JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

JISS

JISS

תוכנית מדינית-ביטחונית חדשה של JISS גורסת שיש להימנע מהרפתקאות מדיניות מסוכנות ולהתכונן למלחמה.

מחבר: דוד וינברג

בשעה חשוכה הרבה יותר בהיסטוריה היהודית, טרם ההצבעה באו”ם ב-1947, אמר דוד בן-גוריון: “איננו שוגים באשליות, אבל אל ייאוש. עלינו היהודים, וביחוד עלינו הציונים, אסורים שני דברים: אופטימיות קלה ופסימיות עקרה”.

המימרה “ללא אשליות וללא ייאוש” היא כותרתה של תוכנית המדיניות הביטחונית שיפרסם בשבוע הבא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS).

בבסיס ארבע עשרה ההמלצות המדיניות הקונקרטיות של התוכנית עומדת ההנחה שישראל צריכה להיות מוכנה למלחמה בשלוש חזיתות נגד קואליציה בראשות איראן. משמעות הדבר היא בלימת התהוותה של מכונת מלחמה איראנית בסוריה ובסיסי טילים איראניים ארוכי טווח בעיראק; הפגנת יכולת שרירה לפגוע במטרות הגרעין האיראניות ולעמוד במלחמת טילים עזה; הכנת כוחות קרקע המסוגלים לתמרן במהירות ולהשיג תוצאות מכריעות בשתי הזירות הפלסטיניות.

כל אלה יעמידו במבחן את הלכידות הלאומית שלנו, את עוצמתו של צה”ל ואת כושר התמרון של הדיפלומטיה הישראלית. משום כך, אומרים עמיתי JISS, הממשלה נדרשת להשיב רוח של אחדות וייעוד לאומי באמצעות בניית קונצנזוס מדיני רחב ככל האפשר.

בין היתר זה אומר הימנעות מהרפתקאות מדיניות מסוכנות כמו נסיגות חד-צדדיות מחלקי הגדה המערבית, מהלך שיקרע את העם ללא צורך וללא הצדקה, ויזין את הציפיות הלא-מציאותיות של הפלסטינים ללא תמורה מדינית של ממש מבחינת ישראל.

“ניהול הסכסוך עם הפלסטינים ללא הגבלת זמן אינו בבחינת בחירה פחדנית של מנהיגים פוליטיים וצבאיים חסרי אונים, אלא בחירה רציונלית”, כותבים עמיתי JISS. “במיוחד בעת שהאתגר האיראני מתנשא גדול מתמיד מעל אופקיה של ישראל”.

לזאת אוסיף: ניהול שקול של סכסוכים מחייב יד יציבה על הגה השלטון וביטחון עצמי בצדקת האינטרסים ארוכי הטווח של ישראל. אך יותר מכול, הוא דורש סבלנות.

באשר להחלת החוק הישראלי על ההתנחלויות ביהודה ושומרון, גם כאן קוראת התוכנית של JISS לאיפוק. “אין לנקוט כל פעולה עד למיצוי יוזמת השלום של ממשל טראמפ, וגם אז צריכים המהלכים של ישראל לדבוק בקווי הקונצנזוס הלאומי הרחב” (הווה אומר גושי ההתנחלויות, בקעת הירדן ואזורי מפתח אסטרטגיים אחרים).

היוצאת מן הכלל הזה היא ירושלים. ביטחונה הלאומי של ישראל מחייב שליטה על ירושלים והמרחבים שסביבה. חיזוק ירושלים צריך לעמוד בעדיפות גבוהה, ועל הממשלה לפעול לביסוס הרוב הציוני בעיר באמצעות בנייה נרחבת באזור E1 (למרות ההתנגדות הפלסטינית והאירופית) וחיבור העיר למעלה אדומים, ולבסוף גם לבקעת הירדן.

התוכנית ממליצה גם להנהיג ממשל תקיף והוגן יותר בחלקים הערביים של העיר. משמעות הדבר היא שיש לנקוט פעולה נחושה נגד גורמים קיצוניים המבקשים לשנות את הסטטוס קוו בהר הבית ונגד גורמים זרים (כמו טורקיה והאיחוד האירופי) המערערים על ריבונותה של ישראל בבירתו ההיסטורית של העם היהודי. יחד עם זאת, על הממשלה לעודד ולקדם את שילובם של ערביי ירושלים המזרחית בחיים האזרחיים באמצעות השקעה בתשתיות ובחינוך.

עמיתי JISS טוענים שישראל צריכה לברך על מה שמכונה “עסקת המאה” שתציג בקרוב וושינגטון, ולהסכים לנהל משא ומתן על בסיס קווי היסוד שלה. הסיבה לכך פשוטה: יש לקוות שתוכנית טראמפ תגבר על “החוכמה המקובלת” המיושנת בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני (תפיסה המכונה “כולם יודעים” לשלום הישראלי-פלסטיני על בסיס מתווה קלינטון), ותציע קווי מתאר ריאליסטיים יותר. כך או כך, ישראל צריכה להיות מוכנה להידרדרות במצב הביטחוני אם, כפי הצפוי, תדחה המנהיגות הפלסטינית את היוזמה האמריקאית.

במסגרת המלצותיה בתחום המדיני והביטחוני קוראת התוכנית של JISS לתעדף את היחסים עם מצרים וירדן במקביל לחיפוש שותפויות חדשות בעולם הערבי; להציב תג מחיר על הפרובוקציות של ארדואן ולבסס את שיתופי הפעולה במזרח הים התיכון; לשמר את התמיכה האמריקאית הדו-מפלגתית בישראל; לקיים דיאלוג פעיל וערוצים למניעת חיכוך עם רוסיה; לפעול באומץ כדי למצוא באירופה עוגנים שיסייעו בנטרול העמדות העוינות בחזית בריסל; לפסוע בזהירות בינות למתחים הצומחים ועולים באסיה; להרחיב את ארגז הכלים הדיפלומטי.

הנקודה האחרונה דורשת הרחבה. עמיתי JISS נותנים לראש הממשלה נתניהו ציון גבוה מאוד על השיפור הניכר במעמדה הדיפלומטי של ישראל בעולם, ובכלל זה הידוק הקשרים עם רוסיה, סין, הודו, מדינות מזרח אירופה ומחוזות באפריקה ובדרום אמריקה. אבל ניצול ההזדמנויות הנקרות לישראל בזירה הבינלאומית מחייב חיזוק של שירות החוץ המקצועי.

מגמה זו צריכה לכלול מינוי שר חוץ במשרה מלאה; החזרת יחידות מקצועיות שפוזרו בין משרדים אחרים; הקצאת תקציבים נוספים למאמץ הדיפלומטי; הגדלת המרכז לשיתוף פעולה בינלאומי של משרד החוץ (מש”ב) (סוכנות הסיוע הלאומית של ישראל) ושילובם של ארגוני סיוע וולונטריים ישראליים (ויהודיים) ביוזמות סיוע בחו”ל; הכשרת אנשי מקצוע שיוכלו לתקשר עם הקהל הקשוב היום הרבה יותר בעולם הדובר ערבית.

מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון הוקם בשנת 2017 מתוך כוונה לתת ביטוי להשקפת עולם אסטרטגית ריאליסטית. המכון מעודד את הקשר ההיסטורי של העם היהודי לארץ ישראל כ”מרכיב מרכזי בתפיסה הביטחונית ובזהות הלאומית” ומקדם “מדיניות פרגמטית שתשמור על ישראל חזקה ותוביל בטווח הארוך להסדרים מדיניים יציבים”.

עם הצוות המוביל של המכון נמנים פרופ’ אפרים ענבר, אלוף (מיל’) יעקב עמידרור (עמית בכיר ע”ש אן וגרג רוסהנדלר), אלוף (מיל’) יאיר גולן, אלוף (מיל’) ד”ר ערן לרמן, גב’ מיקי אהרונסון, ד”ר דוד קורן, ד”ר יהושע קרסנה, ד”ר יוסי מנשרוף, ד”ר עמנואל נבון, ד”ר עוזי רובין, ד”ר יונתן ספייר, אני ואחרים.

לתחושתי, הציבור הישראלי מייחל זה מכבר לפרשנות מומחים שתיתן משנה תוקף לתחושות הבטן הבריאות והשמרניות שלו בענייני מלחמה ושלום. מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון הוא התשובה לצורך זה. לאור זאת, אין תמה שמילת המפתח בתוכנית הביטחון הלאומי של JISS היא זהירות.

ישראל היא מדינה חזקה ומעמדה האסטרטגי טוב מתמיד. יחד עם זאת היא עומדת בפני אתגרים ביטחוניים לא מבוטלים, בעיקר מצד המשטר האיראני ושלוחותיו, בד בבד עם עימות אלים ובלתי פתיר עם הפלסטינים. על כן צה”ל צריך להיות ערוך למלחמה. זהו גם המבחן העליון של החברה הישראלית.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: [Israelsoldier at en.wikipedia [Public domain

 

The new JISS national security plan says avoid risky diplomatic escapades and prepare for war.

At a much darker hour in Jewish history, prior to the U.N. vote in 1947, David Ben-Gurion’s said: “We hold no illusions, but do not despair. For us Jews, and particularly Zionists, two things are forbidden: easy optimism and sterile pessimism.”

That dictum, “no illusions, no despair,” is the headline of a national security policy plan for Israel’s new government that will be released next week by the Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS).

At the basis of the plan’s 14 concrete policy recommendations is the assumption that Israel must be ready for war on three fronts against an Iranian-led coalition. This means preventing the emergence of an Iranian war machine in Syria and Iranian long-range missile bases in Iraq; presenting a credible capacity to strike Iranian nuclear targets and the ability to withstand an intense missile war; and preparing ground forces capable of swift maneuver and attaining decisive outcomes (“mowing the grass”) in the two Palestinian arenas.

All this will test the cohesion of Israeli society, the strength of the IDF, and Israel’s diplomatic agility. Therefore, say JISS fellows, the new government must nurture a spirit of unity and national purpose by building a policy consensus as broad as possible.

Among other this means avoiding risky diplomatic escapades like unilateral withdrawals from parts of the West Bank; withdrawals that would unnecessarily and unjustifiably tear the country apart while feeding unrealistic Palestinian expectations – without any real diplomatic reward for Israel.

“Indefinitely managing the conflict with the Palestinians is not a cowardly choice by hapless political and military leaders, but a rational choice,” write the JISS fellows. “Especially when the Iranian challenge looms larger than ever on Israel’s horizons.”

To this I add: Judicious conflict management requires a steady hand at the helm of state, and self-confidence in the justice of Israel’s long-term interests. Most of all, it requires patience.

As for the extension of Israeli law to settlements in Judea and Samaria, here too the JISS plan urges restraint. “No action should be taken until the Trump administration peace initiative has been exhausted; and even then, Israeli moves should adhere to the contours of broad national consensus” (meaning the settlement blocks, the Jordan Valley, and other key strategic areas).

The big exception to this rule is Jerusalem. Israel’s national security requires control over Jerusalem and its very broad environs. Reinforcing Jerusalem should be a high priority, with the government acting to bolster the Zionist majority in the city by massive building in the E-1 quadrant (despite Palestinian and European objections) and linking the city to Maaleh Adumim and eventually to the Jordan Valley.

The plan also recommends that Arab parts of the city be governed more firmly and fairly. This means that resolute action needs to be taken against radical elements who seek to change the status quo on the Temple Mount, and against foreign elements (like Turkey and the EU) who undermine Israel’s sovereignty in the Jewish People’s historic capital. At the same time, the government should encourage greater integration of eastern Jerusalem Arabs in Israeli life through investment in infrastructure and education.

JISS fellows say that Israel should welcome the so-called “Deal of the Century” about to be unveiled by Washington and agree to negotiate on its basis. The reason for this is simple: Hopefully, the Trump plan will upend stale “common wisdom” regarding the Israeli-Palestinian conflict and offer more realistic contours. (This is often termed EKP – the “Everybody Knows Paradigm” for Israeli-Palestinian peace, something like the “Clinton Parameters”). In any case, Israel must be ready for a security deterioration if, as expected, Palestinian leadership rejects the American initiative.

Other diplomatic and defense recommendations in the JISS plan are to prioritize relations with Egypt and Jordan while seeking new partnerships in the Arab world; exact a price for Erdogan’s provocations and bolster alliances in the eastern Mediterranean; preserve bipartisan support for Israel in the US; maintain active dialogue and deconfliction channels with Russia; act boldly to find European anchors to negate hostile attitudes in Brussels; tread carefully amidst rising tensions in Asia; and enhance Israel’s diplomatic toolbox.

The latter point bears elaboration. JISS fellows give very high marks to Prime Minister Netanyahu for greatly expanding Israel’s global diplomatic standing, including enhanced ties with Russia, China, India, eastern European countries, and African and South American counties. But capitalizing on Israel’s opportunities in the international arena requires a strengthening of the professional Israeli foreign service.

This should include appointment of a full-time Minister of Foreign Affairs; a return to the foreign ministry of professional units dispersed among other ministries; the allocation of additional budgets for diplomacy; the enhancement of MASHAV (Israel’s foreign aid agency) and the integration of Israeli (and Jewish) NGOs in aid projects overseas; and training cadres of professionals who can communicate with an increasingly attentive audience in the Arabic-speaking world.

The Jerusalem Institute for Strategy and Security was established in 2017 to express a realist strategic worldview. It promotes the Jewish People’s historic connection to the Land of Israel “as a central component of security and national identity,” and advances “pragmatic policies that keep Israel strong and will lead to stable diplomatic arrangements in the long term.”

Among its leaders are Prof. Efraim Inbar, Major General (res.) Yaakov Amidror (the Anne and Greg Rosshandler Senior Fellow), Major General (res.) Yair Golan, Colonel (res.) Dr. Eran Lerman, Mrs. Micky Aharonson, Dr. David Koren, Dr. Joshua Krasna, Dr. Yossi Mansharof, Dr. Emmanuel Navon, Dr. Uzi Rubin, Dr. Jonathan Spyer, myself and others.

My sense is that the Israeli public has long hankered for expert analysis that would validate its healthy conservative instincts in matters of war and peace. The Jerusalem Institute for Strategy and Security is the answer to this need. Thus, it is not surprising that the key word in the JISS national security plan is “caution.”

Israel is a strong country and its strategic position is better than ever. Nevertheless, it still faces significant security challenges; primarily from the Iranian regime and its proxies, alongside a violent and intractable conflict with the Palestinians. Therefore, the IDF must be geared for war. This is the ultimate test for Israeli society, too.

Published in The Jerusalem Post, 24.05.2019


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


photo: Israelsoldier at en.wikipedia [Public domain]