מכון מחקר מכוון מדיניות בנושאי חוץ וביטחון למען ישראל בטוחה

בזירה הסורית: איראן על כוונת ישראל

ישראל נחושה להמשיך לפגוע בהתבססות איראן בסוריה ובמאמציה להעביר נשק "שובר שוויון" לחיזבאללה.
benjamin_netanyahu_drone_2018

לאחר כמה שעות של "אלמוניות" החליטו דווקא הרוסים לגלות את הסוד: התקיפה הלילה בעומק סוריה, בשדה התעופה T4, בוצעה על ידי חיל האוויר הישראלי.

מעניין מה הניע את רוסיה לחשוף את המידע הזה, שהרי לכאורה אין לה אינטרס בליבוי האש, בעוד גילוי שכזה הופך את סוריה או את איראן למחויבות יותר לתגובה – אולי אף לכזאת שתוביל למהלכים קשים יותר. ההצהרה הקשה יחסית של שר החוץ הרוסי המגנה את התקיפה מוסיפה לתמיהה, ובאמת ההיגיון הרוסי במקרה זה לא בדיוק ברור, מלבד הרצון לשדר לעולם שהם יודעים מה מתרחש בסביבה שבה הם פועלים בעצמם ושצריך להתחשב בהם יותר.

העובדה שמשדה זה נשלט המל"ט האיראני שהופל מעל ישראל לפני כחודשיים, מצביעה על כך שהמטרות היו איראניות. גם הפרסומים שיש הרוגים איראנים, כנראה אנשי משמרות המהפכה, מצביעים על יעד איראני, ולא כזה הקשור ליכולת הכימית של הסורים. ייתכן שפריסתו של כוח רוסי בשדה עודדה את האיראנים להשתמש דווקא בו, כי הם הניחו שישראל תהיה זהירה יותר בשימוש בנשק בקרבת כוח רוסי.

ייתכן שהאיראנים העריכו שלאחר התקיפה של קרון השליטה האיראני בשדה יהיו הרוסים אף יותר נחרצים כלפי תקיפה ישראלית במקום – וכך עולה מתגובת שר החוץ הרוסי. אלא שגם בהקשר זה עולה תמיהה: כיצד זה הרוסים מתירים לאיראנים לפעול בקרבה כה מיידית לכוחות רוסיים? האין הם מבינים שאיראן מנצלת את שהותם במקום ומסכנת במודע חיילים רוסים?

בלי לדעת באיזו מטרה מדובר, ברור שישראל נחושה להמשיך לפגוע במאמצי ההתבססות של איראן בסוריה ובמאמציה להעביר אמצעי לחימה שוברי שוויון לחיזבאללה. מיקום האירוע, כה רחוק מלבנון, מצביע דווקא על סוג המטרות הראשון, תשתית איראנית, אך אין לשלול אפשרות שהאיראנים ניסו "להרחיק עדותם" ולהביא ציוד לחיזבאללה דווקא לשדה מבודד ורחוק – כדי להקטין את חשדות ישראל ויכולתה לעקוב אחרי התהליך. הנחישות הישראלית ברורה – גם אם היא עלולה להידרדר ללחימה עזה יותר, אין לאפשר לאיראן להתבסס בסוריה, גם אם יש לכך מחיר.

 

פורסם ב-ישראל היום 10.4.2018


סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Preiss/ MSC [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

תמונה של אלוף (מיל') יעקב עמידרור

אלוף (מיל') יעקב עמידרור

אלוף יעקב עמידרור (יליד 1948) הוא עמית בכיר ע"ש אן וגרג רוסהנדלר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). שימש כיועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה נתניהו וראש המטה לביטחון לאומי (אפריל 2011-נובמבר 2013). שירת 36 שנה בתפקידים בכירים בצה"ל (1966-2002), כמפקד המכללות הצבאיות (הכוללות את המכללה לביטחון לאומי, המכללה הבין-זרועית לפיקוד ולמטה  והמכללה לפיקוד טקטי), מזכיר צבאי לשר הביטחון, ראש חטיבת המחקר באמ"ן, ביצוע פרויקט טכנולוגי גדול, קצין המודיעין של פיקוד צפון, ורמ״ח בקרה של אמ״ן (איפכא מסתברא). הוא משמש גם עמית בכיר במרכז ג'מנדר של JINSA. כתב שני ספרים: הרהורים על צבא וביטחון (2002), ו-מודיעין, הלכה למעשה(2006), ומונוגרפיה באנגלית ניצחון במלחמה נגד טרור: המקרה הישראלי (JCPA, 2008). ב-2017 עמד בראש ועדה שמינה רוה״מ לבדיקת עבודת הקבינט הביטחוני, והמלצותיה אומצו על ידי הממשלה.

פרסומים אחרונים

חמאס מנצל את העסקה כדי לבסס את שליטתו ברצועה ולסכל את תוכנית טראמפ. ישראל חייבת להתעקש: אין שיקום כל עוד חמאס בשלטון....
צפו בהקלטה של ערב העיון שהתקיים בתאריך 11.02.2025...

בהרשמה אתה מסכים להסכם המשתמש שלנו (כולל הוראות הוויתור על תובענה ייצוגית ובוררות), למדיניות הפרטיות ולהצהרת העוגיות שלנו ולקבלת דוא"ל שיווקי וחשבון מ-jiss. אתה יכול לבטל את המנוי בכל עת.

הירשם לאיגרת המידע

לקבלת ניתוח ופרשנות עדכניים.

0
Would love your thoughts, please comment.x

כבר נרשמתם לאיגרת שלנו?

הצטרפו למעל 8,000 מנויים שמקבלים ישירות למייל את מיטב המאמרים לפני כולם