JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר יוסי מנשרוף

ד"ר יוסי מנשרוף

איראן המהפכנית, האסלאם השיעי הפוליטי, רשתות שיעיות טרנס-לאומיות.

הפצצת חיל האוויר בסוריה שסיכלה פיגוע רחפנים לפני צאתו לדרך, חושפת את האיום הבא מבית מדרשה של איראן: כלים זעירים ולא מאוישים, הנושאים איתם חומר נפץ ועלולים לגרום נזק רב. בטהרן עמלו זמן רב על שכלול הנשק החדש בתקווה שיגבור על ההגנה האווירית של ישראל, אבל נראה שגם כאן לא  שוקטים על השמרים.

מקור ראשון, 29.8.2019

זה היה אמור להיות אירוע שובר שוויון. הכוונה הייתה לנצל את גורם ההפתעה, לשגר לישראל רחפנים עם חומרי נפץ ולפגע באזרחים ברמת הגולן. פרטי התוכנית המלאה, שבאיראן עמלו עליה תקופה ארוכה, טרם פורסמו, אך מהמידע שנחשף עד כה אפשר לנסות לשרטט את האופן שבו מבקשים בטהרן לנצל את יכולות התעופה האזרחיות לצורכי טרור, באמצעות גרורותיה במזרח התיכון.

לפני כמה שבועות נחתה בשדה התעופה בדמשק חוליה של מומחים איראנים בתחום התעופה והרחפנים. הקבוצה, שמנתה ארבעה אנשים, הצטרפה לגורמים שיעיים שנמצאים בסוריה דרך קבע. הם אספו משלוח מיוחד של ציוד־תעופה שהגיע מטהרן ונעו דרומה. החוליה התמקמה בכפר עקרבא, המרוחק כארבע שעות נסיעה מהבירה הסורית, וכ־20 קילומטרים בקו אווירי מגבול ישראל. על פי הודעת הרמטכ”ל אביב כוכבי השבוע, מי שפיקד על המבצע באופן אישי ונתן לו אור ירוק הוא קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה האיראניים – הכוח האחראי לפעילותה של איראן מחוץ לגבולותיה.

סולימאני מוביל זה שנים את ההתבססות האיראנית ברחבי המזרח התיכון, ובכלל זה את מערך האימונים, התשלומים והחימוש של המיליציות השיעיות וארגוני הטרור בעיראק, בבחריין, בתימן, בסוריה ובלבנון. סולימאני לא ידע שגופי המודיעין הישראליים קיימו מעקב הדוק אחר תנועותיהם של מומחי התעופה. ביום חמישי בשבוע שעבר נקלטה בחיישנים תנועה חריגה, ובעקבות זאת שובש ניסיון ראשון של שיגור רחפן־נפץ לעבר ישראל. ניסיון שני של שיגור, בשבת, הסתיים בתקיפה ישראלית על המבנה בכפר עקרבא שבו שהו החוליה והציוד, ובחיסול היכולת המבצעית. בצה”ל מסרו כי בתקיפה הישראלית בסוריה חוסלו שני פעילים לבנונים שיעים שפעלו בשירות כוח קודס האיראני. השניים, חאסם יוסוף זאביב ויאסר אחמד צאהר, ביקרו באיראן בשנים האחרונות ועברו שם אימונים ייעודיים להפעלת כלי טיס בלתי־מאוישים ורחפני נפץ.

שעות ספורות לאחר תקיפת חיל האוויר בסוריה התרחש באזור אירוע אחר הקשור ברחפנים, הפעם בלבנון: התקשורת הלבנונית פרסמה תמונות וסרטונים של רחפנים שפעלו ברובע א־דאחייה בביירות, מעוז חיזבאללה, וטענה כי מדובר בכלים ישראליים. בהמשך השבוע דיווח ה’טיימס’ הבריטי כי מטרת התקיפה, שיוחסה לישראל, הייתה פגיעה ב’מערבל פלנטרי’. מדובר במכשיר יקר שהיה מרכיב קריטי בתוכנית של איראן וחיזבאללה להקים מיזם לייצור טילים מדויקים על אדמת לבנון. בתמונות שפורסמו ניתן לראות כי קופסת הבקרה של המערבל נפגעה ואיננה שמישה. ללא הרכיב הזה אי אפשר לייצר טילים ארוכי טווח מדויקים, מה שיעכב את הפרויקט בשנה לפחות. לפי גורמי מודיעין שצוטטו ב’טיימס’, הרחפנים התפוצצו סמוך למחסן שהכיל ציוד מתקדם לערבוב דלקים לשיפור דיוק של טילים.

מזכ”ל חיזבאללה חסן נסראללה התייחס לנושא בנאום שנשא ביום ראשון, ואיים על ישראל בתגובה חריפה. “החדרת רחפן מתאבד ללבנון היא הפרה חמורה של הכללים מאז 2006”, אמר נסראללה. “אם נשתוק על האירוע הזה, ניכנס למסלול מסוכן בעבור לבנון. אני קורא לתושבי הצפון ולכל האזרחים בפלסטין הכבושה, אתם לא תחיו בביטחון”. נסראללה טען שישראל תקפה בסוריה מבנה של חיזבאללה ולא של כוח קודס האיראני, ואיים לנקום את מותם של הפעילים. גם סולימאני הגיב לאירועים: הוא הגדיר את התקיפה הישראלית בסוריה “טירוף”, וכתב בטוויטר כי “פעולות הציונים לא שפויות. פעולות אלו יהיו הנשימה האחרונה שלהם”.

ניסוי כלים קטלני

התקיפה בסוריה וחיסול הפעילים השיעים חשפו את קצה הקרחון של התוכנית הכלל־אזורית שסולימאני ביקש להגשים באמצעות הצעצוע הצבאי החדש: כלי טיס בלתי־מאוישים. מיזם הכטב”מים והרחפנים של איראן קיבל ביטוי פומבי במרץ האחרון. בסרטון שפורסם בטלוויזיה הממלכתית של איראן נראו כחמישים רחפנים טסים בקבוצות ותוקפים מבנה אימונים, כתצוגת תכלית ליכולות הקטלניות של המעופפים הזעירים. האיראנים הציבו לעצמם יעד להגביר את השימוש בכלים בלתי־מאוישים לצורכי מודיעין ולצרכים מבצעיים והתקפיים בזירות שונות במזרח התיכון. ברוח זו, גם המיליציות השיעיות הסרות למרותה של איראן – בעיראק, בסוריה, בלבנון, בתימן וברצועת עזה – החלו להצטייד ביכולות כאלה.

תוכנית הרחפנים של קאסם סולימאני עברה מבחן מעשי בבית הספר לניסויים של איראן במזרח התיכון – תימן. בינואר האחרון ביצעו החות’ים, בני חסותה של איראן, פעולה ראשונה שהוכיחה את היעילות והיכולת המבצעית של הרחפנים בפגיעה במטרות אויב. בעיצומו של טקס חגיגי בבסיס חיל האוויר ‘אל־אנהאד’ הסמוך לעיר עדן, שכלל מצעד של הצבא התימני, התפוצץ רחפן מתאבד. בפיצוץ נהרגו שמונה קצינים בכירים ובהם ראש אגף המודיעין של צבא תימן, מוחמד סאלח טמה, איש מפתח אסטרטגי בקשר שבין ריאד וצנעא. חיסולו הסב נזק רב לכוחות הנאמנים לסעודים בתימן. העובדה שהאירוע צולם בשידור חי, הוסיפה לפעולה נופך תודעתי מרתיע.

“החות’ים, שמשגרים כטב”מים מונחי ג’י־פי־אס, מחקים למעשה את דרך הפעולה של הגרמנים במלחמת העולם השנייה”, הסביר פול גרמונפרה, מחבר הספר ‘הרחפנים ממריאים’, בריאיון לעיתון סעודי. “הגרמנים שיגרו מטוסי נפץ שננעלו על מטרה והתרסקו עליה כשלא הייתה כל יכולת ליירט אותם. מדובר אמנם בשיטה פרימיטיבית, אבל יעילותה מוכחת”.

ומתימן לעיראק. בכירים אמריקנים הזהירו כבר בחודש מרץ מפני משלוחים של רחפנים וכלי טיס בלתי־מאוישים מאיראן למיליציות השיעיות הנאמנות לה בעיראק, המכונות ‘אל־חשד א־שעבי’. גורמי מודיעין בארה”ב ציינו כי מלבד המיליציות בעיראק, גם בעלי בריתה של איראן בתימן ובסוריה הצטיידו בכלים כאלו במסגרת התוכנית האווירית האיראנית. אותם גורמים אמרו כי “מלבד יכולות איסוף מודיעיניות, כלי הטיס הזעירים של איראן יכולים להפיל חומרי נפץ לעבר מטרות או לשמש רחפני התאבדות לאחר ציודם בחומרי נפץ ושיגורם לעבר מטרה, כתחליף לטיל מונחה”.

האיראנים לא המציאו את הגלגל. ארגון דאעש, שבחלק מהעשור האחרון שלט בשטחים נרחבים בסוריה ובעיראק, השתמש גם הוא בכלי טיס לא מאוישים. פאדל מנסי, המכונה אבו־יוסרי התוניסאי, היה בכיר ב’מדינה האסלאמית’ שהוביל את נושא הכטב”מים ופיתח את היכולת האווירית של דאעש. בין הישגיו נמנה פיתוח כטב”ם שיכול לשאת עד 20 קילוגרם חומר נפץ בדרך למטרה. הוא ומומחי הנפץ של דאעש הסבו כלי טיס בלתי מאוישים, שנועדו לשימוש מסחרי, לכלי מוות המסוגלים להטיל פצצות על מטרות בדיוק רב. בסרטונים שהפיץ הארגון נראית ההשפעה ההרסנית של פגזים ורימונים המושלכים מכלים כאלה לעבר כלי רכב משוריינים של צבא עיראק. כרבים אחרים מפעילי הארגון, גם מומחי הרחפנים של דאעש נטמעו באוכלוסייה כאשר ארגונם נחלש. חלקם גויסו על ידי ארגונים שונים, במטרה להעביר את הידע שלהם גם לשיעים. היכולות שפיתח דאעש מצויות אפוא עתה בידי איראן.

משלוח להרכבה

שוק הרכישות המקוונות צובר תאוצה משמעותית ברחבי העולם. לצד מכשירים סלולריים וביגוד זול מסין, שכנינו מדרום עסוקים בהצטיידות במוצרים תמימים לכאורה, שייעודם מוסב לצורכי טרור. חמאס והג’יהאד האסלאמי מנסים לנצל מהלכים הומניטריים של ישראל כדי להצטייד בציוד אזרחי לשימוש צבאי.

אחת לחודשיים מתקיים ביחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים “מבצע דואר”. במסגרת המבצע, חבילות דואר מחו”ל המיועדות לתושבי הרצועה מרוכזות בידי ישראל בנמל אשדוד ומועברות ליעדן. למורת רוחם של אנשי חמאס, קציני המעבר בודקים את החבילות כדי לבחון אם יש בהן מוצרים דו־שימושיים, כלומר כאלה שעשויים לשמש לא רק לצרכים אזרחיים אלא גם למטרות צבאיות. בכל מבצע כזה נתפסים ציוד צלילה מקצועי, אמצעים לראיית לילה ונעליים צבאיות, וכן רחפנים וציוד נלווה שארגוני הטרור מבקשים להכניס לרצועה. הפיקוח במעבר ארז הדוק מאוד, וכל חבילה נבדקת. לעומת זאת מעבר רפיח שבצד המצרי איננו בשליטת ישראל, וההערכה היא שארגוני הטרור ברצועה משתמשים בו כדי להעביר חלקי רחפנים וכטב”מים להרכבה ברצועה.

בדצמבר 2016 חוסל המהנדס מוחמד א־זווארי בעיר ספאקס שבתוניסיה. א־זווארי, מהנדס תעופה בעל ידע מתקדם, עסק בשיפור יכולתם האווירית של ארגוני החסות האיראניים ובכללם חמאס. החיסול, שיוחס לישראל, חשף טפח נוסף בתוכנית האיראנית לייצר איום אווירי במזרח התיכון. עוד לפני כן, במבצע עמוד ענן בחורף 2012, פגעה ישראל במערך כלי טיס של חמאס ברצועה. במהלך מבצע צוק איתן בקיץ 2014 שיגרו אנשי חמאס כלי טיס לגיחות צילום בעומק שטח ישראל ואף פרסמו את הצילומים.

הרחפנים נכנסו למערך הציוד של חמאס בשנים האחרונות. תחילה נעשה בהם שימוש בתוך הרצועה, לאיסוף מודיעין על תנועות צה”ל וכן לצורכי הסברה ופרסום צילומים של יחידות חמאס המתאמנות בשטח. בשנת 2018, כחלק מ”צעדות השיבה”, הוחדרו לישראל עשרה רחפנים שנשאו מטעני נפץ וחומרי בערה. בחודש מרץ השנה זוהה רחפן ששוגר לעבר מעבר כרם־שלום. חודשיים לאחר מכן אותר במועצה האזורית שער־הנגב רחפן שנשא חומר נפץ. לנוכח האיום הוקמה מפקדה מבצעית באוגדת עזה, שמטרתה לאתר רחפנים המכוונים לישראל. למרות הידוק המוכנות, בחודש שעבר חדר לישראל רחפן. הוא זוהה רק בעת חזרתו לרצועה.

“השימוש ברחפנים משקף תהליך למידה של איראן וניסיון להתגבר על נקודות חולשה שלה מול ישראל”, אומר ד”ר יוסי מנשרוף, חוקר איראן ומיליציות שיעיות. “בית הספר של איראן לנושא רחפנים וכטב”מים נמצא בתימן, שהפכה לשדה הניסויים של משמרות המהפכה. איראן לומדת מטעויות שבוצעו בהפעלת רחפנים על ידי החות’ים נגד סעודיה וכוחות המשטר בתימן, כדי לא לחזור עליהן בפעילות נגד ישראל. בתימן יש כוח קבוע של חיזבאללה, שמאמן ומכשיר פעילים בשיגור כלי טיס בלתי־מאוישים. סביר להניח שפעילי חיזבאללה שחוסלו בידי ישראל במתקפה האחרונה בעיראק עברו את מסלול ההכשרה בתימן. אפשר להבין למה חיזבאללה וארגוני פרוקסי נוספים של איראן אימצו את אמצעי הלחימה הזה, שנועד לפצות על החולשה האווירית האיראנית מול ישראל ולעקוף את ההגנה האווירית שלה”.

מנשרוף, חוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובמרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה, מציין כי ארגוני החסות של איראן ובהם חיזבאללה מַפרים ומלמדים זה את זה, על בסיס ההבנה האיראנית שהמזרח התיכון הוא זירת פעולה אחת משותפת. “בכירים איראנים הצהירו בשנים האחרונות שאין דבר כזה זירה עיראקית או סורית, אלא הכול חלק מזירה כוללת. מיליציות שיעיות מבחריין מקבלות הדרכה ממיליציות עיראקיות, שמקבלות הדרכה מכוח קודס האיראני. במאי 2019 הייתה מתקפה של כלי־טיס בלתי מאוישים נגד סעודיה, והאמריקנים הודיעו שהשיגור בוצע מעיראק. האיראנים שואפים לתחזק מסדרון קרקעי מטהרן עד ביירות, דרך עיראק וסוריה, לצורך שינוע אמצעים מתקדמים כמו טכנולוגיות לדיוק טילים, וכמובן גם כטב”מים ורחפנים לגבול ישראל בסוריה ובלבנון. התוכנית האיראנית היא לייצר חזית נגד ישראל ברמת הגולן, ולהוביל כוח לוחם של חיזבאללה ומיליציות שיעיות שיילחמו כתף אל כתף נגד ישראל. ישראל לא ממתינה למלחמה הבאה, וכחלק ממה שמכונה ‘המלחמה שבין המלחמות’ מקדימה את האיראנים ותוקפת בסוריה, ועל פי הפרסומים גם בעיראק ובלבנון”.

מצילום נופים לשיבוש מטוסים

“הפרסומים האחרונים בנוגע לאיום הרחפנים והכטב”מים לא אמורים להפתיע אותנו”, סבור יוסי גופר, סמנכ”ל בחברת ‘אורד’, העוסקת בפתרונות טכנולוגיים מתקדמים בתחומי ביטחון והגנה היקפית. “אנחנו מדברים על האיום הזה ומציגים אותו לגורמי הביטחון כבר המון זמן. כמו תמיד, אצלנו בישראל לא מתעוררים עד שהסכנה דופקת בדלת או שקורה משהו. הרחפנים מסתובבים כאן כבר כמה שנים. הם יוצרו בתחילה לצרכים אזרחיים, וגם עכשיו יותר מ־90 אחוז מהשימוש בהם חיובי – בין אם מדובר בצילום נופים או סצנות לסרטים מזוויות שבעבר היה מסובך לצלם אותן, ובין אם בעזרה למטיילים שתקועים במסלולים בעולם.

“השינוי העיקרי שאנחנו רואים בשנים האחרונות הוא ההסבה שארגוני הטרור עשו. אנחנו מדברים על רחפנים בסיסיים שאפשר לרכוש ב־1,000 דולר, ולשים עליהם מצלמה לצורכי ריגול או כמה קילוגרמים של חומר נפץ כדי לגרום לפיגועים ולנזקים. אפשר לצייר תרחיש לא דמיוני שבו עשרות או מאות כלים כאלה נשלחים לכמה מטרות בגבול הצפוני, ונושאים כל אחד כמה קילוגרמים של חומר נפץ. הם יכולים גם להתמקד במטרות ספציפיות יותר כמו גני ילדים או ריכוזי אוכלוסייה, או מטרות איכותיות כמו מבנים אסטרטגיים. יכולת הדיוק לצד פשטות ההפעלה הופכות את הכלי הזה לנשק יעיל מאוד בעבור ארגוני הטרור”.

החסרונות של הרחפן, מסביר גופר, הם הגבלה בשעות הטיסה ובטווח הפעולה, ויכולת נשיאת משקל. “טווח טיסה של רחפן ממוצע הוא כמה עשרות קילומטרים, והוא יכול לטוס בגובה של כ־900 מטרים. ככל שמכבידים עליו ומוסיפים עוד חומרי נפץ, גובה הטיסה פוחת ומשך הטיסה מתקצר”.

לצד החסרונות, לרחפן יש גם יתרונות. “הוא קטן ולכן קשה לזיהוי, ובגלל החתימה הנמוכה שלו הוא יכול להסתנן מתחת למערכות הרדאר. הוא קל לתפעול, ולא צריך ידע מקדים משמעותי כדי להטיס אותו. הרחפן יכול להיות מתופעל על ידי אדם אחד, בשונה מחוליית שיגור של רקטת קסאם למשל, שצריכה להיפרס בשטח ולבזבז זמן יקר שבו היא עלולה להיחשף. חברת אמזון מפעילה רחפנים להעברת חבילות, בעיקר בארה”ב. הרחפנים האלה יכולים לשאת חבילה במשקל ארבעה עד כעשרה קילומטרים. פה מדובר בחבילה שאף אחד לא רוצה לקבל”.

בדומה לאיומים ביטחוניים אחרים, גם איום הרחפנים הביא ליצירת מערכות הגנה. גורמי ביטחון ציינו כי פיגוע הרחפנים שתכננו האיראנים בסוף השבוע נעשה סוכל באמצעות שימוש במגוון כלים. “כאשר החלו לפתח את הרחפנים והכלים הבלתי־מאוישים לצורכי מלחמה, היה צורך לבנות כלי הגנה”, אומר גופר. “אנחנו מייצרים מערכת של גילוי באמצעות מכ”ם, שיכולה לגלות כל רחפן בכל גודל במרחק של חמישה קילומטרים. המערכת יודעת לעקוב אחריו, ובמקרה הצורך לשבש את הטיסה שלו או אפילו להפיל אותו בקרן לייזר. המערכות הללו אמנם יקרות יותר מהרחפן ועשויות להגיע למאות אלפי דולרים, אבל הן בהחלט יעילות נגד האיום. המערכות הללו, שמגינות על מתקנים אסטרטגיים בעולם, טרם נכנסו לשימוש בארץ. בשלושה מקרים בשנה האחרונה נתב”ג הושבת בעקבות רחפנים. זה היה מעשה קונדס של נערים, אבל הוא חשף את הסכנה שמדינת ישראל צריכה לתת לה מענה”.

אסף גבור, מקור ראשון, 29.8.2019