד $US. פוטין העביר מסר פומבי חד-משמעי על ההשלכות הקודרות מבחינת המערב, בעיקר בהיבט קליטת הפליטים, אם השיקום לא יתקדם. רוסיה אף יצאה בהתבטאות חריפה כי האו”ם נמנע משיקום אזורים שאסד שולט בהם עקב לחצים מערביים שלא לסייע. מדינות המערב, או המזוהות עם המערב, וארה”ב בראשן, אכן לא ששו לסייע (מלבד הבעת נכונות מצד יפן לשקם תשתיות חינוך ובריאות). זאת, עקב הפער בין הסכמתן שבשתיקה לכך שאסד שב ומבסס את אחיזתו בסוריה, לבין השקעת משאבים וכוח אדם בשיקום תשתיות אשר יחזק ויקבע את שלטונו של אסד. הצהרת איסטנבול משנה את המצב לחלוטין. מרקל ומקרון בחרו לפעול לצמצום נטל הפליטים על מדינותיהם, גם במחיר הכרה דה-פקטו בממשל אסד ובפעילות הרוסית לשימורו.

פוטין, ללא ספק, מסופק גם מהסעיף בהצהרה המוקיע את השימוש בנשק כימי בלחימה בסוריה. הוא ניצב כשווה בין שווים בתמונה המסכמת את המפגש, בעוד שרק בשנה שעברה נורו טילים צרפתיים ובריטיים על שטחים שבאחיזת אסד לאחר האשמתו בשימוש בנשק כימי, בחסות רוסית. לפני חודשים מספר גם ניצבה רוסיה בפני גינוי בינ”ל חסר תקדים כמדינה שעשתה שימוש ראשון בנשק כימי על אדמת אירופה מאז מלחה”ע השנייה, לאחר הרעלת המרגל הרוסי לשעבר בבריטניה.

פוטין הצליח לפלג את המחנה המערבי ולגייס מדינות אירופיות מובילות לשיקום סוריה, תוך הותרת ארה”ב ובריטניה מחוץ לתהליך. מעבר לכך, הוא שב ומיצב את רוסיה כמתווכת ומסדירה מרכזית בסכסוכים בינ”ל, וקירב אותה שעל נוסף למעמד המיוחל של מעצמת על מקובלת בקרב מדינות העולם. זאת לאחר שרוסיה נענשה בסנקציות על סיפוח קרים, צוינה לרעה על התערבותה בתהליכי בחירות והוקעה על הובלת התקפות סייבר על תשתיות ברחבי העולם.

אין ספק כי לפוטין יש סיבות אחדות להיות מרוצה בסיכום מפגש איסטנבול.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Kremlin.ru [CC BY 4.0 )]

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך