JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

גב' מיקי אהרונסון

גב' מיקי אהרונסון

מומחית ליחסים בינלאומיים.

מיקי אהרונסון: מדובר במדינה מוסלמית שגובלת באיראן. במשך שנים ישראל מתחזקת איתם יחסים טובים, כולל כלכליים.

דין שמואל אלמס, ישראל היום, 04.03.2021

חברות ישראליות הציעו לממשלה בבאקו סיוע במלאכת השיקום הקשה בנגורנו-קרבאך – כך סיפר השגריר האזרי באנקרה חזאר אברהים לסוכנות הידיעות הטורקית הממשלתית “אנאדולו”.

בין המדינות הנוספות שחברות שונות מהן הציעו את הסיוע לבאקו יש את טורקיה, איראן, בריטניה, איטליה, הונגריה ויפן. “השיקום בשטחים המשוחררים יתבצע תוך הקפדה על שימור המורשת ההיסטורית והאותנטית של האזור, לצד חידושים טכנולוגיים”, סיפר השגריר.

לדבריו, מסדרון נחצ’יבאן, שהוא תוצר של אחד מבין סעיפי הפסקת האש במלחמת נגורנו-קרבאך השנייה, יצר הזדמנויות חדשות לשיתוך פעולה אזורי. אחת הדוגמאות המרכזיות לכך הן רכבות הייצוא שכבר החלו לצאת בשבועות האחרונים מאיסטנבול, דרך אזרבייג’ן, למרכז אסיה – ועד לסין.

ובכל זאת, המלחמה הותירה נזקים קשים באזרבייג’ן – בעיקר כלכליים. אברהים סיפר כי “היקף הנזק החומרי מתקיפות ארמניה עומד על יותר מ-50 מיליארד דולר”. הוא ציין כי “לאחר השחרור, המראות באדמות ההיסטוריות שלנו היו של הרס”.

לפי הערכות האזרים, מאז סיום מלחמת נגורנו-קרבאך הראשונה, הארמנים הרסו ברחבי המחוז המשוסע 700 אתרים היסטוריים ותרבותיים, 927 ספריות, 808 מרכזי תרבות, 85 מוסדות מוזיקה ואומנות, 22 מוזיאונים עם יותר מ-100 אלף יצירות, ארבע גלריות אומנות, ארבע תיאטראות ושני אולמות קונצרטים.

בה בעת, אברהים האשים את ארמניה בביצוע פשעי מלחמה. “הצבא הארמני, שמצא עצמו חסר יכולות מול הצבא שלנו, לא היסס לירות לעבר אזרחים בערים שבכלל לא היו באזור המלחמה”, טען השגריר האזרי באנקרה. “כתוצאה מכך 100 אזרחים שלנו נהרגו, 416 נפצעו, ונגרמו נזקים קשים לתשתיות האזרחיות”, הוסיף.

“היחסים בין ישראל לבין אזרבייג’ן התחזקו בעזרת שיתוף פעולה הדוק בכמה גורמים”, אומר ל”ישראל היום” אריה גוט, מומחה ליחסי ישראל-אזרבייג’ן וראש “בית אזרבייג’ן” בישראל. “ישראל הייתה מהמדינות הראשונות שהכירו באזרבייג’ן העצמאית. אף מדינה ביורו-אסיה היא לא חברה קרובה יותר של ישראל מאשר אזרבייג’ן”.

ברמת שיתוף הפעולה, גוט מציין כי הוא מתבצע בכמה תחומים: חלקאות, היי-טק, רפואה והתחום הצבאי. “ישראל היא אחת מהרוכשות האסטרטגיות של הנפט האזרי”, מציין גוט, “לאחר שחרור השטחים הכבושים, שבו ישראל מילאה תפקיד מרכזי, גורמים ישראלים מעוניינים מאוד להשקיע בשטחים הללו בנגורנו-קרבאך. זאת, לצד סיוע רפואי ישראלי שכבר ניתן לנפגעי המלחמה”.

“לא השתנה מכלול האינטרסים שבגללם חשוב לישראל לשמר את היחסים עם אזרבייג’ן”, מסבירה המומחית ליחסים בינלאומיים ממכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, מיקי אהרונסון. “מדובר במדינה מוסלמית שגובלת באיראן. במשך שנים ישראל מתחזקת איתם יחסים טובים, כולל כלכליים. לא בהכרח יש קשר בין החברות הפרטיות שעוסקות בשיקום לבין הקשרים האסטרטגיים בין המדינות”.