JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק

מומחה לתורכיה

ד”ר כהן ינרוג’ק: הוא מעוניין להשתמש במעצמות העל וביריבות ביניהן לצרכיו האישיים – ולהפיק מהם תועלת. הוא רוצה להיזכר בתור מנהיג טורקי שהקים מיזמים בלתי נשכחים – בדומה לסולטאנים עות’מאנים שונים.

מאת דין שמואל אלמס, ישראל היום, 12.04.2021

נשיא טורקיה רג’פ טאייפ ארדואן הוא האיש החזק ביותר במדינה מאז שנת 2003, אך בשנים האחרונות מעמדו הולך ונחלש. ועתה, סקר חדש שהתפרסם ב”ניו יורק טיימס” מצביע על שפל נוסףבפופולריות שלו: פחות מ-30% מבעלי זכות ההצבעה אמרו שיצביעו למפלגת “הצדק והפיתוח” (AKP) של הנשיא.

אדרבא, סיבה נוספת לדאגה מבחינת נשיא טורקיה היא המרחק הגדול בין שותפיו הקואליציוניים לבין אחוז החסימה שעומד על 10%. לפי הסקר, מפלגת התנועה הלאומית (MHP) מקבלת 6% מהקולות בלבד. הסקר התפרסם לאחר מכתב האדמירלים, שבו 103 קצינים בכירים לשעבר באו בטענות קשות לארדואן ולממשלתו. עשרת יוזמי המכתב נעצרו, אך את המומנטום האלקטורלי השלילי – לא מצליחים במפלגת הצדק והפיתוח לעצור.

ארדואן קיווה כי מיזם תעלת איסטנבול (Kanal İstanbul) הגרנדיוזי, שמיועד לחבר בין הים השחור לים מרמרה ולצמצם את העומס במצרי הבוספורוס, ישיב אליו קולות. עם זאת, לפי שעה הוא נראה רחוק מאוד מרף 301 חברי הפרלמנט שנדרש להרכבת הקואליציה, וזאת כשהבחירות הבאות צפויות להתקיים ב-25 ביוני 2023. המיזם הזה, ככל הנראה, לא מועיל לארדואן ברמה האלקטורלית בעקבות הדיווחים בכלי התקשורת שמזוהים עם האופוזיציה, ג’ומהורייט (Cumhuriyet) וסוזג’ו (Sözcü), כי נשיא טורקיה מנסה לרתום חברות סיניות וקטאריות להקמת התעלה.

בה בעת, בידודה של טורקיה במזרח הים התיכון שהפך לבולט יותר עם החלטת מצרים להפסיק את השיחות לנרמול היחסים עם אנקרה, מעמיד את ארדואן במצב בעייתי מאוד ברמה הבינלאומית. הנזק שנגרם לארדואן ממחיש שתי נקודות מרכזיות: 1. נראה כי כפי שנשיא טורקיה הצהיר בעצמו – הוא אכן יימנע מעזיבת אמנת מונטרה, שעוסקת במעמד מצרי הדרנדנלים והבוספורוס וכן חלוקת הכוחות הצבאית בים השחור. 2. בעתיד הנראה לעין הוא יימנע מהליכה לבחירות בזק שהרי, לפי שעה, הוא עשוי להפסיד.

“הסינים נכנסו לתמונה באיסטנבול, ובאמצעות שאיפתם לביצוע חפירת התעלה – הם שואפים לפגוע במאזן הכוחות האזורי העדין בין רוסיה לבין ברית נאט”ו – והעומדת בראשה ארה”ב”, אומר ל”ישראל היום” ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובמרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב.

בנוגע לקטאר, החוקר הבכיר מסביר כי “בדומה להקמת הגשר השלישי באיסטנבול, בדוחא מעוניינים ‘לקנות’ את השטחים שהתעלה תעבור בהן בצד האירופי של העיר. ברור לכל כי הקמת מיזם שכזה, תזניק את שווי הקרקע”. לגבי הפגיעה במעמדו האלקטורלי של ארדואן, ד”ר כהן ינרוג’ק מסכים כי “הוא מעוניין להשתמש במעצמות העל וביריבות ביניהן לצרכיו האישיים – ולהפיק מהם תועלת. נשיא טורקיה נותן דגש על מורשתו. אי לכך, הוא רוצה להיזכר בתור מנהיג טורקי שהקים מיזמים בלתי נשכחים – בדומה לסולטאנים עות’מאנים שונים”.