JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק

מומחה לתורכיה

ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק: חומר הלימוד בטורקיה מעורר דאגה, שהרי בעוד 30 שנה מקבלי ההחלטות יקבלו את החינוך הזה ואין שום מידע חיובי על ישראל, אלא הכל שלילי.

מאת דין שמואל אלמס, ישראל היום, 07.03.2021

בעוד שבוע בדיוק יציין נשיא טורקיה רג’פ טאייפ ארדואן 18 שנים בשלטון, תחילה כראש ממשלה ובהמשך כנשיא. לאורך תקופה זו חלה החמרה במערכת היחסים המדינית עם ישראל, אך לא פחות מכך התרחשה הקצנה בתוכנית הלימוד בבתי הספר הטורקיים. וכעת, מחקר ישראלי חדש שכותרתו “מהפכת ארדואן בתוכנית הלימודים הטורקית” מאת החוקר הישראלי ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק, תחת מכוני המחקר IMPACT-SE הישראלי והנרי ג’קסון הבריטי, מציג עד כמה המצב חמור במערכת החינוך של ארדואן.

בראש ובראשונה, הסכסוך הישראלי-פלשתיני ממשיך לתפוס מקום מרכזי במערכת החינוך הטורקית, והספרים הפכו לבעלי תוכן פרו-פלשתיני מובהק. מעבר לכך, ישראל מוצגת כמכשול מול השלום, כאשר יש התעלמות מוחלטת מכל פעילות טרור פלשתינית. בה בעת, יש אזכורים לאירועים חריגים, דוגמת משט המאווי מרמרה, אולם לא דואגים לציין את ההתנצלות הישראלית בשנת 2016.

לא פחות חמור מכך היא התפיסה של הציונות כבעיה. לפי מה שמלמדים את התלמידים הטורקים, הציונות נותנת השראה לחזון “ישראל הגדולה” מהנילוס ועד הפרת. ברמת תולדות המלחמות של המדינה, הטורקים מזלזלים בהצלחות ישראל בשדה הקרב – והתלמידים לומדים כי “ישראל לא היתה מנצחת בהן ללא סיוע אמריקני ואירופי”. בנוגע לירושלים, כצפוי, טורקיה דואגת לציין בפני תלמידיה כי היא מתנגדת נחרצות להכרה בירושלים בתור בירת ישראל. כמו כן, מצוות הג’יהאד הוכנסה, לראשונה, כחלק בלתי נפרד מחומר הלימוד הטורקי. כחלק מזאת, סיכול ניסיון ההפיכה נגד ארדואן בשנת 2016 מוצג כמלחמת ג’יהאד.

בתוך כך, הפאן-טורקיזם ממשיך להתחזק במערכת החינוך הטורקית: הם נותנים דגש על העמים הטורקיים, ובפרט אזרבייג’ן. עובדה שצריכה להדאיג מאוד את ארמניה, על רקע תבוסתה הקשה במלחמת נגורנו-קרבאך השנייה. נקודת אור אחת היא אזכור השואה. בפעם הראשונה, השואה מוזכרת במערכת החינוך הטורקית עם תמונות מליל הבדולח, אך גם זה מתבצע באופן שטחי.

“חומר הלימוד בטורקיה מעורר דאגה, שהרי בעוד 30-20 שנה – מקבלי ההחלטות יקבלו את החינוך הזה ואין שום מידע חיובי על ישראל, אלא הכל שלילי”, אומר ל”ישראל היום” ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובמרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב. “האזכור של השואה הוא אמנם חיובי אבל שטחי מאוד”.