JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

JISS

JISS

על פי תחזית מכון המחקר JISS ישראל צריכה להמשיך להתכונן להסלמה, אך להתכונן היטב לאפשרות של חזרה אמריקנית לשולחן מו”מ עם איראן. המכון צופה כי בשנה הבאה המגמה העקבית של התקרבות למדינות המפרץ תימשך.

ישראל דיפנס, 20.12.2019

 

 

תחזית מכון המחקר JISS לשנת 2020 כוללת מספר היבטים בנוגע למזרח התיכון, ובעיקר, להתמודדות של ישראל עם איראן. על פי הערכת המכון, ישראל צריכה להתכונן מחד להסלמה, ומאידך לחידוש המו”מ בין טהרן לוושינגטון.

“איראן תמשיך לרוקן את הסכם הגרעין מתוכן, ולהאיץ – אולי אף דרמטית – את צבירתו של חומר בקיע לנשק גרעיני. ‘הלחץ המקסימלי’ של וושינגטון ימשיך לערער את כלכלת איראן. המשטר יעמוד בפני מצוקה חמורה מאי פעם. כל עוד חמינאי נחוש בדעתו לא לחזור לשולחן המו”מ, התגובה תמשיך להיות מהלכים כוחניים מתגרים. תגבר התעוזה של משמרות המהפכה וכוחות קודס”, נכתב בפרסום.

“החיכוך בין ישראל לאיראן בסוריה” מדגישים במכון, “יכול להסלים לעימות רחב היקף. מנגד, משבר עמוק באיראן, או סיכויים ודאיים לניצחון טראמפ בבחירות לנשיאות בארה”ב, עשויים להביא אותה לשולחן המו”מ בהמשך השנה. על ישראל להיות ערוכה לאפשרות (הבעייתית) של חידוש המו”מ בין ארה”ב לאיראן, ולוודא כי יישמר תיאום מלא עם מעצבי המדיניות בארה”ב בכל הנוגע לגיבוש הדרישות שתוצבנה בפני איראן עם פתיחת השיחות”.

בסוריה, הנשיא אסד במגמת כינון מחדש של השלטון המרכזי. ככל הנראה, כך מעריכים במכון JISS, תושלם הנסיגה האמריקנית, גם בשל שיקולי בחירות, ותתבסס הסדרה סורית-כורדית. המתח בין סוריה לטורקיה יימשך, למרות המאמצים הרוסיים לקרב ביניהן. יש לצפות להתקדמות במערכה הסורית במובלעת אידליב. בממד המדיני, צפויה חזרת סוריה לליגה הערבית, וכנראה להידברות עם אירופה (בשאלות הטרור והפליטים). עם זאת, ארה”ב לא תרפה מלחצה הכלכלי על סוריה, אשר משמר בפועל את תלות המשטר באיראן.

בהקשר הרוסי, נטען בדו”ח של המכון, רוסיה תמשיך להעמיק את נוכחותה במזרח התיכון באמצעות עסקאות נשק ומעורבות בהסדרה של סכסוכים באזור. לא צפויה מעורבות צבאית נוספת בקנה המידה הקיים בסוריה. פוטין רוצה שישראל תיצור עבור מוסקבה אקלים נוח יותר בוושינגטון. אם זה לא יקרה, צריך להתכונן לאפשרות של הצרת חופש הפעולה הישראלי בשמי סוריה. כך לפי הפרסום.

במכון טוענים כי טורקיה תגביר את נוכחותה הצבאית במזרח התיכון ואת מעורבותה בלוב. ירבו הסיכויים לפגיעה בריבונות קפריסין (במים הכלכליים), לאיומים על יוון והרתעת אירופה. ייתכן שהפעלת מערכת S-400 תעוכב כדי לשקם את היחסים עם ארה”ב.

במדינות המפרץ תימשך המגמה האיטית אך העקבית של שיפור גלוי ביחסים עם ישראל. ייתכן גם מאמץ לפיוס עם קטאר. מנגד, טוענים ב-JISS, יש אפשרות להתקרבות של המפרציות לאיראן, אם הסיכוי לבלימתה ייראה קטן. בזירה הפלסטינית צפויה התנגדות חריפה ל”עסקת המאה” ולעמדות טראמפ בסוגיות היסוד (ירושלים, ההתנחלויות, הסדרי ביטחון, ריבונות פלסטינית מופחתת), ולכל מהלך ישראלי חד-צדדי (לדוגמה סיפוח בקעת הירדן). בה בעת, הזעם יתועל לאפיקים של גיוס תמיכה אזורית ובינ”ל, יותר מאשר לאלימות – כל עוד אין הידרדרות במצב הכלכלי.

מאת עמי רוחקס דומבה, ישראל דיפנס, 20.12.2019