JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד״ר עומר דוסטרי

ד״ר עומר דוסטרי

ד״ר דוסטרי הוא מומחה לאסטרטגיה ולביטחון לאומי.

האשמותיה של רוסיה נגד ישראל בנושא הפלת המטוס נועדו בעיקר לצרכי פנים. עד עתה הקפידה רוסיה להתנהל בזירה הסורית בקור רוח, ולפעול לאור האינטרסים האסטרטגיים שלה. אחד מהם הוא הרצון הרוסי בצמצום המעורבות האיראנית בסוריה.

הפלת מטוס הסיור הרוסי השבוע במרחב לטקיה שבסוריה, שהביא למות 15 רוסים, כתוצאה משיגור טילים נגד-מטוסים שביצעו הסורים לעבר מטוסי קרב ישראליים בפעילות באזור, הובילה להאשמות חריפות מצד רוסיה נגד ישראל. אולם, חרף הטונים הגבוהים והנזיפות הרשמיות שהופנו בעיקר כלפי דעת הקהל הפנימית, היחסים בין שתי המדינות לא צפויים להיפגע, וכך גם חופש הפעולה האווירי של ישראל בסוריה.

עם תום מלחמת האזרחים בסוריה, לרוסיה אינטרס בהחלשת איראן וצמצום נוכחותה במדינה, בפרט באזור החוף, הנחשב למעוז המרכזי של משטר אסד, ולאזור אסטרטגי עבור מוסקבה. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, מוביל בשנים האחרונות בסוריה מדיניות מורכבת: מחד-גיסא, הוא מנסה לתחזק ולשמר את היחסים עם איראן – מדינה בעלת פוטנציאל רב למסחר (בייחוד צבאי ואנרגטי) ויעד להשפעה פוליטית אנטי-אמריקנית. מאידך-גיסא, הנשיא הרוסי מעוניין בסוריה יציבה ובמימוש פרויקטים לשיקום והזדמנויות כלכליות וצבאיות במדינה. מדיניות העל של רוסיה באזור היא שמירה והרחבת מאחזיה הצבאיים בקו החוף בסוריה, בעיקר בלטקיה ובטרטוס, המאפשרים לצי הימי הרוסי גישה לים התיכון.

לשם ייצוב הזירה הסורית בהתאם לאינטרס הרוסי, יש להפחית את המתיחות בסוריה, ובפרט את החיכוך האיראני-ישראלי, זאת לאור חששה של מוסקבה כי פעולותיה של ישראל נגד המעורבות האיראנית מערערות את היציבות בסוריה ועלולות לסכל את מאמצי שיקום המדינה לאחר מלחמת האזרחים.

לישראל יש לגיטימציה לפעול בסוריה בשם ההגנה העצמית. גם אם רוסיה לא מכירה בכך רשמית, ואף תוקפת לעתים את ישראל, היא מבינה את הרציונל והאינטרסים ההגנתיים שלה באזור, ומתעדפת את צרכיה על-פני איראן. מכאן התיאום הביטחוני ההדוק שישנו בין מוסקבה וירושלים, והעלמת העין הרוסית מפעילות ישראלית – כולל הימנעות מהפעלת מערכי הגנה אווירית רוסית במהלך תקיפות ישראליות.

במציאות גאו-פוליטית זו, הסבירות כי רוסיה תשנה את הסטטוס-קוו באזור ותקשה על הפעילות הישראלית בסוריה, הינה נמוכה. בסופו של דבר, רוסיה הוכיחה את עצמה (לאורך ההיסטוריה הארוכה שלהו) כמדינה הפועלת מתוך שיקול דעת ובקור רוח, ולא מתוך רגש, פזיזות, וחוסר אחריות.

אם ישראל תיאלץ לפעול שוב בסוריה (כפי שצפוי) על-מנת למנוע את המשך ההתבססות האיראנית והברחת אמצעי-לחימה אסטרטגיים מאיראן וסוריה לידי חזבאללה, היא לא תהסס לעשות זאת – בכל מצב. פוטין מבין את המשוואה הזאת. לכן, ככל הנראה, הנשיא הרוסי לא יפגע בהסדרים עם ישראל.

ייתכן אף שישראל תצא נשכרת מהאירוע האחרון. עד-עתה העריכו האיראנים כי ישראל לא תתקוף בכל אזור בסוריה – בפרט בלטקיה, שם ישנה נוכחות רוסית דומיננטית. בטהראן סברו כי הקרבה לכוחות הרוסים תמנע מישראל לתקוף נכסים איראניים, בשל החשש לפגיעה בחיילים ונכסים רוסיים.

התקיפה האחרונה בלטקיה הוכיחה כי ישראל נחושה להגן על עצמה ויש לה את היכולות להימנע מפגיעה ברוסיה (לפחות מצד עצמה וללא קשר לתגובה הסורית). כעת, הן איראן והן רוסיה מבינות כי אין להעמיד את הנחישות הישראלית למבחן. גם אם איראן לא תצמצם את ניסיונותיה להתבסס בסוריה ולהעביר לחזבאללה אמצעי-לחימה מתקדמים, הרי שרוסיה עשויה כעת להדק את הלחץ על איראן ולנסות לצמצם את השפעתה, מתוך הרצון להשיג יציבות באזור ולהימנע מפגיעה אפשרית של נכסים רוסיים בעתיד.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: By Papas Dos from Moscow, Russia (RF-93610 IL18(20M) Russian Air Force UUMB) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך