JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

מר טוביה גרינג

מר טוביה גרינג

חוקר את הפוליטיקה ומדיניות החוץ של סין, ומתמחה בניהול מצבי חירום ואסון.

ההצהרות של בייג’ינג ופעולותיה האנטי-ישראליות במהלך המבצע האחרון בעזה, שברקען המתח הגובר עם ארה”ב והרצון להוקיע את “צביעותה”, ערערו את האמון של ישראל בסין.

לעיתים קרובות סין מציגה את ארה”ב כמשוחדת נגד הפלסטינים, תוך שהיא מציבה דווקא את עצמה, מתוקף קשריה הטובים עם כל הצדדים, כמתווכת האידיאלית לסכסוכים אזוריים. בימים הראשונים של מבצע “שומר החומות” אכן השמיעה סין קול מאוזן שהשתקף בהצהרות משרד החוץ הסיני ובתקשורת הממלכתית, אולם ככל שהמבצע התארך ועצימותו גברה החלה סין לבקר את פעולות ישראל. שלא במפתיע, לאור המתח הגובר בין וושינגטון לבייג’ינג, לא הוקדשה תשומת לב לישראל עצמה. ארה”ב, כתומכת עיקרית בישראל, הייתה המטרה העיקרית של דיווחי בייג’ינג, כאילו הייתה היא זאת שתוקפת בעזה.

סין התקשתה להסתיר את העובדה שהיא רואה במבצע הזדמנות לפגוע בתדמית הבינלאומית של יריבתה האסטרטגית. אל מול טענות ארה”ב כי סין מבצעת פשעים נגד האנושות ורצח עם במוסלמים האויגורים בשׂ’ין-ג’יאנג (מערב סין) זיהתה בייג’ינג הזדמנות פז להפוך את פעולות צה”ל נגד המוסלמים בעזה לאיל הניגוח המושלם כנגד “הצביעות” האמריקאית, לדידה. 

סין ששה להפנות את הזעם על ישראל כלפי ארה”ב. הפגיעה בישראל כדי “להרוויח נקודות” אצל המדינות המוסלמיות, האנטי-ציוניות ברובן, היא בגדר “ערך מוסף” של המאמץ העיקרי, שעוקצו מופנה כלפי יומרתו של ממשל ביידן לעליונות ערכית ומוסרית.

ראשית, סין תמכה בהחלטה המוטה של מועצת זכויות האדם של האו”ם להקים ועדת חקירה בינלאומית לחקירת “הפרות ישראליות בשטח הפלסטיני הכבוש”. אומנם ירושלים “התרגלה” לכך שסין מצביעה נגדה כדבר שבשגרה במסגרות האו”ם השונות, אך הפעם סין לא רק תמכה בהחלטה אלא אף הייתה מיוזמותיה.

מקור: צ’יינה דיילי/לו ג’יה

שנית, כנשיאה הזמנית של מועצת הביטחון של האו”ם, סין דרשה לכנס שלוש ישיבות חירום מיוחדות בשבוע אחד כדי לדון בסכסוך הישראלי-פלסטיני. אילולא החליטה ארה”ב להטיל וטו הייתה המועצה מוציאה הצהרה בגנות ישראל.

ואנג יי, המשמש כמזכיר מדינה ושר החוץ של סין, ניצל את במת המועצה כדי למתוח ביקורת על ארה”ב כשטען שמדיניות וושינגטון כלפי הסכסוך “מנוגדת לצדק הבינלאומי”. מדבריו משתמע שאין זו זכותה של ישראל להגן על אזרחיה מפני התקפות מכוונות של החמאס והג’יהאד האסלאמי תוך שימוש בכוח צבאי.

שלישית, הביקורת הסינית כלפי ארה”ב הייתה נגועה גם באנטישמיות. במהלך המבצע יצא מנחה מטעם רשת הטלוויזיה העולמית של סין (CGTN) בשפה האנגלית בהצהרות אנטישמיות בוטות כשטען, בין היתר, כי “היהודים שולטים במגזר הפיננסי, בתקשורת ובאינטרנט [בארה”ב]”.

דיפלומטים סינים, הפעילים מאוד בטוויטר, שיתפו לעיתים קרובות רשומות (פוסטים) אנטי-ציוניות, ולעיתים אנטישמיות. כך למשל שיתף שגריר סין באו”ם, ג’אנג ג’ון, סדרה של חמש רשומות עם 10,000 עוקביו שהצדיקו את האלימות הפלסטינית והאשימו את ישראל בפשעים נגד האנושות ובהיותה כוח כובש.

שגרירים סינים שהיו מוצבים בישראל נהגו להכריז לעיתים קרובות ש”אין אנטישמיות בסין”, ולהצביע על המחסה שניתן לפליטים בימי השואה. גם אם זה היה נכון בעבר, זה כבר אינו המצב; הערות ארסיות זוכות באופן קבוע לפרסום על במות ארציות, וזאת מבלי לציין אלפי מאמרים ותגוביות (טוקבקים) אנטישמיים המתפרסמים מדי יום ביומו בערוצי חדשות עצמאיים ובאתרים לאומניים פופולריים. הם משרישים את השנאה ליהודים בכלל, ולמדינה היהודית בפרט, בדור חדש של סינים, ותורמים להפצת האנטישמיות העולמית.

למעלה מארבעת אלפים הרקטות שנורו על אזרחים על ידי ארגוני הטרור העזתיים הובילו לגינויים של שגרירים זרים בישראל, ראשי מדינות ואפילו מצד האו”ם. בד בבד בחר שגריר סין בישראל, צאי רוּן, שהגיש את כתבה האמנה שלו לנשיא ריבלין רק כחודש לפני כן, שלא להתייחס לאזעקות (שאילצו גם אותו ואת צוות השגרירות להימלט באמצע הלילה למקלט).

מנגד, מקבילו ברמאללה, גוּאוֹ ווי, העניק לפחות שלושה ראיונות בלעדיים לתקשורת הפלסטינית ובהם הביע אמפתיה לסבלו של העם הפלסטיני. יתר על כן, הוא הדהד את דברי שר החוץ הסיני כשהאשים את ישראל בסבב האלימות האחרון ודרש ממנה לרסן את כוחותיה ולהפסיק לאלתר להתנהג בכוח הזרוע מול הפלסטינים.

קל לשער כיצד הייתה סין מגיבה אילו הייתה אחת מ-14 המדינות הגובלות בה משגרת רקטות לבייג’ינג ביום הלאומי של הרפובליקה העממית של סין, ולאחר מכן הייתה יורה אלפי מטחים נוספים ליתר שטחי המדינה. אולם בלהט המערכה התעמולתית נגד ארה”ב נדחקו הצידה גילויים של הבנה לשיקוליה של ישראל שניתן היה לשמוע בעבר (לפחות בחדרים סגורים) מפי גורמים סיניים.

קריקטורה אנטישמית שפורסמה על ידי שגרירות סין ביפן ב-29 באפריל ומציגה את דגל ישראל על חרמשו של מלאך המוות. הרשומה נמחקה כעבור כמה שעות לבקשת שגרירות ישראל ביפן (מקור: צילום מסך טוויטר)

כמתבקש מן האמור לעיל, הלך הרוח הנוכחי בירושלים כלפי סין בעקבות המבצע אינו חיובי. הצהרותיה של בייג’ינג ומעשיה פגעו באמון של מערכות השלטון בישראל ביכולתה של סין להבין את מורכבויות הסכסוך.

גרוע מכך, הדברים התרחשו בזמן שסין ממשיכה לתת ביטוי לתמיכה בלתי מעורערת בהסכם הגרעין האיראני ובהסכם שיתוף הפעולה בן עשרים וחמש השנים עם משטר הקורא בגלוי להשמדת ישראל, ומחמש את אויביה.

המאזן אינו חד משמעי. ישראל מעריכה את קשריה ארוכי השנים עם סין, והמדינות תציינה בינואר 2022 שלושים שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים ביניהן. ישראל וסין הן “שותפות מקיפות בחדשנות“, וצמרות ההנהגה של שתיהן נפגשות מדי שנה לוועידת חדשנות – הישג דיפלומטי יוצא דופן שממחיש את החשיבות שהן רואות בקשר.

סין גם הפכה למקור היבוא הגדול ביותר של ישראל בשנת 2020, עם 9.44 מיליארד דולר בסחורות, ומספר שיא של 156,100 תיירים סינים ביקרו בארץ לפני פרוץ מגפת הקורונה. שיתוף הפעולה בין שתי המדינות פרח בתחומי ההשקעות, התיירות, החינוך, הרפואה, המדע והטכנולוגיה ועוד.

ב-8 ביוני שלח הנשיא שֹ’י ג’ין-פינג את ברכתו לנשיא יצחק הרצוג לרגל היבחרו. ש’י הביע את רצונו לחזק את האמון ההדדי ושיתוף הפעולה בין המדינות, ולקדם את השותפות המקיפה בחדשנות בין סין וישראל.

סין הצהירה בשתי הזדמנויות על נכונותה לסייע בפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני והציעה לארח בכירים פלסטינים וישראלים לשיחות שלום. לסין המשאבים והכוח הפוליטי הנחוצים לעמוד לצד המדינות הערביות שנרמלו את היחסים שלהן עם ישראל ולשכנע אחרות להצטרף אליהן, ובכך לתרום ליציבות, לפיתוח ולשגשוג האזוריים.

אך כדי להשיג פריצות דרך אמיתיות, וברמה בסיסית יותר, לשמור על מעמדה כמעצמה שכל הצדדים קשובים לעמדותיה, סין חייבת להיות אובייקטיבית יותר, וליהזהר מנקיטת עמדות שתערערנה את יחסיה המועילים עם ישראל. בין היתר ראוי שבייג’ינג תתייחס לחששות הלגיטימיים של ישראל לביטחונה, ותכבד את הסיבות העומדות ביסוד הברית ההיסטורית החזקה שלה עם ארה”ב, שבה שוכנת הפזורה היהודית הגדולה בעולם.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר



Beijing’s anti-Israel statements and actions during the recent Gaza operation undermined Israeli trust in China.

China often portrays the US as biased against the Palestinians, while positioning itself as the ideal mediator to regional conflicts. Indeed, China did contribute a balanced voice in the early days of the Gaza conflict, based on statements from the Chinese Ministry of Foreign Affairs and state media.

As the operation intensified, however, China began to criticize Israel, and strangely enough, Israel was almost never mentioned. The US was the main target of their polemics, as if it were bombing Palestinians.

China made it clear that it saw the military operation as an opening to tarnish the international image of its strategic rival, who also happens to be Israel’s most important ally. The United States’ claims that China perpetrated crimes against humanity and genocide against Muslims in Xinjiang made Israel Defense Forces actions in Gaza the ideal battering ram for Beijing’s whataboutisms.

As in the Chinese proverb “to point to the mulberry tree and curse the carob tree,” China was eager to throw Israel under the bus if it meant running over the US. Slamming Israel to get in with the predominantly anti-Zionist Muslim countries was only the icing on the cake.

To begin, China supported the biased UN Human Rights Council (UNHRC) decision to establish an international commission of inquiry to investigate Israeli “violations in the occupied Palestinian territory.” While Jerusalem had “grown accustomed” to China routinely voting against it under UN frameworks, this time China not only supported but was also one of the meeting’s co-sponsors.

Second, China had pushed the UN Security Council to hold three emergency sessions on the Palestine-Israel conflict in the span of a week. Absent US vetoes, the UNSC would have issued a statement condemning Israel.

Chinese State Councilor and Foreign Minister Wang Yi has also used the meetings to deliver a broadside at the US, claiming it “stands on the opposite side of international justice.” Drawing on this logic, Israel’s right to protect its civilians from deliberate attacks by Hamas and Islamic Jihad is unjust.

Third, Chinese criticisms were laced with anti-Semitic overtones. During the operation, an English-speaking presenter from China Global TV Network made egregiously anti-Semitic statements, claiming, among other things, that “Jews dominate [US] finance, media, and Internet sectors.”

Chinese diplomats active on Twitter have often shared anti-Zionist and at times anti-Semitic posts. For example, China’s UN ambassador, Zhang Jun, shared a series of posts with his 10,000 followers that justified Palestinian violence and accused Israel of “crimes against humanity” and being a “occupying power” in its own country.

Former Chinese ambassadors to Israel would frequently declare, “there is no anti-Semitism in China.” Even if this were true in the past, it is no longer the case; such remarks are regularly broadcast on national  platforms, not to mention the thousands of anti-Semitic articles and comments posted daily on personal blogs and popular nationalist sites.

They instill hatred of Jews and the Jewish state in a new generation of Chinese people and contribute to the spread of global anti-Semitism.

The 4,000 projectiles fired at civilians by the Gazan terror groups led to swift condemnations by foreign ambassadors to Israel, country leaders, and even the UN. At the same time, Chinese Ambassador Cai Run, who had only presented his credentials a month before, chose not to comment on the rocket fire (which also forced him and his staff to run in the middle of the night to the bomb shelter).

On the other hand, his Chinese equivalent in Ramallah, Guo Wei, gave exclusive interviews on at least three occasions to Palestinian media, in which he expressed empathy for the Palestinian people’s suffering. Furthermore, he echoed China’s foreign minister, who faulted Israel for the new cycle of violence and demanded immediate “restraint” and an end to Israeli “hostilities.”

This raises the question of how China would react if one of its 14 bordering countries launched a barrage of rockets at Beijing on PRC National Day, followed by thousands of additional projectiles exploding across the country.

To conclude, the current mood in Jerusalem toward China following the operation is unfavorable. Beijing’s actions have eroded Israel’s trust in its ability to comprehend the complex realities of the conflict.

To make matters worse, all of this occurred in the context of Beijing’s unwavering support for the Iran nuclear deal and its 25-year cooperation agreement with the regime that openly calls for Israel’s destruction and arms its adversaries.

Israel values its long-standing ties with China, and the two countries will soon mark 30 years of diplomatic relations. Israel and China are “comprehensive innovation partners,” and their leaders meet each year for an innovation conference – a remarkable diplomatic feat that demonstrates the importance they place on the bilateral ties.

China became Israel’s largest source of imports in 2020, with US$9.44 billion in goods, and a record number of 156,100 Chinese tourists visited the country prior to the global pandemic in 2019. Investment, tourism, education, medicine, science and technology, and other areas of cooperation between the two countries flourished.

On June 8, President Xi Jinping called Israeli President Isaac Herzog to congratulate him on his election. Xi expressed his desire to strengthen mutual trust and cooperation and to take the China-Israel Comprehensive Innovation Partnership to a new level.

China has stated its willingness to assist in the resolution of the conflict and has offered to host Palestinian and Israeli officials for peace talks on two occasions. It has the resources and clout to stand by Arab states that have normalized relations with Israel and to persuade others to join them, all while contributing to regional stability, development, and prosperity.

But to achieve genuine breakthroughs, China must be more objective, address Israel’s legitimate security concerns, and respect its historic and strong alliance with the US.

Published in Asia Times 18.06.2021


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


Photo: Unsplash, Big Stock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך