JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

פרופ׳ אפרים ענבר

פרופ׳ אפרים ענבר

נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

לארה”ב אין בעיה לוותר על הנשק הגרעיני בדרום קוריאה, ואף להסיג משם את צבאה. לקים תהיה בעיה לוותר כליל על הנשק הגרעיני שלו. אז מה יהיה בפסגה? קשה לצפות, בעיקר בגלל שמדובר במנהיגים לא צפויים.

מפגש הפסגה בין הנשיא האמריקאי, דונאלד טראמפ והמנהיג העליון של צפון קוריאה, קים ג’ונג-און, מסקרן לא רק בגלל הראשוניות שלו אלא בעיקר בגלל האישיות הלא שגרתית של שני המשתתפים. הבלתי צפוי – הוא המייחד אותם.

טראמפ מגיע מתוך עמדת עוצמה, לאחר סדרת פעולות חד-צדדיות בזירה הבינלאומית: הוא פרש מהסכם הגרעין עם איראן, וגרם לפיצוץ של ועידת ה-G7. יש להניח שהתנהגותו התוקפנית של טראמפ היא שהביאה את צפון קוריאה לנכונות לדון על עתיד הנשק הגרעיני שלה, למרות שכרגע קשה לצפות שפיונגיאנג תהיה מוכנה לוותר עליו כליל,  מאחר והוא משמש מעין תעודת ביטוח לקיום המשטר. יחד עם זאת, ייתכן כי תימצא בפסגה הנוסחה המתאימה שתאפשר המשך של המו”מ על פירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני.

לארה”ב של טראמפ אין בעיה לוותר על הנשק הגרעיני המוצב בדרום קוריאה וגם על הנוכחות הצבאית האמריקנית שם. טראמפ, בעל האינסטינקטים הבדלניים, תומך בהקטנת המעורבות האמריקנית בעולם. ניתן להעריך שגם סין תראה ביציאה של ארה”ב מקוריאה סיבה לתמוך במו”מ בין שכנתה, צפון קוריאה, לבין ארה”ב. לסין יש ודאי אינטרס להראות לקוריאה הדרומית וליפן שארה”ב אינה בעלת ברית אמינה.

אם ארה”ב תצליח במשימה לפרק את צפון קוריאה מנשקה הגרעיני, או להראות לפחות התקדמות בנושא, מדובר בהישג מדהים למדיניות החוץ הכוחנית של טראמפ, והוא יזכה ביתרונות פוליטיים רבים בבית ובעולם.

טראמפ עומד לפני בחירות לקונגרס בנובמבר, ויש חששות שהמפלגה הרפובליקנית תאבד את הרוב שלה בשני בתי הקונגרס. הצלחות במדיניות החוץ יתנו רוח גבית למפלגה הרפובליקנית. הישג אמריקני משמעותי בצפון קוריאה הוא בעל השלכות על התפוצה הגרעינית באזור מזרח אסיה, ויקטין במיוחד את התמריץ של יפן ללכת במסלול הגרעיני. הוא יכול גם להשפיע על השיקולים בנושא זה באוסטרליה.

כמובן קימת זיקה בין צפון קוריאה לבין איראן. התקפלות אפשרית של צפון קוריאה היא תקדים מפחיד עבור האייטולות בטהרן. מנהיגי הרפובליקה האסלמית של איראן יצטרכו לכלכל בזהירות יתרה את צעדיהם, אם טראמפ יצא מנצח מהפסגה בסינגפור. אך גם כישלון אמריקני מול צפון קוריאה לא בהכרח משפר את מצבם: יתכן וטראמפ הזועם יפנה את כל מרצו וכוחה האדיר של ארה”ב נגד איראן. בכל מקרה, ההתנהלות האמריקנית, בין אם הפסגה תצליח בין אם לאו, תקבע את מעמדה של ארה”ב במערכת הבינלאומית ואת יכולתה לממש אינטרסים אמריקניים.

בישראל עוקבים בעניין רב אחר תוצאות הפסגה בסינגפור. ירושלים מעוניינת בארה”ב חזקה שחוששים ממנה בעולם. זה יהיה שינוי מבורך לאחר שמונה שנות אובאמה. יתר על כן, ארה”ב חזקה שמוכנה להתעמת עם איראן השואפת להגמוניה במזה”ת היא חדשות טובות עבורינו.

 

פורסם ב-ישראל היום 11.06.2018


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך