JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר יוסי מנשרוף

ד"ר יוסי מנשרוף

איראן המהפכנית, האסלאם השיעי הפוליטי, רשתות שיעיות טרנס-לאומיות.

יש להתייחס לצבא לבנון כגורם עוין, להסיר את המסכה מעל פניו, ולספק לממשל האמריקאי ראיות חותכות על שיתוף הפעולה המגוון בינו לבין חיזבאללה.

למרות סימנים מתרבים לשיתוף פעולה גובר בין צבא לבנון (צל”ב) לחיזבאללה, ארה”ב ממשיכה לתמוך בצל”ב ולהגיש לו סיוע מגוון. מאמר זה סוקר את היקף התמיכה האמריקאית בצל”ב ואת שיתוף הפעולה בין צל”ב לחיזבאללה שהוא שלוחה של איראן הפועלת נגד אינטרסים אמריקאים.

המדיניות האמריקאית בלבנון כיום שואפת לחזק את צל”ב כמגן היחיד של לבנון וכשותף פעיל במאבק שמובילה ארה”ב נגד דאעש. כמו כן, וושינגטון מכוונת לחזק את צל”ב כדי שתהיה לו היכולת ליישם את החלטות מועצת הביטחון של האו”ם 1559 ו-1701 שנועדו לפרק את חיזבאללה מנשקו ולהפוך את צל”ב לכוח הצבאי היחיד בלבנון.

במסגרת זאת, ממשל טראמפ ממשיך את מדיניות ממשלי אובמה ובוש הבן, שהעבירו בשנים 2005–2015 לצל”ב סיוע בסך מיליארד דולר. ממשל טראמפ העביר באוגוסט 2017 לצל”ב סיוע בשווי 100 מיליון דולר שכלל האמרים, משוריינים, תחמושת, ציוד קשר ועוד. בדצמבר 2017 הכריזה וושינגטון שתספק לראשונה לצל”ב מסוקי תקיפה, וכן כטב”מים וציוד לראיית לילה. במאי 2018 אישר הפנטגון להעביר סיוע צבאי נוסף לצל”ב בשווי 90 מיליון דולר.

הצבא האמריקאי גם מעביר אימונים צבאיים לצל”ב, בין היתר על ידי כוחות אמריקאים מיוחדים שהוצבו בלבנון, ומכשיר טייסים של צל”ב בארה”ב לביצוע משימות תקיפה.

בעוד ארה”ב מסייעת לצל”ב, זה משתף פעולה עם חיזבאללה ומאפשר לו לקדם את פרויקט הסבת הטילים שלו למדויקים. מקורות מודיעין מערביים חשפו שבאוקטובר, ביולי ובאוגוסט 2018 הבריחו משמרות המהפכה אמל”ח ומערכות נשק מתקדמות הכוללות GPS שיותקנו על טילים ורקטות כדי לדייק את פגיעתם. האמל”ח והציוד הועברו באמצעות טיסות שביצעה חברה התעופה האיראנית האזרחית קשם אייר, הידועה בקשריה עם כוחות קודס, לנמל התעופה הבינ”ל ביירות, שנמצא בשליטת הצבא הלבנוני.

בחודשים האחרונים דווח בלבנון ובאיראן על רפורמה בנמל התעופה הבינ”ל ביירות שבמסגרתה לא יצטרכו עוד מבקרים איראנים להחתים את דרכוניהם בכניסתם אל המדינה. כפי שהזהירו מתנגדי חיזבאללה מקרב העדה השיעית בלבנון, הרפורמה מאפשרת למשה”מ להעמיק את חתרנותם במרחב הסורי-לבנוני ולהטיס כוחות איראנים ופעילי מליציות שיעיות אל חזית המלחמה בסוריה דרך ביירות מבלי להשאיר חותם. בעקבות הביקורת בלבנון הכחיש ארגון הביטחון הכללי מכול וכול את הרפורמה במערך הכניסה בשדה. עם זאת, השגריר הלבנוני באיראן הסביר לתקשורת הלבנונית שכניסתם של המבקרים האיראנים מתועדת על תעודה נפרדת, והצעד החדש נועד לעודד תיירות איראנית בלבנון ולשרת אזרחים איראנים שרוצים לבקר בהמשך בארה”ב. לדבריו, צעד דומה ננקט גם מול פלסטינים הנושאים דרכונים של הרשות הפלסטינית, משום שמוטבעות בהם חותמות ישראליות.

כגורם אכיפה ראשי בלבנון, צל”ב הינו אחד הגופים הביטחוניים (לצד כמה גופים נוספים) האמונים על הביטחון בנמל התעופה הבינ”ל ביירות, ולכן סביר מאוד להניח שפעילותם של משמרות המהפכה ושל חיזבאללה בנמל התעופה בביירות מתבצעת תוך העלמת עין והסכמה שבשתיקה מצד צל”ב. למעשה, נראה ששליטתו של חיזבאללה בנמל התעופה ביירות – מתקן אסטרטגי מתוקף היותו שער הכניסה האווירי הראשי ללבנון – הינה סוד גלוי כבר שנים בלבנון. כבר במלחמת לבנון ב-2006 תקף חיל האוויר הישראלי את שד”ת ביירות כיוון ששימש את חיזבאללה לצורך הברחות אמל”ח מאיראן. אחת הסיבות לפרוץ מהומות הדמים בלבנון ב-2008 היתה ניסיונו של מחנה ה-14 במרץ, המתנגד לחיזבאללה, לפטר את האחראי על הביטחון בשד”ת בירות, ופיק שוקייר, מתפקידו. שוקייר, המקורב לחיזבאללה, העניק לארגון חופש פעולה מלא בשדה התעופה. גם ב-2013 הזהירו חברי מחנה ה-14 במרץ, ששדה התעופה “כבוש על ידי חזבאללה ואיראן”. חבר הפרלמנט נדים ג’מאייל, מסיעת כתאיב המתנגדת לחיזבאללה, הלין גם הוא באוגוסט 2018 שהרשויות בלבנון מתפרקות מסמכותן בנמל התעופה ביירות ומעבירות את השליטה בשדה לידי חיזבאללה.

היבט נוסף של שיתוף פעולה בין צל”ב לחיזבאללה הוא התחום המבצעי. כפי שצה”ל חשף בספטמבר 2018, חיזבאללה וצל”ב פועלים במשותף בדרום לבנון. לעיתים פעילי חיזבאללה לובשים מדי צל”ב. שיתוף הפעולה כולל פטרולים ברכבי סיור משותפים. צל”ב לעולם אינו נכנס לכפר בדרום לבנון ללא אישור מחיזבאללה. בכך צל”ב הוא שותף בהפרה של החלטת מועצת הביטחון 1701 שאוסרת על חיזבאללה להחזיק כוחות מדרום לנהר הלטיני, ומייעדת לצל”ב בלעדיות בהחזקת כוח צבאי בדרום לבנון. צל”ב גם אִפשר לחזבאללה לפרוס בדרום לבנון רשת של מגדלי תצפית במסווה של הארגון הסביבתי “ירוק ללא גבולות”, כפי שנחשף כבר ב-2017 ושוב באוקטובר 2018. שיתוף הפעולה הזה מחזק את החשש שעלה בעבר שמגדלי התצפית שצל”ב מחזיק בקרבת הגבול עם ישראל משמשים את חזבאללה לצורכי מודיעין.

צל”ב אף מאפשר למליציות שיעיות שנתמכות בידי כוחות קודס לקיים נוכחות בלבנון, כולל בגבול עם ישראל. בדצמבר 2017 ביקר קייס ח’זעלי, מפקד המליציה השיעית הפרו-איראנית עסאא’ב אהל אל-חק בגבול לבנון-ישראל והביע את שאיפתו להשתתף לצד חזבאללה במלחמה הבאה נגד ישראל. לפי המדווח, בעקבות הביקור דרש סעד חרירי מהאיתאללה העיראקי הבכיר עלי סיסתאני ומראש ממשלת עיראק חידר אל-עבאדי למנוע מפעילי מליציות עיראקיות להגיע ללבנון. עם זאת, נראה שביקוריו של אכרם אל-כעבי, מפקד מליצית אל-נוג’באא’ העיראקית הפרו-איראנית, בלבנון בפברואר ובאוקטובר 2018, מלמדים על התעלמות מדרישה זו של חרירי.

בפברואר 2018 התריעו גורמים ביוניפי”ל שצל”ב מונע מיוניפי”ל לבצע את עבודת הפיקוח שלו בדרום לבנון. למרות זאת, רה”מ סעד אל-חרירי הצהיר לאחרונה שלבנון מחויבת לחלוטין להחלטה 1701. הצהרת חרירי הינה חלק מרשת ביטחון שהממשלה, כזרוע המבצעת בלבנון, פורסת על חיזבאללה.

היבט אחר של שיתוף הפעולה המבצעי בין צל”ב לחזבאללה נחשף לאחרונה על ידי חזבאללה, כשהודה שפעיליו ביצעו מבצעים משותפים עם צל”ב במהלך הפעילות לטיהור גבול לבנון-סוריה מקיני דאעש וחוגי ג’בהת אל-נוסרה באוגוסט 2017, אף שצל”ב הכחיש זאת בשעתו. לפי צה”ל, טנקים של צל”ב לחמו לצד טנקים של חזבאללה בקרבות בערסאל. ראיה נוספת לשיתוף הפעולה בערסאל היא תיאורו של נסראללה את צל”ב כ”שותף” וכ”עמוד תווך במשוואת הזהב ‘הצבא, העם וההתנגדות’ ”. פעילי חזבאללה הניפו כרזות שבהן הוקירו את חיילי צל”ב שנהרגו במבצע המשותף. שותפות זו היוותה ככל הנראה רקע להצהרת שר הביטחון אביגדור ליברמן באוקטובר 2017 שצל”ב הפך לחלק אינטגרלי מחזבאללה.

חזבאללה מתאמץ להגדיל את השפעתו בתוך הצבא באמצעות פעילים שהוא מחדיר לשורותיו. כך חשפה ישראל שקצין צל”ב בדרגת מייג’ור, יחיא חוסייני, שמוצב בתפקיד פיקודי בדרום לבנון, הינו פעיל חזבאללה המשמש קצין קישור של חזבאללה לצל”ב. צל”ב דחה דרישה ישראלית שהועברה דרך יוניפי”ל להדיח את פעיל החזבאללה משירות. כבר ב-2007 העריכו גורמי מודיעין בישראל ש-40% מחיילי צל”ב הם שיעים, שמזדהים עם הארגון, בין היתר בשל קרבה משפחתית. ב-2011 הזהירו בצה”ל שהקצונה הבכירה בצל”ב עברה שינוי ניכר והשיעים מרכיבים כ-40% ממנה. לפיכך, סביר מאוד שיחיא חוסייני איננו פעיל חזבאללה היחיד שהוחדר לתפקיד משפיע בצל”ב.

צל”ב כבר הוכיח שנשקו עלול להיות קטלני ולהסב לישראל אבדות, כפי שאירע בחילופי האש בין צה”ל לצל”ב ב-2010 שבהם נהרג מג”ד במיל’. יתרה מכך, צל”ב מאותת בפומבי על כוונתו להשתתף במלחמה הבאה נגד ישראל. בינואר 2018 הכריז מפקד צל”ב על מדיניותו הרואה בישראל מדינת אויב, והצהיר על כוונת הצבא הלבנוני להשתתף במלחמה עתידית נגד ישראל.

שיתוף פעולה נוסף אפשרי בין צל”ב לחזבאללה מתבטא, לפי ישראל, בזליגת נשק. לפי הטענה הישראלית, שנדחתה על ידי ממשל אובמה, הנגמ”שים שהציג חיזבאללה במסדר הצבאי שערך באל-קוציר ב-2016 הועברו אליו מצל”ב לאחר שקיבלם מארה”ב.

לאור שיתוף הפעולה הגובר בין צל”ב לחזבאללה, המופנה לא רק נגד דאעש וחוגי אל-קאעידה אלא גם נגד ישראל, המשך תמיכת ארה”ב בצל”ב במתכונתה הנוכחית מסכנת את האינטרס האמריקאי הן משום שהיא מחזקת את חזבאללה ואת איראן, והן משום שהיא מוכוונת נגד ישראל, שותפה אסטרטגית של ארה”ב.

הסינרגיה בין צל”ב חיזבאללה מתרחשת במסגרת שליטתו של חיזבאללה בזירה הפוליטית במדינה וכניעתם של שותפיו הקואליציוניים של הארגון בממשלת לבנון, שבה הוא חבר בכיר. נראה לפיכך שעל ארה”ב להבהיר לממשלה הלבנונית שהיא דורשת להפסיק את שיתוף הפעולה וההתקרבות בין צל”ב לחזבאללה. לצורך זאת, ארה”ב יכולה להשתמש בנשק הסנקציות נגד מי מבין הגופים בתוך צל”ב שיפר את המדיניות האמריקאית המהדקת את הסנקציות נגד חיזבאללה בימים אלו. בכך יציב ממשל טראמפ תנאים להמשך התמיכה הצבאית, הלוגיסטית והפיננסית שהוא מגיש לצל”ב. אי היענות לדרישה האמריקאית צריכה להביא להפסקת הסיוע האמריקאי לצל”ב.

האיום האמריקאי להפסיק את הסיוע לצל”ב לא יביא את ממשלת לבנון בהכרח להיענות להצעה האיראנית, שהועברה בשנים האחרונות, לחמש את צל”ב. הסכמה לבנונית להצעה האיראנית תביא לקריסתה המוחלטת של המדיניות הניטרלית שראש הממשלה סעד חרירי שואף לקיים, שאינה מזהה את לבנון עם איראן. אובדן ניטרליות יקומם על לבנון את הממשל האמריקאי ואולי אף ממשלות מערביות נוספות, כגון צרפת, שהיא בעלת אינטרסים והשפעה בלבנון, וייתן לישראל עילה להפעיל יד חופשית נגד שכנתה, מוסדותיה וצבאה.

נראה שהחלטה ישראלית כיצד לנהוג כלפי צל”ב טרם נפלה. כיום צה”ל מקיים עם צל”ב פגישות תיאום בתיווך יוניפי”ל במטרה לשמר את השקט בגבול הצפון. למרות הצהרות מצד ממשלת ישראל וגורמים בצה”ל שצל”ב יותקף במלחמה הבאה בשל זיהויו עם חיזבאללה, נשמעים בצמרת צה”ל גם קולות שצבא זה אמור לשמש הכוח הריבון היחיד בלבנון לאחר מלחמה שבה יוכרע חזבאללה.

לאור הסבירות הנמוכה שישראל תשמיד לחלוטין את חיזבאללה ותפרקו מנשקו, מוטב לה להתייחס לצל”ב כגורם עוין, להסיר את המסכה מעל פניו ולספק לממשל האמריקאי ראיות חותכות על שיתוף הפעולה המגוון בינו לבין חזבאללה. מדיניות כזו תאפשר לישראל לפעול נגד צל”ב במלחמה הבאה (בניגוד למלחמת לבנון השנייה), לקבל הסכמה אמריקאית לכך, ולעודד את ממשל טראמפ להקשיח את מדיניותו כלפיו.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock