JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר עמנואל נבון

ד"ר עמנואל נבון

מומחה ליחסים בינלאומיים.

המתיחות הגאופוליטית בין אירופה לרוסיה מעמידה את ישראל במצב מורכב, משום שמנהיגי אירופה מצפים מישראל לגנות את פוטין על מעשיו, אך מצד שני ישראל נזהרת מלפגוע ביחסיה עם רוסיה על מנת לקבל חופש פעולה בשמי סוריה.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הודיע לאחרונה כי בכוונתו לפתוח בדיאלוג עם רוסיה, בטענה שרק שמירת ערוץ ההידברות בין רוסיה לבין אירופה תשכנע את רוסיה לצמצם את שיתוף הפעולה שלה עם סין,  ואת השאיפות שלה במזרח אירופה. כחלק מההידברות הזו אירח מקרון את פוטין בצרפת והסכים להזמין את רוסיה לפסגת ה-G7 ב-2020. מדיניות זו היא פועל יוצא של גישה פרו-רוסית המאפיינת את הדיפלומטיה הצרפתית מאז הברית בין שתי המדינות בסוף המאה ה-19, הלחימה המשותפת שלהן נגד גרמניה במלחמת העולם הראשונה והשנייה, והטינה של שתי המדינות כלפי ההגמוניה האמריקאית לאחר מלחמת העולם השנייה.

אומנם מקרון הדגיש כי במסגרת ההידברות שלו עם רוסיה הוא לא יוותר על פרוטוקול מינסק (הסכם שאמור לשים קץ לשליטה הרוסית במזרח אוקראינה), אך גישתו החדשה של מקרון עלולה להשליך על יחסי החוץ של ישראל כלפי רוסיה ואירופה.

היחסים בין אירופה לרוסיה הידרדרו מאז הפלישה הרוסית למזרה אוקראינה, הסיפוח של קרים, והטלת סנקציות כלכליות על ידי האיחוד האירופי. מנהיגי אירופה מותחים ביקורת גלויה על פוטין בשל חיסול מתנגדיו על אדמת אירופה, כמו גם בשל המעורבות שלו בפוליטיקה האירופית (הכוללת תמיכה במפלגות פופוליסטיות אשר מתנגדות לאיחוד האירופי), התערבותו בסוריה, והשתקת מתנגדיו מבית.

המתיחות הגאופוליטית בין אירופה לרוסיה מעמידה את ישראל במצב מורכב, משום שמנהיגי אירופה מצפים מישראל לגנות את פוטין על מעשיו, אך ישראל נזהרת מלפגוע ביחסיה עם רוסיה על מנת להמשיך ולקבל חופש פעולה יחסי בשמי סוריה.

מצד אחד, יש בין רוסיה לבין ישראל אינטרס משותף למנוע התלקחות בין חילות האוויר של שתי המדינות בסוריה; שתי המדינות רוצות במיגורן של המדינה האסלאמית ושל אל-קאעידה; שתיהן הסתייגו מנטישת המנהיגים הערביים החזקים על ידי ארה”ב בתקופת “האביב הערבי”. מצד שני, קיימים בין רוסיה לישראל אינטרסים גאופוליטיים סותרים. בניגוד לרוסיה, ישראל מעוניינת בשימור המעורבות האמריקאית במזרח התיכון, בעוד שמוסקבה תומכת בציר השיעי כנגד הברית שבין ארה”ב לבין המדינות הסוניות. מאז ההתערבות הרוסית בסוריה ב-2015, הנוכחות הרוסית הגבילה את חופש הפעולה של ישראל, גם אם ישראל ממשיכה לפעול בסוריה בהסכמת רוסיה.

ההסכמה בין ישראל לבין רוסיה לגבי סוריה מקבלת לעיתים ביטוי סמלי, למשל כאשר בנימין נתניהו היה אורח כבוד של פוטין ב-9 במאי 2018 לרגל חגיגות הניצחון של רוסיה במלחמת העולם השנייה. בסיום האירוע ניגנה התזמורת של הצבא הרוסי את “התקווה” – מחווה שלא הייתה עולה על הדעת בימים העוינים של המלחמה הקרה. מצד שני, העובדה שהחגיגות במוסקבה הוחרמו על ידי המנהיגים האירופיים מצביעה על מורכבות היחסים בין ישראל, רוסיה ואירופה.

ישראל לא גינתה את הפלישה הרוסית למזרח אוקראינה, את הסיפוח של קרים ואת הרעלתו של הסוכן הרוסי על אדמת בריטניה. ישראל שמרה על שתיקה בסוגיות רגישות אלו כדי לא להסתבך עם פוטין, גם אם מדינות אירופה היו מצפות מישראל לצרף את קולה לגינוין. בסוגיה הזו, ישראל העדיפה את חופש הפעולה שלה בשמי סוריה על פני יחסיה עם אירופה.

הדילמות של ישראל מול רוסיה ואירופה נעשו מורכבות עוד יותר עם הנסיגה האמריקאית מהמזרח התיכון, וליתר דיוק עם נטישת הכורדים בצפון סוריה והחלטתו של טרמפ שלא להגיב להתקפות של איראן על סעודיה. מדיניות זו רק מעצימה את המעמד האזורי של רוסיה, ולכן גם מגבירה את הצורך עבור ישראל לשמור על התיאום עם רוסיה ולהתחשב באינטרסים שלה. מצד אחד, היחסים עם אירופה חשובים לישראל: האיחוד האירופי הוא השותף המסחרי הראשון של ישראל, וישראל היא חברה ב-OECD. מצד שני, ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה לפגוע ביחסיה עם רוסיה בשל תפקיד המפתח של רוסיה בסוריה.

על כן, הגישה החדשה של נשיא צרפת כלפי רוסיה עשויה להקל על ישראל. אלא שמדיניותו של מקרון, על מנת להיות יעילה, תצטרך לעמוד בשלושה תנאים: 1. מדינות נאט”ו (וגרמניה בראשן) תצטרכנה להגדיל את ההוצאות הביטחוניות שלהן; 2. על אירופה לאמץ וליישם מדיניות אנרגטית אחידה ולכידה כלפי רוסיה; 3. על אירופה להתנות כל השתתפות אפשרית בשיקומה של סוריה בדרישה מרוסיה לרסן את איראן בסוריה.

התנאי הראשון הינו צבאי. צרפת מוציאה כמעט 2% מן התל”ג שלה לביטחון (1.8% בדיוק), אך גרמניה רחוקה מזה (1.2% בלבד). הנשיא מקרון מדבר של בניית צבא אירופי, אך דיבורים כאלו יישארו חסרי משמעות כל עוד גרמניה לא תשקיע יותר בהוצאות הביטחון שלה. כאשר ממשל טרמפ מסתייג מברית נאט”ו, על אירופה לבנות יכולת צבאית אמינה ולהבהיר את היחסים בין “הצבא האירופי” לבין נאט”ו בטרם ההידברות של מקרון עם פוטין.

התנאי השני קשור לאנרגיה. רשמית, יש לאיחוד האירופי מדיניות של צמצום התלות בגז הטבעי של רוסיה, מדיניות שאמורה להתבצע בחזית אחידה. אולם בפועל, מדינות האיחוד נוטות כל אחת לדאוג לעצמה ולפעול באופן עצמאי. פרויקט ה-Nord Stream, למשל, מחבר ישירות בין רוסיה לבין גרמניה. חוסר הסולידריות בתחום האנרגטי מקל על מדיניות ה”הפרד ומשול” של פוטין. אירופה יכולה להגדיל את ייצור הגז שלה באמצעות גז מפְּצָלים, אך שיטה זו אסורה ברוב מדינות האיחוד האירופאי.

התנאי השלישי הוא כלכלי. לאירופה יש אמצעי לחץ על רוסיה, משום שכלכלת רוסיה היא פגיעה. גודל הכלכלה הרוסי דומה לזה של ספרד, וכמעט כל היצוא (והייצור) של רוסיה מבוסס על נפט וגז טבעי. לכן רוסיה פגיעה מאוד לסנקציות הכלכליות שהוטלו על ידי האיחוד האירופי בעקבות הפלישה לאוקראינה והסיפוח של קרים. אירופה יכולה למנף את כוחה הכלכלי בסוגיית שיקומה של סוריה, אשר יעלה על פי הערכות כ-250 מיליארד דולר. רוסיה אינה יכולה להרשות לעצמה סכומים כאלו, והיא תהיה זקוקה לעזרתן של מדינות המפרץ ולזו של האיחוד האירופי. על אירופה להבהיר לרוסיה שיש תנאי פוליטי לתמיכה הכלכלית בסוריה, והוא ריסון הנוכחות האיראנית.

שינוי המדיניות של צרפת כלפי רוסיה הוא הזדמנות לישראל להבהיר שני דברים לממשלות אירופיות המצפות מישראל לעמדה נוקשה יותר כלפי רוסיה: 1. אם צרפת, חברה מובילה באיחוד האירופי, יכולה לנקוט מדיניות של ריאל-פוליטיק כלפי רוסיה – אין לצפות מישראל להיות “יותר קתולית מהאפיפיור”; 2. אם אירופה מצפה מישראל להיות תקיפה יותר כלפי רוסיה – על אירופה עצמה להיות אמינה יותר כלפי רוסיה, תוך הגברת ההוצאות הביטחוניות שלה, תוך אימוץ של מדיניות אנרגטית אחידה, ותוך התניית ההשתתפות הכלכלית בשיקומה של סוריה.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: [Kremlin.ru [CC BY 4.0

Israel is expected by its European interlocutors to condemn Putin over his misdeeds, yet Israel wants to avoid frictions with Russia in order to maintain a free hand to operate against Iranian targets in Syria.

French President Emmanuel Macron has recently declared that he intends to engage Russia, arguing that doing so is necessary to contain Russia’s embrace of China, and Russian irredentism in eastern Europe. Macron’s new policy of ending Russia’s isolation (he recently hosted Putin in France and has agreed to invite Russia to the G7 summit in 2020) is the product both of realpolitik and of France’s traditionally Russophile attitude, which goes back to the Franco-Russian alliance against Germany during World War One and was revived after World War Two by a shared resentment of American power. Although Macron insists that his “rapprochement” policy towards Russia will not involve any concessions on the Minsk Protocol (an agreement meant to terminate Russia’s de facto occupation of eastern Ukraine), his approach constitutes a change which could have implications for Israel’s relations with Russia and with Europe – a change which should not be ignored by Israel’s policy makers.

Relations between Europe and Russia have deteriorated after Russia’s invasion of eastern Ukraine, its annexation of Crimea, and the imposition of economic sanctions by the EU in response. European opinion and decision makers are highly critical of Putin for his elimination of Russian dissidents on European soil, for his divide-and-rule involvement in European politics (including his support for populist and Eurosceptic political parties), for his military intervention in Syria, and for his authoritarianism at home.

Geopolitical tensions between Europe and Russia have put Israel is an awkward position: Israel is expected by its European interlocutors and trade partners to condemn Putin over his misdeeds, yet Israel wants to avoid frictions with Russia in order to maintain a free hand to operate against Iranian targets in Syria.

The relationship between Israel and Russia is complex. On the one hand, Russia and Israel share the hard-edged interest of avoiding incidents between the Russian and Israeli air forces in Syria (the Russians hold Israeli military capabilities in high regard). They also share the objective of eliminating ISIS and al Qaeda from the Middle East; both Russia and Israel were dismayed by the U.S. embrace of the so-called Arab Spring and by the abandonment of strong Arab leaders by America.  On the other hand, Russia and Israel have different and even incompatible geopolitical interests and goals in the Middle East. Unlike Russia, Israel wants more U.S. involvement in the region. Moscow supports the Iran-Syria axis against the U.S.-Sunni alliance with which Israel has common interests.  Since Russia’s 2015 intervention in Syria, Russian military presence there has put some constraints on the freedom of action that Israel used to enjoy against Iran in Syria – even as Israel continues to operate in Syria with Russia’s tacit consent.

The Russians, on their part, signal again and again that they attach great importance to a friendly relationship with Israel. On May 9, 2018, Netanyahu was Putin’s guest of honor at the ceremonies marking the anniversary of the Russian army’s victory in the Second World War.  At the end of the ceremony, the Russian military orchestra played Hatikvah (Israel’s national anthem) on the Red Square.  Those symbols and images were a far cry from the hostile days of the Cold War: and must have been particularly galling to the Iranians, coming just one day after large scale Israeli air attacks on their assets in Syria.

At the same time, the fact that Netanyahu attended that event in Moscow, which was boycotted by European leaders, touches the very core of the triangular relationship between Israel, Russia, and Europe. Israel did not officially condemn Russia’s invasion of eastern Ukraine, its annexation of Crimea (conveniently, a foreign service strike led to abstention form the UN General Assembly vote…), and the poisoning of a Russian spy on British soil.

Israel has kept mum on those issues so as not to cross Putin, even though European governments would expect Israel to be more vocal on Russia’s hostile actions against Europe. But Israel must think primarily about its ability to deconflict with Russia in Syria, and therefore it is wary not to get in trouble with Putin.

Israel’s calculations and dilemmas vis-à-vis Russia and Europe are further complicated by the America retreat from the Middle East, and more specifically the withdrawal of U.S. troops from northern Syria and Trump’s decision not to retaliate in response to Iranian provocations and aggressions.  This policy has the effect of enhancing Russia’s standing in the region, and therefore the need for Israel to coordinate its moves in Syria with Russia and to consider Russian interests.

At the end of the day, Israel is caught in the rivalry between Russia and the West, a rivalry that is complicated by the lack of unity within NATO and by the U.S. withdrawal from the Middle East. The EU is Israel’s largest trade partner and Israel is a member of the OECD, and so Israel has an interest in maintaining good relations with the EU.  On the other hand, Israel cannot afford to be confrontational towards Russia because it is only thanks to its understanding with Russia and the deconfliction mechanism that Israel is able to have the operational space necessary to fight Iran’s presence in Syria – an issue of top priority for Israel.

Macron’s new approach to Russia, therefore, has the potential of easing Israel’s foreign policy dilemmas vis-à-vis Europe and Russia. Yet for Macron’s new Russia policy to be credible, it will need to meet three conditions: NATO’s key European members (especially Germany) will have to increase their military spending and modernize their armies; Europe will have to adopt a coherent and solidary energy policy vis-à-vis Russia; and Europe will also have to condition its possible contribution to Syria’s reconstruction on Russian actions to diminish Iran’s hold there.

The first condition is military. France is close to spending 2% of its GDP on defence (1.8%), but Germany is not (only 1.2%). Macron talks about building a European army, yet this vision will be meaningless if Germany continues to underspend on defence. As the Trump Administration turns in back on NATO, Europe will need to build a credible military capability prior to engaging Russia, as well as clarify the operative relationship between a “European army” and NATO.

The second condition is energy related. The EU talks about the need to reduce its gas imports from Russia and to have a cohesive energy policy, but in practice member states tend to advance their own interests separately. The Nord Stream project, for example, connects Russia’s natural gas directly to Germany. Putin would have a harder time dividing and ruling Europeans if the EU had a coherent and solidary energy policy. Europe could also reduce its gas dependency on Russia by developing fracking, but the practice it outlawed in many European countries; the EU would also benefit from importing natural gas from the Israel/Cyprus fields –although those fields are admittedly not large enough to constitute an alternative to Russia’s immense natural gas resources.

The third condition is economic. Europe has significant economic leverage on Russia because Russia is economically vulnerable. Russia’s economy is the size of Spain’s and it produces basically nothing besides oil and natural gas –which is why Russia is affected by European sanctions that were imposed following the invasion of eastern Ukraine and annexation of Crimea. Europe should use its leverage on Russia for the reconstruction of Syria, whose cost is estimated at $250 billion. Russia cannot afford that amount, and it will depend on the goodwill of Gulf states and of Europe. Europe must and can leverage that goodwill by making it crystal clear that, if solicited by Russia, it will not spend its taxpayer money to rebuild a country dominated by Iran and Russia.

Israel should take advantage of France’s changing attitude toward Russia by making two points to European governments that expect Israel to adopt a tougher rhetoric on Russia: a. France, a leading European country, is itself tilting toward a realpolitik approach to Russia, and therefore Israel cannot possibly be asked to be more royalist than the king; b. If Europe expects Israel to be more vocal against Russia, then Europe itself must be more credible in its Russia policy by spending more on defense, by adopting a coherent energy policy, and by leveraging its economic clout for the reconstruction of Syria to curb Iran’s influence there and in Lebanon.


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


photo: Kremlin.ru [CC BY 4.0]