JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

במערבולת ההתייחסויות והמחלוקות סביב דברי הנשיא טראמפ, ומניעת ביקורן בארץ של חברות הקונגרס טלאיב ועומאר, נעלמה מן העין סוגיה מרכזית אחת: הצורך לשמור על הריבונות.

ההחלטה שלא לאפשר את ביקורן המתוכנן בישראל של חברות הקונגרס הרדיקליות רשידה טלאיב ואילהאן עומאר, והתבטאויותיו בעניין זה של הנשיא דונלד טראמפ, חוללו סערה רבתי בישראל ובארה”ב (ובייחוד בקרב יהדות אמריקה). דא עקא שבעיצומה של המחלוקת נעלמה מן העין סוגיית מפתח: החשיבות האסטרטגית של ההגנה על זכותה הריבונית של ישראל לקבל החלטות בסוגיות החשובות לעתידה.

אין ספק שישראל צריכה להטות אוזן קשבת לעמדותיו של נשיא ארצות הברית ולהביאן בחשבון. בה בעת, הכרחי לשמר הן את הדימוי והן את המהות של ריבונותה. יש להגן על זכותה של ישראל לקבוע מה נכון עבורה, ומה יענה על צרכיה מול הסכנות האורבות לפתחה, בשורה של סוגיות רגישות ביותר – ובכללן היחסים העדינים אך החיוניים בין ישראל ליהדות ארה”ב.

נכון גם שאין בעולם הפוסט-מודרני עצמאות מוחלטת ללא סייג; ובראייה היסטורית, פעולות התערבות של מדינה אחת בענייני הפנים של אחרת הן תופעה של קבע ביחסים הבינלאומיים (למרות שיש לכאורה נורמה רשמית האוסרת זאת). אף על פי כן, האינטרסים הלאומיים של ישראל וארה”ב כאחת מחייבים אותן לעמוד בפיתוי ולהימנע מלהיגרר לפולמוס הפוליטי המקוטב זו אצל זו.

הוויכוח המר על מהלכיהן של שתי חברות הקונגרס ועל ביטול ביקורן בישראל הפך לסוג של תאטרון פוליטי. במסגרתו, הנשיא טראמפ וכמה מעמיתיו הרפובליקנים מנסים להפוך את השנאה לישראל, שאותה הפגינו שתיהן, למנוף להכתמת כל הדמוקרטים באשר הם; ואילו הדמוקרטים נקלעו למתן מעמד ערכי ייחודי למה שמכונה “החוליה” (the squad) של ארבע חברות קונגרס רדיקליות – טלאיב ממישיגן, עומאר ממינסוטה, אלכסנדריה אוקאסיו קורטס מניו יורק ואיאנה פרסלי ממסצ’וסטס – מעמד שאינן ראויות לו, אם לשפוט על פי השימוש שעשו טלאיב ועומאר בתכנים אנטישמיים מובהקים בתעמולתן נגד ישראל. לכודה בין אלה לאלה היא מערכת היחסים הטעונה והמורכבת בין ישראל ליהדות ארה”ב.

יש לשוב ולהדגיש: מנקודת מבט אסטרטגית, המרכיב המשמעותי ביותר של המשבר גלום בכך שהסתעפויותיו הטילו צל על מעמדה הריבוני של ישראל ועל דימויה ככוח עצמאי.

האמירה מחייבת הבהרה. מטבע הדברים, מן הראוי שמדינה בעלת ברית – קל וחומר, בעלת ברית הנזקקת לסיוע ופועלת בשכונה קשה ואלימה – תכבד את בקשותיו של מי שנבחר למעמד הרם של נשיא ארצות הברית. יש לכך, בפועל, תקדימים שבהם בחרה ישראל לכופף את עמדותיה הרשמיות ואף המוסריות כדי להיענות לבקשה חריגה של הממשל, כמו בפרשת איראן-קונטראס בעת כהונתו השנייה של הנשיא רונלד רייגן.

יתרה מזאת, כאמור לעיל, הנורמה הכללית והפורמלית של אי-התערבות בענייני הפנים של מדינות אחרות (שלכאורה התקבעה כעיקרון מקודש בשלום וסטפאליה, 1648) הופרה בפועל שוב ושוב, בכל עת ובכל מקום. בחייהן האמיתיים של אומות, הפועלות בזיקת גומלין מורכבת, בחישה בענייניו של הזולת היא תופעה חוזרת ונשנית. כך בא הנשיא קלינטון ב-1996, סקסופון בידו – הוא אף הופיע בפני תלמידי תיכון – בניסיון, שנכשל, לדרבן את אזרחי ישראל לתת רוב בבחירות (האישיות) לשמעון פרס. מנגד, ראש הממשלה נתניהו פעל בניגוד לעצת הנשיא אובמה כאשר בא במרס 2015 לדבר בפני הקונגרס בסוגיה האיראנית – מהלך שגם אותו יש מי שמפרש כאקט של התערבות פוליטית.

לאמיתו של דבר, כפי שמנהיגים בישראל יודעים היטב, מוסד הנשיאות בארה”ב חשוב, אך על פי חוקת ארצות הברית הרשות המחוקקת חשובה לא פחות. לעיתים קרובות היה זה הקונגרס שלעזרתו פנתה ישראל בעת צרה. קולות מחאה בדבר “אינטרוונציה” הם אפוא בלתי-רלוונטיים. בה בעת, אינטרוונציות מתבצעות בדרך כלל בסמוי מן העין, בשל סימן השאלה על הלגיטימיות שלהן; למרבה הצער, לא זה מה שקרה הפעם.

היו מן הסתם סיבות טובות למנוע את כניסתן של שתי חברות הקונגרס. ביקורן המתוכנן, בתיאום עם גורמי הרשות הפלסטינית, היה עלול לחולל תקריות סבוכות ואפילו אלימות, בדגש על ירושלים והר הבית. אלא שהאיסור התפרש, בעיני רבים, כראיה לכך שנתניהו הפך להיות משרתו הנרצע של הבית הלבן בעידן טראמפ. מטבע הדברים אין זה עולה בקנה אחד, כלל ועיקר, עם האינטרס הלאומי הישראלי להצטייר באור זה.

ממשלת ישראל צריכה להיות הפוסק האחרון לגבי האינטרסים החיוניים של המדינה, ולא נשיא ארה”ב – אחת היא עד כמה הוא ידידותי להפליא ומועיל במהלכיו. זה נכון לגבי איראן; זה חל על הקביעה הסופית של גבולות ישראל; וזה בוודאי נכון לגבי יחסי ישראל-התפוצות. יחסים אלה הם בעלי חשיבות קריטית לישראל, והם מרכזיים בעיצוב חוסנו של העם היהודי בראייה ארוכת טווח.

בחברה אמריקנית שהתרגלה לקבל כאות של כבוד, ולא של קלון, את “המקף המחבר” שבעבר נהגו להוקיעו – כמו במושגים אירי-אמריקני, אפריקני-אמריקני, או יווני-אמריקני – יש כיום לגיטימיות לכך שיהודים יגלו אהדה, דאגה ומחויבות לארצם ההיסטורית, “המולדת הישנה שהתחדשה”. לפיכך, הדיון לגבי “נאמנות” (loyalty) – כפי שטראמפ דורש – אינו במקומו, אף שהוא מעורר צללים אסוציאטיביים קודרים. חשוב לזכור נקודה זו כאשר בוחנים את האתגר שהציב הנשיא.

השאלה העיקרית איננה נוגעת אפוא רק לאחדות העם היהודי, אלא גם לחשיבותן של החלטות ריבוניות בנסיבות הייחודיות שבהן ישראל נמצאת. היא חייבת להישאר אומה עצמאית מבחינה מדינית, המחליטה על העדפותיה כראות עיניה. זה יהיה רע לישראל, ומזיק גם לארה”ב, אם תיתפס כגרורה אמריקנית. בסופו של דבר, וושינגטון אינה מעוניינת שייווצר מצב שבו כל שחקן אזורי או בינלאומי המעוניין ליצור לעצמו מנוף לחץ על מדיניות ישראל ייזום מהלכי כוח מול ארה”ב כדי להביא את עניינו לפתחו של הממשל האמריקני, במקום לדון במישרין מול ממשלת ישראל.

זאת ועוד: הן התדמית והן המציאות של החלטות ריבוניות ניצבות בלב יכולת ההרתעה של ישראל. כוחה אומנם נשען על סיוע אמריקני, אך היא איננה “מדינת חסות” או “קליינט” במובן המקובל בתאוריה של היחסים הבין-לאומיים. עמידתה העיקשת על עצמאותה הלאומית מסמנת את ישראל כמעצמה אזורית שיכולותיה משמעותיות הרבה יותר מן הצפוי על פי גודל אוכלוסייתה, קל וחומר שטחה (בהקשר זה, תגובתו הנרגשת של מנחם בגין לדרישה האמריקנית “לבטל” – to rescind – את חוק הגולן עדיין מהדהדת).

בין היתר, עצמאות זו היא המאפשרת לישראל להמשיך ב”מערכה שבין המלחמות” (למרות סימני אי-שביעות הרצון בחוגים מסוימים בארה”ב), היינו במערכה החשאית למחצה נגד איראן וגרורותיה. בזירה הדיפלומטית, יכולתה של ישראל לנקוט עמדה עצמאית נוחה גם לארה”ב. יש גם נושאים, כולל סחר חופשי וההתחממות הגלובלית, שבהם עמדות ישראל שונות במובהק מאלו של הממשל הנוכחי.

בניסוח מקוצר ומוכר, על ישראל להיות “עם חופשי בארצנו”, כלשון ההמנון. זו אינה רק משאלת לב וחלום. זהו ציווי אסטרטגי ונכס ביום פקודה.

כמו בענייני מדינה חשובים בכל מקום, גם ריחוק העמדות הוא עניין של מידה, לא של ערכים מוחלטים. כך, כאשר ממשל אובמה ניסה במתכוון להפגין (לצד הערבי) שיש “סדק” (Daylight) בין עמדותיו לאלו של ישראל בשאלה הפלסטינית, התוצאה הייתה הפוכה לחלוטין ממה שציפה. למרבה הצער, הופרכה ההנחה שזה יקל על פריצת הדרך לשלום: מה שקרה בפועל הוא שהפלסטינים התפתו להציג עמדות תובעניות מעבר לגבולות הסביר ולנסות להרחיב את הטריז בין ארה”ב לישראל.

כל זה אין פירושו שעל המטוטלת לנוע עתה כל הדרך עד לקיצוניות השנייה (זיהוי יתר עם עמדות השותף). יש פיתוי עז לנצל את יחסי ישראל-ארה”ב למטרות פוליטיות מפלגתיות, אך סלעי היסוד של האינטרס האסטרטגי בשתי המדינות מחייבים אותן לנהוג בכבוד מופגן זו כלפי עמדתה הריבונית של זו.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

Overlooked in the controversy regarding Trump, Omar and Tlaib, and Israel: The imperative of maintaining Israel’s sovereign decision-making.

Amidst the turmoil surrounding the decision to ban two radical US Congresswomen from visiting Israel, and the subsequent statements of President Trump, one key issue has been overlooked: The strategic imperative of maintaining Israel’s sovereign decision-making.

It is certainly important for Israel to consider the positions of the President of the United States of America. Yet it is also vital to maintain the semblance as well as the substance of Israel’s sovereignty. Israel’s right to determine what is best for the country’s future needs to be upheld on a broad range of issues, including the delicate and vital relationship between Israel and American Jewry.

Israel’s image as a free-standing nation is of significant strategic value. It underlies Israel’s deterrent posture; enables its military actions; and provides both Jerusalem and Washington with diplomatic room for maneuver. It needs to be clearly re-asserted.

While political independence is never absolute in the post-modern world, and interventions in another country’s affairs are endemic in international relations (despite the formal norm against them), it is in the national interest of both Israel and the US to resist the temptation to be drawn into each other’s polarized political controversies.

The debate over the actions of Ilhan Omar and Rashida Tlaib and their aborted trip to Israel has become political theater, with President Trump and some Republicans seeking to use the hatred for Israel shown by Omar and Tlaib as a tool against all Democrats; and Democrats according the “Squad” the high moral ground – which they don’t deserve. (Tlaib and Omar have clearly used antisemitic tropes in their campaign against Israel). Wedged in the middle is the fraught relationship between Israel and US Jewry.

But again, from a strategic perspective, the most salient aspect of this crisis is the shadow cast upon Israel’s sovereign standing.

Of course, it behooves an ally, let alone a needy ally in a very bad neighborhood, to respect the wishes of the holder of the high office of President of the US. Indeed, there have been cases in which Israel bent formal and even moral positions in response to an unusual request from the US, such as the arms sales which were at the core of the Iran-Contras affair during President Reagan’s second term.

Moreover, the general norm of non-intervention in the internal affairs of other countries (supposedly sanctified in the Peace of Westphalia in 1648) has always and everywhere been “honored in the breach.” The real life of nations, in interaction with each other, repeatedly leads to meddling in each other’s affairs. For example, President Clinton came, saxophone in hand, to try and help Shimon Peres win the 1996 elections. (He failed). Prime Minister Netanyahu overrode President Obama’s objections and addressed Congress on the Iranian issue, which also can be construed as a political intervention.

Indeed, as Israeli policy makers know well, the US presidency matters, but the legislative branch is equally important under the constitution. Often, it has been Congress to which Israel turned at times of need. Wailing about interventions is thus beside the point. But as a rule, interventions (due to their aura of illegitimacy) are discreet affairs. Unfortunately, that wasn’t the case this time.

There may have been good reasons to ban the two congresswomen from visiting Israel. Their planned visit, in coordination with the PA, could have generated a messy face-off and even violence, especially in Jerusalem and on Jerusalem’s Temple Mount. Alas, the ban came to be perceived by many as an example of Netanyahu slavishly being at the beck-and-call of the Trump White House. Clearly, it is not in Israel’s strategic interest to be perceived in such a light.

The Government of Israel must be the judge of Israel’s vital interests, not the President of the United States – no matter how truly friendly and extremely helpful the President may be. This is true regarding Iran; it is true about the ultimate delineation of Israel’s borders; and it is certainly true about the Israel-Diaspora Jewish relationship. The latter relationship is critical to Israel and central to the long-term health of the Jewish People.

In an American society that has come to accept the once infamous “hyphen” as a badge of honor – as in Irish-Americans, African-Americans, or Greek-Americans – it is legitimate for Jews to care for and support their own, newly-reborn “old country.” Thus, the debate over “loyalty” is misplaced, and despite the dark tropes it evokes, it is in this light that Trump’s challenge should be considered.

This is not a mere matter of “Jewish unity.” Rather, the issue cuts to the strategic importance of sovereign decisions under Israel’s unique circumstances. Israel must remain a politically independent nation making its own choices. It is bad for Israel and detrimental to the US when Israel is viewed as a US dependency. After all, Washington does not really want to become the port of call for every regional and global player seeking to generate leverage on Israeli policy.

Moreover, the semblance and the reality of sovereign decisions is at the very core of Israel’s deterrence. Israel does depend on US support, but it is not a “client” state in the traditional sense of the term. Israel’s fierce preservation of national independence marks Israel as a power with capacities well beyond what the country’s geographical or demographic size would indicate. (Begin’s response to US censure of the Golan Law comes to mind.)

Among other, this allows Israel to sustain the so-called “campaign between the wars” (MABAM); i.e., the ongoing shadow war against Iran. In the diplomatic arena, Israel’s ability to take an independent stance is useful for the US too. And on some issues (such as trade and global warming) there is a genuine difference of opinion between the two countries.

In short, Israel needs to be “a free people in our own land” – as Israel’s national anthem “Hatikvah” goes. This is much more than an aspiration. It is a strategic imperative and an asset.

As in all matters of state, this too is a matter of degree. Thus, when the Obama Administration set out to deliberately create “daylight” between the US and Israel on the Palestinian question, the results were distinctly counterproductive. The assumption that this would make peacemaking easier proved to be sadly false. All it did was tempt the Palestinians to stake out impossible expectations and widen the divisions between the US and Israel.

But this does not mean that it is useful for the pendulum to swing all the way in the opposite direction. Tempting as it may be to exploit US-Israel relations for partisan purposes, the bedrock strategic interests of both countries require more overt respect for each other’s sovereign stance.


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


photo: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך