JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר יוסי מנשרוף

ד"ר יוסי מנשרוף

איראן המהפכנית, האסלאם השיעי הפוליטי, רשתות שיעיות טרנס-לאומיות.

כדי לעקוף את הסנקציות מסתמכת טהרן על ארגונים “הומניטריים” שמשמשים כסות להעברת כוח אדם וציוד עד גבול הצפוןארגון רפואי שמבריח טילים במשלוחי תרופות, חברת צדקה ששולחת שכירי חרב ומקומות קדושים שהופכים למרכזי מיליציות.

ישראל היום 24.06.2020

מאת נטע בר

אין זה סוד שאיראן עושה מאמצים אדירים לבסס את נוכחותה בסוריה וכי מי שמשמש קבלן הביצוע של טהרן במדינה הגובלת בישראל מצפון הוא כוח קודס, הזרוע הבינלאומית של משמרות המהפכה האיראניים.

אך כעת, מחקר מקיף של ד”ר יוסי מנשרוף, חוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובמרכז עלמא, עבור מרכז “עלמא” החוקר את האתגרים הביטחוניים של ישראל בזירה הצפונית, מדגים כיצד הצליחה איראן לנטוע את כוח קודס עמוק בתוך המנגנונים של סוריה הנמצאת תחת שליטתו של בשאר אסד.

מנשרוף טוען כי סוריה היא זירת הפעילות הגדולה ביותר של כוח קודס, הפועל גם בחלקים אחרים של המזרח התיכון. איראן שואפת לנצל את המלחמה במדינה ואת תלותו של אסד בתמיכה האיראנית (לצד רוסיה) כדי להפוך אותה לבסיס קדמי נגד ישראל, המצויד במפעלים לייצור אמל”ח מתקדם, ולשמר ואף לחזק את ציר האספקה לחיזבאללה בלבנון ואת הגישה לים התיכון.

הממשל האמריקאי מטיל באופן עקבי סנקציות נגד איראן ושלוחותיה השונות בסוריה, במגמה להצר את צעדיה במדינה. עם זאת, איראן מצליחה להפעיל באופן שוטף לפחות שלוש אגודות הפועלות בסוריה ומשמשות לבסס את נוכחותה במדינה, בכסות לגיטימית.

הסהר האדום האיראני

האגודה הראשונה היא הסהר האדום האיראני. דפוס הפעולה של האגודה בשרות כוחות קודס נחשף כבר בכמה צמתים אסטרטגיים. בריאיון לתקשורת האיראנית באפריל 2019 גילה בכירל שעבר במשמרות המהפכה, סעיד קאסמי, שבמסגרת הסיוע שהגישה איראן למוסלמים בבוסניה השתמשו אנשי הארגון, שנכחו בבוסניה, בכיסוי של הסהר האדום האיראני, כדי להגיש הכשרות צבאיות לפעילי ארגוני ג’יהאד.

על פי דברים אלו, יחד עם מספר גובר והולך של דיווחים בשטח, מניח המחקר כי איראן עושה שימוש דומה בארגון תחת כסות של סיוע הומניטארי, ומשתמשת בו על מנת להעביר מומחים צבאיים, ציוד לחימה  ואנשי מודיעין. לפי מחקרים רבים, פעל באופן זה במהלך מלחמת לבנון השנייה כשאנשי הסהר האדום שאיראני שהגיעו ללבנון היו למעשה פעילים של כוח קודס והציוד הרפואי שהביאו שימש כיסוי למשלוחי נשק מתקדם עבור חיזבאללה.

הוועדה לסיוע על שם האמאם ח’ומיני

הוועדה לסיוע על שם האמאם חומיני הוקמה בהוראת ח’ומיני ב-1979. מטרתה המוצהרת היא לבער את העוני ולתמוך במקופחים בשליחות המשטר. יו”ר הוועדה ממונה ישירות על ידי המנהיג העליון ח’מינאי. הוועדה נהנית מתקציב גדול שמועבר אליה מהמשטר וכן תרומות מאיראן רחבי העולם.

מסמכים של ארגון וויקיליקס הראו כי האגודה פעל לביסוס המיליציות הפרו איראניות בעיראק במהלך הלחימה נגד ארגון דאעש שהחלה בשנת 2014 ועוד קודם לכן במהלך הלחימה בכוחות האמריקניים בין השנים 2003 ו-2011. הארגון איננו כלול תחת הסנקציות האמריקניות, זאת למרות שהשלוחה שלו בלבנון כן נכללה בסנקציות של וושינגטון בשל מגעיה עם חיזבאללה. בשל היעדר הסנקציות הארגון חופשי לפעול בסוריה ויש להניח כי הוא פועל באופן דומה בסוריה.

פעילותה של הוועדה בסוריה קשורה באופן ישיר לאזורים בעלי חשיבות אסטרטגית עליונה עבור איראן, שהינם קריטיים לתוכנית ההתפשטות שלה בסוריה. כך, כך למשל פעלה הוועדה בשנה הפרסית 1392 (מרץ 2013-מרץ 2014), באחד משיאיה של מלחמת האזרחים בסוריה, באזורים אסטרטגיים רגישים בהם שואפת איראן להרחיב את השפעתה, ובהם דמשק, אל-חסכה, דרעא, דיר א-זור, אידליב וחלב.

המטה לשיפוץ מקומות קדושים

כפי ששמו מרמז, מטרתו המוצהרת של המטה לשיפוץ מקומות קודושים היא לטפל בקודשי השיעה מחוץ לגבולותיה של איראן, בעיקר בסוריה, תימן, עיראק ולבנון, היכן שמתגוררים מיעוטים שיעים גדולים ונמצאים אתרים קדושים.

אלא שבנוסף לשיפוץ אתרי עלייה לרגל, הארגון משמש כזרוע של ממש בבניי תכוחה הצבאי של איראן וגרורותיה בסוריה. האגודה משפצת את המקומות המקודשים לשיעה ברחביסוריה, ובהם קבר זינב (אחות האמאם חוסין) בדמשק, קבר רקיה (בתו של האמאם חסין) בדמשק. כל האתרים האללו נמצאים במעוזי תמיכה שנחשבים קריטיים לאיראן בסוריה.

קבר זינב, השוכן בשכונת סידה זיינב מדרום לבירה דמשק משמש את המיליציות הפרו איראניות כבסיס עורפי לפעולות נגד  ישראל בגזת הגולן הסורי, ועל פי טענו תזרות המקום הופצץ על ידי ישראל מספר פעמים.

“הפתרון: הכללת הארגונים בסנקציות”

ד”ר יוסי מנשרוף, מחבר המחקר, מספר בשיחה עם “ישראל היום” כי “כוחות קודס, שאמונים על ייצוא הטרור האיראני אל מחוץ לגבולות המדינה, משתמשים במסכת מתוחכמת של שיטות ואמצעים כדי להסוות את פעילותם במדינות היעד. כוחות קודס מסתייעים למעשה בקשת ענפה של חברות תעופה, ארגונים הומניטריים, מוסדות דיפלומטיים, חברות כלכליות, אגודות דתיות ועוד, כדי לפעול מתחת לרדאר בארצות היעד. כך, אנשי כוחות קודס פועלים במסווה של מהנדסים, אנשי תקשורת, רופאים, מומחים שונים ועוד. זאת על מנת לקדם את פעילות הטרור במדינת היעד.”

“במקרה הסורי, כוחות קודס מפעילים רשת של מליציות שיעיות זרות (וכן כמה סוניות מקומיות), ובנוסף מעבירים סיוע כלכלי למשטרו של אסד. כדי להפעיל את רשת המליציות האלו, שפועלות בפיקוד כוחות קודס בסוריה, איראן צריכה לשנע מערכות נשק, אמצעי לחימה וכמובן אמצעים כלכליים”, מפרט מנשרוף.

הפתרון שמציע מנשרוף הוא הכללת הארגונים האזרחיים לכאורה ברשת הסנקציות האמריקניות. “איתור התשתית האזרחית-לכאורה והכללתן בסנקציות יכול לסייע לממשל טראמפ להדק את קמפיין הלחץ המקסימלי על איראן, שאחד ממטרותיו הוא הצרת צעדיה החתרניים של איראן באזור. בנוסף,  הכללתן בסנקציות תקשה במידה מסוימת על פעילות כוחות קודס בסוריה, ובכך תממש אינטרס ישראלי מובהק”, הוא אומר….