JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק

ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק

מומחה לתורכיה

ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק: אי אפשר לסווג את היקף הנזקים המצומצם יחסית באיזמיר כהצלחה של ארדואן.

מאת דין שמואל אלמס, ישראל היום 01.11.2020

נסים לא מעטים התרחשו באיזמיר, טורקיה, מאז רעידת האדמה שהורגשה במדינה ביום שישי האחרון, אולם הלילה (ראשון) היה הגדול שבהם: לאחר לא פחות מ-33 שעות, גבר חולץ בשלום מהריסות של בניין שקרס. ברשת “האבר-טורק” דיווחו שצוותי החילוץ התרגשו מאוד מהאירוע – ומחאו כפיים עת אותו ניצול, אהמט צ’יטים, פונה לאמבולנס.

עד עתה דווח על 39 הרוגים וכ-885 פצועים בטורקיה, שבה קרסו 17 בניינים. הרעידה גבתה את חייהם של שני בני אדם ביוון.

טורקיה היא מדינה מנוסה בהתמודדות עם רעידות אדמה. הפעם האחרונה שבה התמודדה עם רעידה בעוצמה 7.0 ומעלה אירעה ב-23 באוקטובר 2011, אז פקדה רעידה בעוצמה 7.2 את מחוז ואן שבמזרח המדינה – וגרמה למותם של 604 בני אדם ולהרס של כ-2,262 מבנים. רעידת האדמה הורגשה בשטחים נרחבים בטורקיה. חוץ מאשר באיזמיר, אזרחים חשו אותה גם בעיר הגדולה ביותר במדינה, איסטנבול, וכן באושאק, בדניזלי, במניסה, בבליקסיר, באיידין ובמולה.

כעת, בניגוד לרעידות אדמה קודמות, טורקיה בחרה להתמודד עם האירוע בכוחות עצמה – על אף כל הצעות הסיוע, כולל מישראל. בהודעת הוקרה של נשיא טורקיה, רג’פ טאיפ ארדואן, הוא אף ציין את ישראל כאחת מהמדינות שהציעו לעזור.

לפי הרשויות בטורקיה, יותר מ-100 לכודים חולצו מההריסות. בדומה לאסונות אחרים, גם באיזמיר התערבבו יחד סיפורים משמחים ועצובים. אם ושלושת ילדיה חולצו מההריסות באיזמיר לאחר כ-18 שעות, אך אחד מהילדים מת מפצעיו בבית החולים. אח נוסף עדיין מתחת להריסות. לאחר מכן, אדם אחר חולץ בשלום לאחר 30 שעות. ראש עיריית איזמיר, טונץ’ סוייר, סיפר אמש כי יש כ-180 לכודים תחת ההריסות. בה בעת, בתי החולים באיזמיר ובסביבתה מטפלים ב-243 מאושפזים, שמונה מתוכם בטיפול נמרץ ושלושה במצב קריטי.

מאז הרעידה, היו עוד לא פחות מ-389 רעידות משנה – 33 מתוכן בעוצמה של יותר מ-4.0. אזרחים רבים, שבתיהם ניזוקו קשות – העבירו את הלילה במכוניותיהם או בפארקים העירוניים.

במטרה להתמודד עם היקף עבודת החילוץ הקשה, ממשלת טורקיה מפעילה את מיטב כוחותיה: 475 רכבים, כמעט 4,000 מחלצים ו-20 כלבי איתור. משמר החופים הביא לאיזמיר 116 שוטרים, 11 סירות, שלושה מסוקים וצוות צוללנים אחד. מטעם הסהר האדום הטורקי פועלים 112 עובדים, 137 מתנדבים, 27 רכבים וחמישה מטבחי שדה. “אנחנו יכולים לתת מענה ל-56,300 אנשים שנמצאים באיזמיר כעת”, סיפר ד”ר קרם קיניק, נשיא הסהר האדום הטורקי.

כמו כן, במטרה לתת מענה לאזרחים שבתיהם נהרסו, נפרסו 960 אוהלים, והובאו 4,500 שמיכות ו-3,672 מיטות. סך הכוחות שמופעלים להתמודדות עם האסון, אם בחילוץ ואם במענה אזרחי, עומד על 836 רכבים ו-6,049 עובדים. כצפוי, צבא טורקיה הצטרף לסיוע והזניק לאזור איזמיר שלוש משאיות חמ”ל, שבעה מטוסי תובלה, כטב”מ צילום, שישה מסוקים ו-292 חיילים.

בתוך כך, בצל הקורונה והחשש מהתפרצות הנגיף באיזמיר, הסהר האדום הטורקי דאג לכ-114,500 מסיכות ו-5,000 בקבוקים של נוזלי חיטוי ידיים. מי שבכל זאת נדבקו עוד בלי קשר לרעידת האדמה באיזמיר הם שני בכירים באנקרה: שר הפנים סולימאן סוילו ודוברו של הנשיא ארדואן, אברהים קאלין.

“אני לא חושב שאפשר לסווג את היקף הנזקים המצומצם יחסית באיזמיר כהצלחה של ארדואן, כי הבנייה בעיר נחשבת איכותית, והעירייה לא מצויה בשליטת מפלגת ‘הצדק והפיתוח'”, אמר ל”ישראל היום” ד”ר חי איתן כהן ינרוג’ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובאוניברסיטת תל אביב. העיר לא התמוטטה, לדברי ד”ר כהן ינרוג’ק, “בגלל שהיא עיר מודרנית והאוכלוסייה שגרה שם היא בעלת מודעות לסכנת אסונות הטבע, והמצב הסוציו-אקונומי גבוה”.

החוקר הבכיר אף ציין כי “ארדואן כרגע מנהל את כל המשבר ויחסי הציבור באיזמיר עם בינאלי יילדירים, שהוא חבר פרלמנט ממחוז איזמיר. אנשי מפלגת ‘הצדק והפיתוח’ לא רוצים לתת ל’מפלגת העם הרפובליקנית’ את כל היוקרה, והם מזרימים לשם כספים רבים וסיוע בכלל. זאת, מתוך ניסיון להרשים את האוכלוסייה המקומית”.