JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף (מיל') יעקב עמידרור

אלוף (מיל') יעקב עמידרור

עמית בכיר ע"ש אן וגרג רוסהנדלר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

האלוף עמידרור: התכנית כנראה תהיה הרבה יותר פתוחה לצרכים של ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני.

ערוץ 7, 23.05.2019

 

 

מאת ניצן קידר

 

אופטימיות או ניסוי כלים? ארצות הברית פרסמה השבוע את השלב הראשון בתוכנית המאה של ממשל טראמפ לשלום אזורי במזרח התיכון. אולי בדומה לגישה שנוקטים בליכוד במשא ומתן הקואליציוני, האמריקנים מניחים בשלב הראשון את סוגיות הליבה בצד. קודם כול מדברים על כלכלה, על השקעות באזור ועל פרויקטים משותפים. האמריקנים, ביתר שאת מאז שהשליח המיוחד למזרח התיכון ג’ייסון גרינבלט נכנס לתפקידו, מקדמים את רעיון השלום הכלכלי. לגישתם, כשכולם שבעים ומרוצים אף אחד לא באמת רוצה לריב. גישה מעט נאיבית, אבל שונה בהרבה מגישתם של ממשלים קודמים.

השלב הראשון של התוכנית הוא סדנה כלכלית שתתקיים בבחריין ב-25 וב-26 ביוני בהשתתפות שרי האוצר של מדינות האזור, שאליהם יצטרפו בכירים במערכת הכלכלית העולמית. את הכנס יובילו יועצו הבכיר וחתנו של הנשיא טראמפ, ג’ארד קושנר, והשליח המיוחד למזרח התיכון ג’ייסון גרינבלט. באירוע הזה לא מתוכננים כלל דיונים בסוגיות הליבה. לא ידברו בו על מדינה פלשתינית, על גבולות, או על פליטים. בשל כך גם לא יוזמנו דרגים פוליטיים בדמות שרי חוץ, אלא רק שרים שעוסקים בנושאים כלכליים. בכך בעצם מעכבים האמריקנים עוד את פרסום החלק המשמעותי יותר של התוכנית, הכולל את הצעת השלום בין ישראל לפלשתינים.

גורם בממשל האמריקני הסביר לנו השבוע כי “ברור שהצעדים הכלכליים צריכים להיעשות עקב בצד אגודל עם הצעדים המדיניים, אבל אנחנו רוצים להתחיל ממקום כלשהו, והכלכלה היא נקודת התחלה, כי שם אפשר להגיע להסכמות וגם להביא השקעות משמעותיות לאזור. ההערכה שלנו”, הוסיף הגורם, “היא שכנס כלכלי כזה יבהיר את הפוטנציאל שיש בעסקת המאה לאזור כולו. אנחנו לא רוצים שהתוכנית תיגע רק ביהודה ושומרון ובעזה, אלא גם בירדן, לבנון, ישראל ומצרים. שכל הכלכלות ירוויחו מהסכם עתידי”.

לשאלה האם יש סיכוי שהדחייה בהצגת החלק המשמעותי יותר נעשית כדי לאפשר עוד מרווח זמן לשכנע את הפלשתינים להצטרף ליוזמה, עונה הגורם האמריקני: “בשלב זה הפלשתינים טוענים שלא יבואו גם לסדנה. אנחנו שומרים על אופטימיות ומנסים כל הזמן ליצור להם את המקום שממנו יוכלו להצטרף ליוזמה”.

סגנית שר החוץ ח”כ ציפי חוטובלי מעריכה שגם הבשורה על הדיונים הכלכליים במסגרת החלק הראשון של תוכנית המאה צופנת בחובה טוב לישראל. גם היא, כמו רוב הצמרת המדינית בישראל, אינה יודעת מה כוללת תוכנית טראמפ, אך היא מעריכה שישראל לא תינזק ממנה. “יש שינוי תפיסתי בנרטיב האמריקני וחשוב להבין את זה, כי הפעם הפעילות היא לטובתנו”, אומרת חוטובלי. “אחד השינויים המהותיים הוא בנושא ההתנחלויות. במשך שנים האמריקנים ראו בהתנחלויות מכשול לשלום, וכאן בסיוע השגריר שלנו רון דרמר והשגריר האמריקני דיוויד פרידמן הצליחו להוציא את הנושא הזה מחוץ לתחום. על פי התפיסה האמריקנית המעודכנת ההתנחלויות אינן מהוות מכשול לשלום, והן אמורות להיות בתוכנית החדשה חלק מהריבונות הישראלית. נושא נוסף, שאני חושבת שהוא לא פחות ממדהים, הוא טרפוד זכות השיבה. המאבק הסיזיפי של האמריקנים באונר”א הוציא תפוח אדמה לוהט ממה שמכונה סוגיות הליבה. כמו כן, בכך שטראמפ הכיר בירושלים כבירת ישראל הוא פגע מבחינת הפלשתינים בחזון של ירושלים כבירת המדינה הפלשתינית”, מסבירה חוטובלי.

אז לדעתך בכל מקרה עדיפה תוכנית שיציג הממשל הזה?

“הרבה מאוד שנים האמריקנים לא הסתכלו באופן רחב על האזור, אלא רק בפריזמה של הסכסוך הישראלי-פלשתיני. חוץ מהיוזמה הסעודית, שהייתה קשה מאוד מבחינת קווי הגבול, לא היו יוזמות שדיברו על המרחב האזורי ועל שיתופי פעולה עם מדינות ערביות מסביב. יש שינוי משמעותי באיך שהאמריקנים תופסים את המרחב ואת הבעיות בין הצדדים. זו דרמה גדולה מאוד ומהפיכה תפיסתית שהתרחשה באופן עקבי ושיטתי בשנים האחרונות. מאחר שלצד זה יש לממשל גם תפיסה כלכלית לאזור, הוא כבר מנצל את ההזדמנות ליצור מצב שבו ישתלם לכולם להיות חלק מזה. זה אולי לא מספיק מחובר לשורשי הסכסוך, אבל יש כאן רצון שלכולם יהיה טוב”, היא מוסיפה.

אז רצון טוב יש, השאלה היא אם תוכנית כזאת לא עלולה לכלול גם נסיגות.

“כמי שמאמינה בזכותנו על הארץ ברור לי שאסור בשום אופן לסגת מעבר למה שקרה באוסלו. אסור לתת לפלשתינים מדינה בצורה כלשהי. כל המרחב צריך להישאר בשליטתנו, כי זה הדבר היחיד שמונע מהטרור להתפשט לכל חלקי הארץ כמו שהיה בימי אוסלו הקשים. אני לא חושבת שאפשר להעניק לפלשתינים יותר מאשר הטבות כלכליות, ומבחינתנו כמי שדואגים לאינטרס הישראלי אנחנו לא יכולים לדבר על שום דבר שכולל ויתור על שטח או העברת נכסים טריטוריאליים”.

ייתכן שממשל טראמפ ירצה לתת לפלשתינים גם גזר. אולי בגלל זה מתעכב שוב ושוב פרסום התוכנית.

“יכול להיות, אבל בינתיים אין להם למי לחכות כי הפלשתינים לא יבואו. אין לי ספק שהקושי האמיתי מבחינת האמריקנים הוא להביא את הפלשתינים לשולחן. הרי אין הנהגה פלשתינית מאוחדת, ויש קיצוניים משני הצדדים. אבו מאזן הרי סירב להצעות הכי נדיבות מאולמרט, ולא נראה לי שאפשר לקנות אותו בכסף. הם הרי היו יכולים להיות במקום אחר לגמרי אם היו מנתבים נכון את כמויות הכסף העצומות שהעולם השקיע בהם, אבל הם לא שם. הפלשתינים החליטו שהממשל הוא פרו-ישראלי והם לא יקבלו ממנו כלום, ולכן הפנו לו עורף. אני לא רואה אותם באים ומשתפים פעולה”.

לחוטובלי חשוב להדגיש גם את דברי הנשיא טראמפ שגם אם תהיה תוכנית, ארצות הברית לא תכפה אותה על אף אחד מהצדדים. “טראמפ מבין שגם אם תהיה יוזמה אמריקנית נהדרת, שיאהבו אותה, היא לא תיכפה על הצדדים”.

בסיום השיחה מציינת חוטובלי אנקדוטה שמבהירה לדעתה את העובדה שהממשל האמריקני מחפש גם בתוכנית המאה את טובתה של ישראל: “השגריר פרידמן אמר בנאום שנשא ביום השנה להעברת השגרירות האמריקנית שהוא לא אוהב את השיר ‘דיינו’ מההגדה של פסח. הוא הסביר כי לדעתו לא צריך לומר אף פעם ‘דיינו’. עוד הוא אמר שכל המהלכים האמריקניים שנעשו בתקופת טראמפ, מהעברת השגרירות ועד ההכרה ברמת הגולן והטיפול באיראן, הם חלק מהאג’נדה שאף פעם לא אומרים דיינו. אני חושבת שהתפיסה הזאת מדהימה”.

אלוף (מיל’) יעקב עמידרור, מי שהיה יועץ לביטחון לאומי של ראש הממשלה נתניהו בעבר וכיום משמש עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון, רואה במהלך הראשון של תוכנית המאה ניסיון עוקף לגייס את העולם הערבי להפעיל לחץ על הפלשתינים. “האמריקנים מנסים לגייס את מדינות המפרץ למאמץ שעיקרו כלכלי, כדי לשנות את האווירה ולבנות יחס אוהד במדינות הערביות להצהרה העתידית שלהם”.

אבל גם האמריקנים מודים שזה רק קדימון לשלב הבא.

“הם אומרים שזה סוג של פרומו, כי אחרי החלק הראשון יהיה גם חלק מדיני, והם מבהירים שהחלק הכלכלי לא יכול להתקיים בלי החלק המדיני. אבל האמריקנים רוצים להתחיל בחלק הכלכלי כדי לפרוש את עומק יריעת השינוי שהם מתכוונים להשיג”.

איפה בסופו של דבר השלב הראשון משרת את ישראל או פוגע בה?

“זה לא משנה לישראל באופן כללי, אלא במובן שאם ארצות הברית תגייס את המדינות הערביות, ישראל תצטרך לקחת את התוכנית הזאת עוד יותר ברצינות. כי אז לא רק שיש בה את המעורבות בינינו ובין הפלשתינים, אלא גם מעורבות ותקווה לחיבור בין ישראל למדינות ערביות רבות. האמריקנים מכוונים כאן להרבה יותר מסתם הסכם בין ישראל לפלשתינים”.

אנחנו צריכים להיות מודאגים לקראת פרסום השלבים הבאים בתוכנית?

“אנחנו לא יודעים מה יש בתוכנית, וזה גם עניין של תפיסת עולם. מי שחושב שמדינת ישראל לא צריכה לסגת מאף שעל ביהודה ושומרון לא יכול להיות אופטימי, כי התוכנית בוודאי כוללת גם המלצות לנסיגות. אבל מי שחושב שהפתרון הנכון למדינת ישראל הוא פתרון של שתי מדינות, אני מתאר לעצמי שימצא בתוכנית הזאת הרבה מאוד צדדים חיוביים, כי פרט לפן הזה היא כנראה תהיה הרבה יותר פתוחה לצרכים של ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני”.

צריך לציין שכל זה לא משנה אם הפלשתינים לא ישתפו פעולה.

“אם הפלשתינים לא ישתפו פעולה, העסקה לא תצא לפועל. כך או כך אין ספק שהעסקה תפורסם וזה יעמיד קריטריונים חדשים שבעבר אולי לא נלקחו בחשבון, אבל בלעדיהם אי אפשר לעשות את זה”.

הגורם האמריקני שעמו שוחחנו טוען בתוקף שתוכנית המאה כבר מגובשת וכתובה, והחלק הבא שלה יפורסם על פי שיקוליהם של האמריקנים. ג’ייסון גרינבלט דיבר על כך שהתוכנית תפורסם לאחר חג השבועות, אבל אם הסדנה הכלכלית תתקיים בסוף יוני, הרי שפרסום החלק הפוליטי והחשוב יותר של התוכנית יידחה שוב. בתוך כך האמריקנים מנסים לייצר בדרכים עקיפות עוד ועוד לחץ כדי שהפלשתינים יהיו מוכנים לפחות לא לפסול את תוכניתם על הסף.

 

ערוץ 7, 23.05.2019