JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

JISS

JISS

שר הביטחון אביגדור ליברמן בכנס “מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים” במרכז מורשת בגין בירושלים: “ברגע שהקבינט אישר את פינו חאן אל-אחמר, התהליך הוא בלתי הפיך”.

ערןץ 10, 21.10.2018

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול (ראשון) כי “חאן אל-אחמר יפונה, עם או בלי הסכמה”. את הדברים אמר בישיבת הממשלה השבועית, שעות בודדות לאחר שהקבינט המדיני-ביטחוני אישר את הצעתו לדחות במספר שבועות את פינוי הכפר הבדואי הבלתי חוקי במספר שבועות.

“זה לא ייקח הרבה שבועות, זה יהיה הרבה יותר קצר”, אמר נתניהו, “נעשה כמה מהלכי היערכות חיוניים בזירה הבינלאומית, ניתן הזדמנות אחרונה לפינוי בהסכמה, אבל בכל מקרה, חאן אל-אחמר יפונה. אני לא מדבר על פינוי קוסמטי, אלא על פינוי של ממש”. עוד הוסיף ראש הממשלה כי “אני גם לא זקוק לאולטימטום פקטיבי, כי כולנו מאוחדים במטרה – לפנות את הבנייה הבלתי חוקית הזאת. אין על זה שום ויכוח. יוצרים ‘פייק’ ויכוח”.

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הביע תמיכה בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני בדחיית פינוי הכפר הבדואי. לדבריו, פינוי בכפיה עלול להזיק להתמודדות הישראלית מול התביעות הפלסטינית נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. לפי שרים שהשתתפו בישיבה, מנדלבליט אמר: “יש לנסות למצות את המו”מ ולהגיעה לפינוי מרצון. זה חשוב מבחינה משפטית בינלאומית”. בלשכת היועץ המשפטי לממשלה אמרו כי אינם מאשרים ואינם מכחישים את הפרטים.

בתוך כך, שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס להחלטה בכנס “מכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים” במרכז מורשת בגין בירושלים. “ברגע שהקבינט אישר את פינו חאן אל-אחמר, התהליך הוא בלתי הפיך”, אמר ליברמן, “אבל, יש עוד כמה נדבכים. אם רה”מ והיועמ”ש אומרים ‘בואו ננסה למצות עוד פעם אחת ניסיון למשא ומתן, פינוי מרצון, זה חשוב מבחינה משפטית. עוד ניסיון למות משא ומתן’, אני לא רואה בזה שום בעיה. ואני גם חושב שהחזית האחידה והאחדות היא חשובה מאוד. אני חושב שלא צריך להיות כל הזמן לעומתי לראש הממשלה. ברגע שהצגת העמדה העקרונית, בסופו של דבר רה”מ והקבינט מאשרים את זה”.

עוד הוסיף שר הביטחון כי “צריך גם לפעמים להתגמש, לא צריך להפוך כל דבר למאבק פנימי, למאבק בתוך המחנה להרוויח עוד כמה קולות. לכן אני חושב שההחלטה הייתה נכונה לאור בקשתו של היועמ”ש לנסות למצות עוד ניסיון לפינוי מרצון. אבל, ברגע שהקבינט קבע שחאן אל-אחמר יפונה, זה הליך שהוא בלתי הפיך”.

“הפלישה לחאן אל אחמר החלה בשנת ’74, היה שם אוהל אחד”, הסביר ליברמן, “ב-’76 היו כבר חמישה אוהלים. שנתיים לפני שעליתי ארצה, אני עליתי ארצה ב-78′. זה הלך וגדל והיום יש שם כ-150 נפשות. השאלה היא למה לא התעסקו בזה עד שנכנסתי למשרד הביטחון, אף אחד לא התעסק בזה. כולל אלה שצועקים היום ומדברים. עד שלשום לא היה להם מושג שיש שם תהליך. מאז כניסתי לתפקיד שר הביטחון התחלתי לטפל בנושא הזה ועברנו בג”צים ויועצים משפטיים. שלשום זה כבר עלה לביצוע, ביקשו לדחות ומאז זה עלה לכותרות. עד שלשום אף פוליטיקאי ישראלי לא העלה את זה, לא ידע ולא הפך את זה לדגל”.

ההחלטה על דחיית הפינוי התקבלה חרף התנגדותם של שרי הבית היהודי, נפתלי בנט ואיילת שקד. שרת המשפטים שקד אמרה אמש כי “השר בנט ואני התנגדנו לדחיית הפינוי מחשש שאם הפינוי יידחה כל פעם, הוא לא יבוצע. אני מאמינה שנצליח ללחוץ ושהמאחז הלא חוקי יפונה. לא מדובר בהתיישבות של בדואים תמימים. מדובר בלחץ גדול שמפעילים הרשות הפלסטינית והאיחוד האירופי, כחלק ממאבק מדיני, ומדינת ישראל חייבת לעמוד על שלה”. הדברים נאמרו במהלך כנס בחירות של רשימת “הבית היהודי” במעלה אדומים.

“החשיבות היא גם מבחינת המיקום האסטרטגי וגם מבחינה עקרונית של שליטה וריבונות”, הוסיפה שקד. “למעלה אדומים אנחנו צופים התרחבות ובטח שלא צריך לתת גושפנקא להתיישבות לא חוקית”.

יו”ר הבית היהודי, השר נפתלי בנט, אמר כי “חאן אל-אחמר יפונה – מדובר בבנייה בלתי חוקית שהריסתה אושרה בבג”ץ”. בנט כתב את הדברים בחשבון הטוויטר שלו, והוסיף: “במדינת חוק אוכפים את החוק, גם אם הקהילה הבין-לאומית מתנגדת ומאיימת. מפלגת הבית היהודי תוודא שאכן כך יקרה”. מלשכת ראש הממשלה מסרו כי “ההחלטה התקבלה בהתאם להמלצות גורמי המקצוע וכדי לאפשר הארכה של כמה שבועות במיצוי המו”מ לפינו בהסכמה”.

מוקדם יותר אתמול, ציין פקיד ישראלי בכיר כי קיים מבוי סתום בין נתניהו לבנט. נתניהו אמר לשרים בישיבת הקבינט כמה פעמים כי יש לעשות כל מאמץ כדי לא לפנות את הכפר בכפיה, ואילו השר בנט התעקש כי יש לפנות את הכפר כבר עכשיו ולא לדחות. “כוחות הביטחון ערוכים”, אמר בנט. נתניהו הבהיר לשרים כי דחיית הפינוי נחוצה כדי להשלים את ההיערכות המדינית והבינלאומית למקרה שלא יהיה מנוס מפינוי בכפיה.

כבר קודם לכן, השרה שקד שמרה על הקו של יו”ר מפלגתה: “חאן אל-אחמר יפונה”. שקד אמרה את הדברים בריאיון לגל”צ, והוסיפה “הרשות הפלסטינית משתמשת בחאן אל-אחמר כנשק מדיני נגד ישראל. תהיה היום ישיבת קבינט בנושא, ואז נבין מראש הממשלה מה העניין”. אמש כתב ח”כ בצלאל סמוטריץ’ בטוויטר: “ספרו לי עוד על ממשלת ימין. מכעיס, מקומם ומדאיג. ביום שני בשעה 17:00 אצא לסיור בחאן אל-אחמר, בהובלת חבריי בתנועת רגבים. אני קורא לחברי הקואליציה להצטרף לסיור, במקום להגיע להצבעות בכנסת. נסייר במקום ויחד ננסה לגדל עמוד שדרה”.

כמו כן, גם בשעות הבוקר התייחס ראש הממשלה לדחיית הפינוי, ובפגישתו עם שר האוצר האמריקני, סטיב מונצ’ין, אמר כי “חאן אל-אחמר יפונה. זאת החלטה של בית המשפט ואין לי כוונה לדחות את זה עד להודעה חדשה אלא למועד קצר”. עוד אמר כי “משך הזמן שניתן לנסות לפנות את היישוב בהסכמה ייקבע על ידי הקבינט. זה יהיה קצר ואני מאמין שזה יהיה בהסכמה”.

אתמול, כאמור, אישרו בלשכת ראש הממשלה כי הוחלט בשלב זה לעכב את פינוי חאן אל-אחמר בשטח E1 בין מעלה אדומים לירושלים. גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו כי “הכוונה היא לנסות למצות את המו”מ (עם תושבי הכפר) ואת ההצעות שהתקבלו מגורמים שונים, כולל בימים האחרונים”. מלשכת שר הביטחון נמסר מנגד כי “ההחלטה על דחיית פינוי ‘חאן אל אחמר’ התקבלה בניגוד גמור לעמדת שר הביטחון ולמרות התנגדותו הנחרצת”.

פקיד ישראלי בכיר אמר אתמול לחדשות עשר: “פינוי הכפר חאן אל-אחמר היה מתוכנן להתבצע בימים הקרובים. מערכת הביטחון היתה מוכנה לפינוי. אבל אמש פנתה לשכת ראש הממשלה ללשכת שר הביטחון והנחתה לעצור את הפינוי”. וליד עסאף, ראש הוועדה למאבק בגדר ובהתנחלויות, מסר בתגובה: “אנחנו לא מאמינים לחדשות הישראליות ואנחנו נמשיך להפגין בחאן אל-אחמר”.

בשבוע שעבר גבר עוד יותר הלחץ הבין-לאומי על ישראל לא להרוס את הכפר ולא לפנות את תושביו. ראשת ממשלת בריטניה, תרזה מיי, אמרה לפני כשבוע וחצי במהלך דיון בפרלמנט כי היא קוראת לישראל לא להרוס את הכפר. במקביל פרסמה התובעת של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הודעה חריגה ובה הזהירה מפני פינוי הכפר.

ביום חמישי הגיע לכפר ראמי חמדאללה, ראש הממשלה הפלסטיני. חמדאללה הודה לתושבים על מה שהגדיר “העמידה האיתנה והלא אלימה שלהם למול הכיבוש הישראלי”. כמו כן, קרא ראש הממשלה הפלסטיני לתושבים להכשיל את הפינוי הצפוי: “הכיבוש הזה ייעלם, ללא ספק”. יום קודם לכן דווח על מעצרה של תושבת הכפר בת 19, שעל פי הדיווחים ירקה על נעל של איש כוחות הביטחון המאבטח את העבודות במקום, לקראת פינוי הכפר.

לפני כחודש, קראו שמונה מדינות אירופיות לישראל לבטל את ההחלטה בדבר הריסת היישוב, שלדבריהן “תאיים באופן קשה על היכולת לקיים את חזון שתי המדינות לשני עמים”. בתגובה, האשים שר הביטחון ליברמן את הממשלות האירופיות ב”עיוות מכוון” של המציאות וב”התערבות בוטה” בענייניה הפנימיים של ישראל: “מדובר בחוסר צדק ובאפליה, שלא תואם את היחסים בינינו ואת הנורמות הדיפלומטיות בין מדינות ריבוניות”.

ערוץ 10, 21.10.2018