JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד״ר עומר דוסטרי

ד״ר עומר דוסטרי

ד״ר דוסטרי הוא מומחה לאסטרטגיה ולביטחון לאומי.

למרות התחייבויותיה בהסכם הפיוס, טורקיה מאפשרת לחמאס להמשיך לפעול משטחה נגד ישראל. לרשות חמאס מטה באיסטנבול, והוא מכווין פעולות טרור בעיקר בשטחי יהודה-ושומרון. ישראל יכולה וצריכה לסכל את הפרת ההסכם הטורקית ואת פעילות חמאס.

מאז נחתם הסכם הפיוס בין טורקיה וישראל ביוני 2016, המשיכו אנקרה ותנועת חמאס לנהל קשרים הדוקים, למרות שטורקיה התחייבה למנוע פעילות טרור משטחה. נוכחות חמאס במדינה נמשכת גם לאחר עזיבתו בסוף 2015 של צאלח אל-עארורי, ראש החמאס במדינה, על רקע הדרישה ישראלית לקראת ההסכם. גורמים בישראל טוענים שהממשלה הטורקית, “אינה מצליחה או שאינה מנסה מספיק, ואולי אף בוחרת להתעלם, מפעילות חמאס בתחומה.”

הסיוע הטורקי לחמאס נובע בעיקר בשל שותפות אידאולוגית. החמאס ומפלגתו של הנשיא ארדואן הם תולדות של תנועת ‘האחים המוסלמים’ העולמית. לאחר שתנועת החמאס השתלטה בכח הזרוע על רצועת-עזה בשנת 2007, הרחיבה טורקיה את קשריה עם התנועה ונהלה שיחות ישירות עם נציגיה הבכירים כמו ח’אלד משעל ואסמאעיל הנייה.

שיתוף-הפעולה עם חמאס ממצב את ארדואן כמגן ירושלים והפלסטינים. הוא מערער את מעמדה של ירדן כשומרת המקומות הקדושים בהר הבית. בנוסף, מאמציו נועדו להתריס נגד המחנה הערבי הסוני הפרגמטי, שמצרים, ירדן, סעודיה, והרשות הפלסטינית הן חלק ממנו. ארדואן רואה את עצמו כמנהיג האסלאם הסוני ושואף להשיב לטורקיה את מעמדה האימפריאלי העות’מאני. הזירה הפלסטינית, אפוא, היא מנוף משמעותי לקידום שאיפותיו.

החמאס משקיע מאמץ רב בגיוס סטודנטים פלסטינים שיוצאים ללמוד במדינות מוסלמיות בכלל ובטורקיה בפרט. אלו נשלחים להכשרה צבאית בלבנון או בסוריה, ומשם חוזרים לשטחי יהודה-ושומרון במטרה לארגן ולבצע פיגועים נגד ישראל. בנוסף, החמאס בטורקיה משתמש בעובדים ובפעילים של ארגוני עזרה הומניטריים טורקיים, הפועלים למען פלסטינים, לרוב ברצועת-עזה.

לרשות הזרוע הצבאית של חמאס עומד באיסטנבול מטה, הפועל באופן הדוק עם מטה יהודה-ושומרון של חמאס ברצועת עזה, במטרה להכווין פיגועי טרור בשטחים אלה. המשרד בטורקיה פועל באישור גורמי הביטחון של אנקרה. איש הקשר של חמאס לשלטונות טורקיה הינו פעיל החמאס ג’יהאד יע’מור, שהיה מעורב בחטיפת חייל צה”ל נחשון ווקסמן באוקטובר 1994 ושוחרר ב”עסקת שליט” באוקטובר 2011. פעיל חמאס נוסף ששוחרר ב”עסקת שליט” ופועל מהמשרד באיסטנבול הוא סלאמה מרעי, שהיה מעורב בפיגוע ירי ב-1993  בשומרון, שבמהלכו נרצח חייל צה”ל.

המטה בטורקיה קשור גם לאחראי על אזור צפון יהודה-ושומרון בחמאס, פורסאן ח’ליפה. ח’ליפה הפעיל את חוליית הטרור בראשות המחבל אחמד ג’ראר, מג’נין, שרצחה את הרב רזיאל שבח ליד חוות גלעד שבשומרון בינואר 2018. בנוסף, היה המשרד בטורקיה בקשר הדוק עם מאזן פוקהא, משוחרר “עסקת שליט” נוסף שפעל ממטה יהודה-ושומרון ברצועת עזה ושהכווין פעולות טרור באזור.

עוד לפני סילוקו של צאלח אל-עארורי מטורקיה, הופעלה ממטה חמאס בטורקיה רשת טרור שמנתה יותר מ-60 פעילים ביהודה-ושומרון. זו פעלה, בין היתר, לערער את יציבות הרשות הפלסטינית. כך, באוגוסט 2014 נחשף כי שירות הביטחון הכללי סיכל ניסיון הפיכה של חמאס נגד שלטון מחמוד עבאס ביהודה-ושומרון. במסגרת התכנית של חמאס, היו אמורות לצאת חוליות טרור מהערים ירושלים, חברון, שכם ויריחו ומ-37 כפרים פלסטיניים נוספים, לבצע פיגועים קשים נגד מוסדות הרשות ועל ידי כך להשתלט על יהודה-ושומרון.

בפברואר 2017 נעצר בישראל פעיל חמאס שהתאמן בסוריה במטרה לבצע פיגועים בישראל, לאחר שנפגש באיסטנבול עם פעילי חמאס שהנחו אותו לפעול לגיוס פעילים אחרים לתנועה. באותו החודש נעצר במחסום ארז מנהל הסניף המקומי של ארגון סיוע הומניטרי של ממשלת טורקיה (TIKA) – ברצועת עזה, בחשד כי פעל בזרוע הצבאית של חמאס. לפי השב”כ, הוא יצא להכשרה מטעם הארגון הטורקי, במטרה להשיג מידע שיסייע לחמאס לשפר את דיוק הרקטות המשוגרות לעבר ישראל.

הארגון הטורקי IHH שהיה אחראי למשט המרמרה והוכרז בישראל ארגון טרור, סייע לממן באופן ישיר את פעילותה של הזרוע הצבאית של החמאס. ראש סניף הIHH- ברצועת-עזה, מהמט קאיא, העביר מטורקיה לידי בכירי החמאס אסמאעיל הניה וראאד סעד כספים במזומן, ששימשו, בין היתר, להקמת מתקן לאימוני הכוח הימי במוצב חמאס, וכן לרכישת ציוד ואמצעי לחימה. בדרך זו העביר ארגון ה-IHH לזרוע הצבאית של החמאס, באופן שיטתי ובמשך שנים, כספים ששימשו להתעצמות הצבאית של חמאס.

באפריל 2018 סיכל שירות הביטחון הכללי תכנון פיגועים בישראל בהנחיית פעילי חמאס מרצועת-עזה. שניים מפעילי החוליה ביקרו ב-2017 אנשי חמאס בטורקיה, שם קיבל אחד מהפעילים מרצועת-עזה אלפי דולרים. בפברואר 2018 עצרה ישראל אנשי חמאס, ומחקירתם עלה כי בשנת 2012 התבקש אחד מהם לסייע לאנשי חמאס אחרים שעברו לטורקיה. פעיל חמאס אחר מרצועת-עזה קיבל ממפעיליו בטורקיה מאות אלפי יורו עבור תשתיות טרור צבאיות של הארגון, ודאג להטמינם בנקודת מסתור ביהודה-ושומרון.

טורקיה תורמת להתעצמות הצבאית של חמאס, בין היתר באמצעות חברת הייעוץ הביטחוני “סאדאת” (SADAT) הוקמה בטורקיה על-ידי מקורב לארדואן, במטרה “לסייע לעולם האסלאמי להשיג את מקומו הראוי בין המעצמות הגדולות הגלובאליות.” אחד מאנשי החברה אף עזר לבכירים מחמאס להיכנס לתערוכת נשק בטורקיה בשנת 2015, במהלכה הביעו עניין ביכולות כטב”מים. בנוסף, פעילי חמאס מחזיקים בבעלותם חברה בטורקיה בשםIMES , ששימשה את חמאס להלבנת הון בהיקף של מיליוני דולרים, שהועברו לרצועת-עזה ולמדינות שונות, תוך העלמת עין של הרשויות בטורקיה.

המשך הפעילות של משרד חמאס באיסטנבול הוא הפרה של ההבנות בין ישראל לטורקיה  במסגרת הסכם הפיוס בין שתי המדינות. ישראל מכירה בחשיבותם  של היחסים עם טורקיה ולא מנתקת את הקשרים עמה למרות שפעילות חמאס נעשית באישורו של הנשיא ארדואן. אולם, על ישראל לפעול באופן פעיל יותר לסיכול החתרנות הטורקית בהר-הבית ובירושלים, באמצעות הגבלת פעילות של גורמים טורקים.

כמו כן, ישראל צריכה לפתוח במסע ציבורי נרחב שמטרתו לחשוף  את הממשל הטורקי, בשל קשריו עם גורמי טרור. ירושלים צריכה להכריז כי המשך פעילות חמאס בטורקיה נוגדת את הסכם הפיוס ומהווה עילה לביטולו ולעצירת תהליך הנורמליזציה (שממילא תקוע).

במקביל על ישראל לפעול באופן חשאי לסיכול פעילות החמאס בטורקיה ולהבהיר לתנועה בעזה כי כל פעילות המוכוונת מטורקיה – כמוה כפעילות טרור של חמאס מרצועת-עזה, המהווה עילה לתגובה כלכלית וצבאית.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: By Free Gaza movement (originally posted to Flickr as OntheWay) [CC BY-SA 2.0 ], via Wikimedia Commons

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך