JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

ד”ר ערן לרמן: הצעד הנכון ביותר שתעשה ארה”ב מול איראן הוא הידוק הסנקציות שחונקות את הכלכלה האיראנית.

ערוץ 7, 24.6.19

 

 

 

היחסים בין ארצות הברית ואיראן ממשיכים להתדרדר כשהנשיא טראמפ שב ורומז שהאופציה הצבאית מהצד האמריקני קרובה מתמיד.

ד”ר ערן לרמן, סגן ראש המל”ל לשעבר וחוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון, מעריך ששתי המדינות מצויות בנקודה מסוכנת מאוד.

“היינו כנראה כמה דקות לפני תקיפה קריטית, שהנשיא החליט לעצור אותה בעיקר בעצת יועצים שאמרו לו שהיא אינה פרופורציונית להפלת כלי טיס בלתי מאוייש. אבל מתקפה אמריקנית על איראן התבצעה, מפני שתקיפת סייבר היא פעולה צבאית לכל דבר ועל פי הידוע לנו אכן הוצאה לפועל תכנית מגירה של יעדי סייבר צבאיים של המשטר האיראני, כהמחשה למה שיכול להתרחש בהמשך”, הוא אומר לערוץ 7.

הוא מציין כי ההתדרדרות המהירה בין הצדדים נובעת מהלחץ האיראני. “הסנקציות על איראן לוחצות ונושכות חזק. הן מביאות את הכלכלה האיראנית למצב שבו ההנהגה לא בטוחה שהיא תצליח לשרוד עד לבחירות בארה”ב וגם אף אחד לא ערב להם שיהיו חילופי שלטון. לכן הם מנסים להעלות את סף המתיחות כדי לגבות מחיר מהאמריקנים, לאיים על יציבות שווקי האנרגיה, על יציבות מדינות המפרץ ואולי לגרור את ישראל פנימה. הכל כדי להבהיר שהלחץ עליהם בלתי מקובל. אנחנו בנקודת זמן מאוד מסוכנת. הפרדוקס הוא שמבחינת האמריקנים עדיף להם שלא להיכנס לעימות צבאי אלא להמשיך באותה גישה מבלי לוותר על הסנקציות”.

הוא גם מסביר מדוע לארה”ב עדיף שלא לוותר על העיצומים ולתקוף צבאית. “הכלי העיקרי שעובד על המשטר האיראני ומאיים על עתידו ויציבותו זה המחנק הכלכלי. ההתגרויות הצבאיות על סף עימות ישיר, הן דרך איראנית לנסות לערער את המצב עד כדי כך, שארה”ב והמערב יבחנו מחדש את הסנקציות והכדאיות שלהן. כל זמן שהאמריקנים לא נגררים לכך ומשאירים את הסנקציות על כנן, מצוקת המשטר האיראני ממשיכה להחריף. כמובן שאם האיראנים יחצו סף בהתגרות שלהם – האמריקנים יכו אותם מכה קשה”.

“דברי הרהב של איראנים שאומרים משהו כמו ‘האמריקנים הפכו להיות סט המטרות שלנו’, כשהם מכוונים למעצמה צבאית עם יכולות כמו של ארה”ב – הם טמטום גמור שנובע כנראה ממצוקות פנימיות של משמרת המהפכה”, קובע ד”ר לרמן.

ביקשנו לשמוע מלרמן גם על פסגת היועצים לביטחון לאומי מישראל, ארה”ב ורוסיה וההקשר האיראני שלה. “אני בספק אם העמדה הרוסית לגבי איראן עומדת להשתנות והם יצטרפו לצד האמריקני. צריך להציע להם הרבה מאוד כדי שישתכנעו לעשות דבר כזה ולוותר על בת ברית מבחינתם. החשבון שלהם הוא קר מאוד”.

“עם זאת בסוריה, העמדה הרוסית הולכת ומתקרבת לעמדה שלנו בכל מה שנוגע לסיכון שכרוך בהשתוללות איראנית חופשית על אדמת סוריה. הם מבינים שהתגובה הישראלית, בגיבוי אמריקני, עלולה להוביל למצב שבו ההתנהלות האיראנית תציב איום על הישרדותו של משטר אסד – וזה הדבר האחרון שהרוסים מוכנים שיקרה. הם נלחמו שכם אל שכם עם האיראנים כדי להציל את אסד מנפילה, אבל המטרות שלהן בהמשך הדרך לגבי סוריה שונות בתכלית מאלה של איראן.

“הרוסים רוצים יציבות, שיקום וחזרה לסוג של נורמה. האיראנים רוצים להשתמש בסוריה כפלטפורמה נגד ישראל וירדן, כקצה הגשר של איראן דרך צפון עיראק לים התיכון. הם רואים בסוריה כלי אסטרטגי למטרות שהרוסים אינן שותפים להן. לכן יש בסיס לשיחה מאוד רצינית לגבי הנעשה בסוריה בין פטרושב, בולטון ובן שבת”, הוא אומר.

להערכתו, יש הישג משמעותי בעצם קיומה של הפסגה בירושלים. “השיחות יתמקדו בנושא הסורי. ייתכן שיהיו קצות חוט בעניין איראן שכל אחד ייקח הביתה ויראה כיצד ניתן לפתח אותם. סדר היום של רוסיה וארה”ב משתרע מאיראן ועד ונצואלה – ולב ליבו נמצא במזרח אוקראינה – ולא באזור שלנו. הדלת שנפתחת בקצה הסורי של החדר, יכולה להוביל לכל מיני מקומות, אבל אני מניח שזה לא יקרה בפגישה הראשונה. עצם העובדה שישראל נמצאת במקום משמעותי וחשוב במהלך בסדר הגודל הזה – דבר יוצא דופן בחשיבותו”.

ערוץ 7, 24.6.19