JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר יוסי מנשרוף

ד"ר יוסי מנשרוף

איראן המהפכנית, האסלאם השיעי הפוליטי, רשתות שיעיות טרנס-לאומיות.

איראן מנסה לעמעם את ניסיונה להתבסס בסוריה, מסיבות פנימיות וחיצוניות. מדיניות זו הינה רווית מתחים פנימיים. כדי להיחלץ מהם, פתחו משמרות המהפכה וחזבאללה במסע תעמולה שקרי. מסמך זה מנתח את התעמולה הזאת ואת הסיבות להופעתה.

מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011, בונה איראן בהדרגה מפעל התבססות בסוריה, שמסתמך על מעורבות ישירה בלחימה בסוריה מצד כוחות משמרות המהפכה (משה”מ) ומערך המליציות הטרנס-לאומיות שיעיות בעיקרן שהקימו וטפחו. איראן מנסה לעמעם ככל הניתן את התבססותה בסוריה. מדיניות העמעום משרתת אותה משני הבטים. ראשית, היא משרתת אינטרס פנימי כיוון שהיא עונה לצורך להסתיר ככל האפשר את המשאבים המרובים שאיראן משקיעה בסוריה על חשבון אזרחי איראן, בשעה שאחת הדרישות המרכזיות של המפגינים באיראן היא להעביר את תקציבי העתק הללו מסוריה לטובת שיפור מחייתם. שנית, מדיניות זו משרתת את  הניסיון האיראני להסוות ככל הניתן את נוכחותה בסוריה מעיניהן של המתנגדות הראשיות להתערבותה בסוריה, ובראשן ישראל, ארה”ב וסעודיה.

אלא שמדיניות העמעום זו הינה רווית מתחים פנימיים כיוון שאיראן אינה יכולה לשמור על פרופיל נמוך בשעה שהיא מבססת את נוכחותה הצבאית בסוריה, ולכן התפשטותה בסוריה גוררת תקיפות ישראליות. באמצעות סדרת מתקפות אוויריות ואחרות המיוחסות לה, עומדת ישראל, רשמית, מאחורי הקווים האדומים שהציבה לעצמה בסוריה: מניעה של התבססות איראנית בסוריה ושל זליגת אמל”ח מתקדם מאיראן לחזבאללה. ישראל אינה מסתירה עוד את התקפותיה בסוריה, ונוטלת לעיתים בדיעבד אחריות לביצוען. היא הודתה שמ-2012 עד אוגוסט 2017, תקפה בסוריה קרוב למאה פעמים משלוחי נשק איראנים שיועדו לחזבאללה ולארגונים אחרים. בנוסף, בתחילת ספטמבר 2018 הודתה ישראל שמאז ראשית 2017 תקפה למעלה ממאתיים יעדים איראנים בסוריה.

מתקפות אלו מחדדות את המתח הפנימי הטבוע בבסיס מדיניות ההתבססות האיראנית בסוריה. בניסיון להיחלץ מהמתח הזה, השיקו בכירי משה”מ קמפיין שקרי שמאפשר לטהראן לקיים מרחב הכחשה במסגרתו היא מפתחת תעמולה לפיה המתקפות הישראליות אינן משמעותיות, ואילו מתקפות הגומלין של איראן נגד ישראל הן קטלניות. זאת למרות שאיראן הודתה רשמית ששבעה חיילי משה”מ נהרגו ב-10 באפריל 2018 במתקפת הגומלין שבצעה ישראל נגד בסיס טי-פור הסורי, ממנו שוגר הכטב”מ האיראני שחדר לישראל בפברואר.

אל מול מדיניותה האקטיבית של ישראל נגד איראן בסוריה, עמדה איראן במבחן שהתמקד סביב השאלה כיצד תגיב לתקיפות הישראליות נגד כוחותיה בסוריה. ואולם, למעט מתקפת הנגד הכושלת של כוחות קודס בגולן ב-10 במאי במסגרתו נורו 32 טילים לעבר הגולן, מתוכם 4 יורטו והיתר נפלו מחוץ לישראל, איראן נקטה במדיניות פאסיבית במסגרתה לא פעלה נגד ישראל. זאת אף שספגה מהלומה בתקיפה שבצעה ישראל בתגובה למתקפת הטילים האיראנית, בה הותקפו 70 יעדים איראנים בסוריה בתוך שעתיים במסגרת מבצע “בית הקלפים“, ולמרות שהיא ממשיכה לספוג מאז תקיפות ישראליות נוספות. כך עלה שבעוד שח’אמנאי הצהיר בפרק הזמן הזה שאיראן תגיב בנחרצות אם תותקף, היא הפגינה חוסר מעש מול התקיפות הישראליות הסדרתיות נגדה בסוריה.

התעמולה האיראנית: אבידות בנפש וברכוש במתקפות טיליות לעבר רמת הגולן

אל מול המציאות הזאת, בחרו משה”מ וחזבאללה עושה דברם, להסתיר את העדר התגובה היעיל באמצעות שורה של שקרים שנועדו להציג את איראן כצד המנצח שהסב לישראל אבידות רבות בנפש וברכוש.

בנאום המרכזי שנשא בטהראן במסגרת יום ירושלים ב-ב-8 ביוני 2018, התכחש סגן מפקד משה”מ, חוסין סלאמי, למתקפות שבצעה ישראל נגד איראן בסוריה מאז המתקפה באפריל, וטען שלאחר שבעיצומה של המתקפה הטילית האיראנית נגד ישראל בתגובה למתקפה בטי-פור, העבירה טהראן מסר לישראל לפיו אם ישראל תגיב למתקפה האיראנית, משה”מ ישטיחו את תל אביב באמצעות טילים, ומאז, לדבריו, היא נמנעה מלתקוף את איראן.

בנאום בטהראן בראשית יולי 2018 טען ראש המחלקה המדינית במשה”מ, ידאללה ג’ואני, שבמתקפה הטילית נגד ישראל בגולן ירו כוחות קודס למעלה 60 טילים לעבר ישראל מהם נהרגו 50 איש. ג’ואני טען שישראל מחביאה את האבידות שספגה במתקפה זו, ותאר אותה כאחוזת שיתוק לאחר שלדבריו במתקפה זו קבלה מסר איראני דרך רוסיה לפיו איראן תשגר טילים לעבר תל אביב אם המתקפות הישראליות יימשכו.

דובר משה”מ, רמזאן שריף, הסביר במחצית יולי 2018 לערוץ אל-מנאר של חזבאללה שהמתקפות הישראליות בסוריה נועדו להסיט את דעת הקהל העולמית מחוסר הלגיטימיות של מדינת ישראל, שקמה על אדמות פלסטין הכבושה. רמזאן שריף הצהיר שישראל אחוזת אימה ואינה יכולה לעמוד בפני איראן וחזבאללה בסוריה. בכירים אחרים במשה”מ הכחישו את הטענה הישראלית לפיה במבצע “בית הקלפים” הותקפו למעלה מ-70 יעדים איראנים וטענו שהתקיפה הסתכמה בשיגור טילים בודדים.

העיתונאי חוסין דאליריאן, ראש הדסק הצבאי בסוכנות הידיעות תסנים המזוהה עם משה”מ, אף הגדיל לעשות וטען שפעולת הנקם האיראנית על התקיפה הישראלית בטי-פור, תקפו משה”מ בטילים עשרה בסיסים חשאיים של חיל המודיעין הישראלי ברמת הגולן ופגעו במתקנים מודיעיניים רגישים, ובהם ציוד האזנה ומכ”מים. לדבריו, איראן הפגינה עליונות מודיעינית בכך שזיהתה את הבסיסים החשאיים הללו של צה”ל.

חזבאללה השתתף גם הוא בבניית מסכת השקרים שהובילו משה”מ. בנאומו במחצית מאי 2018, טען מזכ”ל הארגון נסראללה שמתקפת הנגד של כוחות קודס נורו 55 טילים שפגעו בדיוק רב בבסיסי צה”ל לאחר שישראל לא הצליחה ליירטם, והוסיף שישראל מסתירה את האבדות שספגה במתקפה הזו. בנאום נוסף שנשא בשלהי אוגוסט 2018, תאר נסראללה את ישראל כמדינה חלשה והצהיר שהיא חסרה מוטיבציה להילחם ולכן אינה ערוכה למלחמה נוספת. למעשה, בעמידתה שוב ושוב מאחורי קוויה האדומים בסוריה, נוטלת ישראל סיכון שכתוצאה מכך תתפתח מלחמה בצפון, כאשר השיקול שמנחה את מקבלי ההחלטות בישראל הוא שמוטב שתפרוץ מלחמה כעת, באיבו של הניסיון הישראלי למנוע זליגת אמל”ח מתקדם לחזבאללה והתבססות איראנית בסוריה, מאשר להיקלע למלחמה כזו בהמשך כאשר הצד השני כבר השלים את היערכותו לפריצתה.

חזבאללה גם דיווח באתרו אל-עהד שבמתקפת הנקם הטילית האיראנית במאי נפגע בסיס של יחידת הפענוח, 9900, של חיל המודיעין הישראלי. דיווח חזבאללה צוטט בסוכנות הידיעות האיראנית תסנים, המזוהה עם משה”מ. לאמיתו של דבר, יחידה 9900 איננה מחזיקה בשום בסיס ברמת הגולן.

סיבות אפשריות לתעמולה השקרית

בבסיס מדיניותה נגד ישראל בסוריה, שוקדת איראן על בניית מערך התקפי מול ישראל, תוך שהיא לוקחת בחשבון שגם אם מרכיב ממנו ייפגע ע”י ישראל, היא תוכל, לשיטתה, להתבסס בצורה נרחבת בסוריה ולהעביר לחזבאללה אמל”ח מדויק ומתקדם. כחלק מההתבססות הצבאית השקטה שאיראן מנסה לקיים בסוריה, וכחלק מרצונה להסתיר מהציבור האיראני את ההוצאות הכלכליות המרובות שנובעות ממעורבותה הצבאית בלחימה בסוריה, היא מתכחשת לקיומם של בסיסיה ברחבי סוריה ומכאן שאינה יכולה לאשר את הפגיעה בהם. תגובה צבאית איראנית למתקפות הישראליות עומדת לפיכך בניגוד למדיניות העמעום שאמצה איראן בסוריה.

במקביל, נראה שהשיקול האיראני לא להגיב למתקפות הישראליות נובע משילוב שלושת הגורמים הבאים:

ראשית, תגובה איראנית עלולה לפעול נגד האינטרס האיראני כיוון שהיא עלולה לגרור את איראן למלחמה נגד ישראל. מלחמה כזו, לפי איומים שהשמיעה ישראל, עלולה לכלול את מתקני הגרעין של איראן עצמה, ולשים קץ למשטרו של אסד.

שנית, תגובה איראנית עלולה לסכן ישירות את מפעל ההתבססות האיראנית בסוריה, שהספיקה טהראן לבנות עד כה. בהתאם לחשיבות האסטרטגית שמייחסת טהראן לשימור השפעתה בסוריה ושימור משטרו של אסד, היא השקיעה מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 משאבים כלכליים אדירים, בשיעור של לכל הפחות 15 מיליארד דולר בשנה. כספים אלה מושקעים בעיקר במתן קו אשראי למשטר אסד לרכישת נפט וטובין אחרים אך גם בהוצאות אחרות, ובהן ההשקעה הכלכלית האדירה שנובעת מההוצאות השוטפות שכרוכות במימונן, חימושן והפעלתן של המליציות השיעיות הטרנס-לאומיות שהציבה איראן בסוריה. מליציות אלו הן, בעיקרן, פאטמיון האפגנית, זינביון הפקיסטנית, חזבאללה הלבנוני, מליציות שיעיות עיראקיות ובראשן לואא’ אבו אל-פצ’ל אל-עבאס, לואא’ ד’ו אל-פקאר, כתאא’ב חזבאללה, אל-נוג’באא’, ומליציות סוריות מקומיות.

שלישית, נראה שלמול המחאה הגוברת באיראן, שאחת הדרישות המרכזיות שמעלים בה המפגינים היא “כסף לעם האיראני ולא לסוריה”, המשטר האיראני אינו יכול להרשות לעצמו להצטייר כצד המובס בסוריה. חוורונה של המדיניות האיראנית בסוריה עלול לתת למפגינים רוח גבית ולמנף את המחאה האיראנית. לפיכך, מרחב ההכחשה האיראני ובמרכזו התעמולה השקרית שתוארה לעיל, משרת את המשטר כדי לייצר מצג שווא לפיו המתקפות הישראליות אינן משמעותיות ואילו התגובה האיראנית נגד ישראל הינה אפקטיבית.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך