JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

גב' מיקי אהרונסון

גב' מיקי אהרונסון

מומחית ליחסים בינלאומיים.

רוסיה פועלת לקדם  מעורבות בינ”ל לשיקום סוריה כמהלך הומניטרי ליצירת התנאים לשובם של הפליטים, אך בפועל היא תחזק את תשתיות שלטונו של אסד ואחיזתו בשטח. ארה”ב אינה ממהרת להיענות לכך אך הקריאה הרוסית לא תיוותר ללא מענה.

לאחרונה רוסיה הגבירה את קריאותיה לקהילה הבינ”ל לפעול לשיקום תשתיות ולהושיט סיוע הומניטרי ליצירת תנאי מחיה משופרים שיסייעו לשובם של הפליטים הסוריים לביתם. בהתאם, לפני מספר ימים הודלף מסמך שנשלח מרמטכ”ל רוסיה, גראסימוב, למקבילו האמריקאי, דנפורד, בו הוא קורא לארה”ב לשתף פעולה במאמצי השיקום לקראת שוב הפליטים. ארה”ב לא נענתה לקריאה זו ורוסיה האשימה כי זו למעשה הטלת האחריות עליה לשיקום סוריה. לטענת הרוסים, באזורים שאינם תחת שליטת המשטר, ארה”ב דווקא מוכנה לשתף פעולה עם מדינות כגון סעודיה, טורקיה וירדן בשיקום השטח. רוסיה אף הרחיקה לכת ורמזה כי סוכנויות האו”ם נמנעות במכוון מפעולות שיקום הומניטריות באזורים סביב דמשק הנמצאים תחת שליטת אסד. זאת, בגלל לחץ מדינות המערב.

מדינות המערב וארה”ב בראשן, אכן אינן נלהבות לסייע. ישנו מרחק רב בין הסכמתן שבשתיקה לכך שאסד שב ומבסס את אחיזתו בסוריה לבין השקעת משאבים וכוח אדם בשיקום תשתיות אשר יבססו ויקבעו את שלטון אסד לאחר שבע שנות מלחמה עקובות מדם.

ההערכות סביב עלות שיקומה של סוריה נעות בין 250 ל 400 מיליארד דולר ולמרות ההזדמנויות העסקיות הטמונות בפיתוח המדינה,  הרי שמולן מושמעות תחזיות קודרות לפיהן הסיכוי לפעילות עסקית בינ”ל בסוריה הוא כרגע נמוך עד אפסי. בברור, בשלב הראשון, פעילות השיקום והפיתוח תסתמך על מהלכים הומניטריים ומדיניים שהצלחתם תהווה מנוף עתידי להשקעות כלכליות.

רוסיה אינה מסוגלת לשאת אף את הנטל הכלכלי של שיקומה הראשוני של סוריה, בוודאי ובוודאי אחרי הסבב האחרון של סנקציות אמריקאיות המכבידות מאוד על התקציב הרוסי. איראן אמנם שואפת להעמיק נוכחותה בסוריה אך מתמודדת עם הסנקציות האמריקאיות המתחדשות. לאחר שהשקיעה מיליארדי דולרים בסוריה במהלך המלחמה, איראן אף ניצבת בפני מחאה עממית הקוראת להציב את איראן בראש סדר העדיפויות ולא מדינות לוויין כגון סוריה.

על רקע זה, רוסיה פועלת במספר מישורים לקדם את שיקום סוריה. בנאומו בחודש שעבר שילב פוטין איום מרומז שעיקרו הוא כי כדאי למדינות כגון מדינות אירופה לסייע בשיקום אחרת הפליטים ימשיכו לזרום לשטחן. לאחר הביקור הבהול של הרמטכ”ל ושר החוץ הרוסים בישראל במהלך יולי, נסעו השניים לפגישה עם קנצלרית גרמניה, אשר סוגיית הפליטים מהווה סוגיה מרכזית מבחינת התמיכה הציבורית בממשלתה. על הפרק אכן עמד סיוע בשיקום השטח ההרוס שיאפשר את חזרת הפליטים הסורים למולדתם.

בעוד מדינות המערב אינן מציגות עמדה ברורה בנושא, כוחות אחרים זורמים לאזור. הנשיא פוטין קרא בגלוי למדינות ידידותיות לרוסיה, כגון שכנותיה מחבר המדינות, לבוא ולהשתתף במאמצים. ובעקבות קריאות אלה, דווקא יפן הצהירה כי תשתתף בשיקום תשתיות במזרח רוטה ובחומס, ותסייע בבניית ביה”ס וביה”ח. בסופ”ש האחרון אף פורסם כי מעבר לדיונים על מעורבות כלכלית, השגריר הסיני לדמשק אמר כי צבא סין מוכן להיכנס לפעולה באידליב, בה נמצאים, לדברי השגריר, מיליטנטים מהמיעוט האויגורי המוסלמי. האמירה לוותה בפרשנות לפיה הצטרפות של סין למאמץ תבטיח לאסד שליטה על כלל סוריה.

מדינות המערב ואירופה בעיקר, להן עניין מרכזי בחזרת הפליטים למולדתם, תיאלצנה להחליט האם הן חפצות יותר להשיב את הפליטים למולדתם או מתנגדות יותר לאסד ותרשינה לכוחות אחרים לזרום לשטח הסורי.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך