הרשמה לניוזלטר

הישאר מעודכן וקבל ישירות למייל את מיטב המאמרים לפני כולם


הרשמה לניוזלטר של המכון
JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

ד”ר ערן לרמן בריאיון אודות מתווה המדיניות של המכון.

ערוץ 7, 26.5.2019

ד”ר ערן לרמן היה שותף לניסוח מסמך המלצות לממשלה הבאה מטעם מכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון. “קיים צורך בלכידות לאומית”

עמיתי מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ניסחו מסמך המלצות מדיני-ביטחוני מפורט לממשלה החדשה, שאמור להיות מוגש לה כאשר היא תקום.

אחד ממנסחי המסמך הוא ד”ר ערן לרמן, לעבר סגן ראש המל”ל וכיום עמית מחקר במכון שמסביר לאן מכוון המסמך.

“אנחנו אומרים מספר דברים. קודם כל, אנחנו מצביעים על רמת הסיכון הגבוהה לעימות או מלחמה בעיקר כתוצאה משאיפותיה של איראן, הכלים שיש לה להפעיל מולנו במצב משברי שהולך ומתפתח והצורך המוחלט לעצור את התבססותה בסוריה ואת פרוייקט הגרעין שלה שהיא מתחילה להפעיל מחדש. על כן אנחנו מביאים בחשבון את האפשרות שנידרש להפעלה משמעותית של כוח”, הוא אומר בשיחה עם ערוץ 7.

לרמן מוסיף כי “בהקשר הזה אנחנו שמים דגש על הצורך בלכידות לאומית במדינת ישראל. לא רצינו להידרש לשאלה הפוליטית, אבל יש צורך בלכידות – להתרומם מעל הקרעים והמתחים – ולעשות מה שצריך כדי שהחברה הישראלית תגלה את החוסן והעמידות שיידרשו לה במבחנים שעוד עומדים לפנינו”.

לדבריו תיתכן גם פעולה צבאית נגד איראן, אך היא אינה הכרח המציאות. “אם זה יידרש, הדבר חייב לעמוד על הפרק כאפשרות. מה שנקרא ‘איום קיומי’ הוא לפעמים מה שנחוץ כדי שלא תצטרך להגיע לפעולה צבאית, אלא משהו שיכול להיפתר בפעילות דיפלומטית אגרסיבית שתכפה על האיראנים הסדר נוסף טוב מזה שהגיעו אליו ב-2015. אנחנו בודאי צריכים להיתפס כמי שיכולים ומוכנים ביום פקודה גם לאפשרות ההתקפית”.

המסמך עוסק בצורה אינטנסיבית בשחיקת ההרתעה הישראלית והתהייה היא כיצד ניתן לטפל בבעיה הזאת. האם פעולה צבאית חדה בעזה תהווה פיתרון? ד”ר לרמן אינו חושב שזו התשובה.

“אנחנו אומרים דברים מאוד חדים בעניין הזה, כי עזה היא זירה משנית. עם כל הכאב שהיא עלולה ויכולה לגרום – ומעת לעת צריך לטפל במה שנראה כשחיקת ההרתעה – זו זירה משנית שאסור לנו להישאב לתוכה, כי העיניים צריכות להיות נשואות צפונה. מעבר לכך, האינטרס הישראלי הוא לא לכבוש את רצועת עזה ולהחזיק בה תקופה ממושכת ויש לנו ספק שאם נכבוש מהרצועה יהיה מי שייקח אותה מאיתנו לאחר מכן”, הוא אומר.

נושא נוסף שעולה מן המסמך הוא חשיבות הרחבת הבנייה בירושלים ובסביבותיה. “ירושלים מעבר לערכה העליון לעם ישראל מבחינה היסטורית ודתית, המרחב שלה הוא המפתח האסטרטגי לביטחון המדינה וריכוזי האוכלוסיה הגדולים שלה. לכן חשוב מאוד לבצר את הנוכחות הישראלית גם בעיר וגם בסביבתה, כולל החיבור למעלה אדומים ולמבואות של עוטף ירושלים”, מסביר ד”ר לרמן.

הוא אומר שיש לטפל גם בנושא ההתנהלות הבעייתית של ישראל בשטחי C. “לגבי שטחי C יש מצב שבו הנוכחות שלנו למעשה היא קלושה. מעבר לצרכים הקונקרטיים של האוכלוסיה הפלסטינית הלא גדולה שמתגוררת באזור, יש מהלכים שהפלסטינים יוזמים בסיוע גורמים חיצוניים שמטרתם הברורה היא ליצור עובדות בשטח לקראת משא ומתן עתידי. בעניין הזה ישראל צריכה להיות ברורה, תקיפה ולעשות את כל מה שצריך כדי שהאוכלוסיה תוכל לחיות חיים נורמליים וטובים ככל הניתן ויחד עם זאת לא לאפשר מהלכים שמטרתם מדינית-אסטרטגית ושירות האינטרסים של הצד השני”.

לשאלה איזה מסר היה רוצה להעביר לממשלה כחלק מהצוות שניסח את המסמך עונה ד”ר לרמן, “חשוב גם לחזק את המוסדות הלאומיים שפועלים בירושלים וביניהם את משרד החוץ שנמצא בנסיגה ממושכת מבחינת יכולותיו והתקציבים שמוקצים לו. גם את המל”ל צריך לחזק לא רק כמערכת מייעצת לראש הממשלה אלא כמערכת מתכללת של המדיניות הלאומית ולהעביר ככל הניתן את מרכז הכובד של תהליכי קבלת ההחלטות והחשיבה הלאומית בנושאי הביטחון לירושלים”.

ערוץ 7, 26.5.2019
דילוג לתוכן