JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר יוסי מנשרוף

ד"ר יוסי מנשרוף

איראן המהפכנית, האסלאם השיעי הפוליטי, רשתות שיעיות טרנס-לאומיות.

ד”ר יוסי מנשרוף : “על המסמך המכונה ‘הסכם הגרעין’ אין כלל חתימות ולכן אינו מחייב. איראן עובדת על כולם בדרך אל יעדי המהפכה”.

ערוץ 7, 7.7.2019

 

טהרן מתכוונת להגביר את העשרת האורניום בחמישה אחוזים, מה שיאפשר את הפעלת תחנת הכוח הגרעינית בבושהאר. ההחלטה מהווה חריגה של כאחוז וחצי מהרמה עליה הוסכם בהסכם הגרעין שנחתם מול המעצמות ואתגר מדיני לא מבוטל לארה”ב ולאירופה.

ביומן ערוץ 7 התייחס לסוגיה יוסי מנשרוף, חוקר איראן במכון עזרי באוניברסיטת חיפה ובמכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון, לצעדיה האחרונים של איראן, לתגובותיה של אירופה ועוד, אך בראשית הדברים קבע כי לא קיים כלל הסכם בין איראן למעצמות, ומה שקיים באמת היא רק עסקה שבה “איראן שיטתה במעצמות העולם כולל בממשל אובמה”.

לדברי מנשרוף, העולם אינו מודע לפרט זה אך בירור שנעשה מגלה כי אמנם בעסקה ההיא היו מצלמות חיוכים ולחיצות ידיים אך העיקר לא היה, החתימות. “לא היו חתימות במעמד ההסכם, ולכן העסקה לא מחייבת. איראן מעולם לא כיבדה את העסקה וקיימה צעדים שקירבו אותה לפצצה. כך למשל היא עשתה “מחקרים” על צנטריפוגות מתקדמות וביצעה פעולות נוספות כמו מניעת כניסה של פקחים למתקני גרעין בתואנה שמדובר בבסיס צבאי. כך שכל תשתית הגרעין האיראני נעצרה רק באופן חלקי והעסקה הזו מעולם לא מנעה מאיראן להתקדם לעבר פצצה”.

“כעת איראן מכריזה על התקדמות בהיקף ההעשרה. זה לא עשרים אחוז הנצרך להיקף צבאי אבל זה מסר לאירופים במסגרת ניסיונות סחיטה שלהם, שאם האירופים לא יקדמו את המנגנון עוקף הסנקציות הכלכליות האיראנים יתקדמו בצעדים החורגים מההבנות עם אירופה, הבנות שהושגו לאחר הפרישה האמריקאית מההסכם. הם מנסים לסחוט את האירופאיים אם לא תחזרו לסחור איתנו נתקדם לעשרים אחוז של העשרה”.

מנשרוף אינו מקבל את הפרשנות הרואה בצעדים האיראניים כקריאה למהלך דיפלומטי שיוציא אותה מהמצוקה בה היא נמצאת. “בחודשים האחרונים יש כאן אופנסיבה צבאית שראינו בהתקפות על סעודיה ותשתיות הנפט שם, במיכליות נפט שנפגעו ועוד. האיראנים מנהלים מו”מ מול האמריקאים באמצעות המתקפות הללו והם רוצים שממשל טראמפ ייסוג בו ממשטר הסנקציות שמשפיע עליהם. מנגד לממשל טראמפ יש תנאים להידברות, נסיגה מתכנית הגרעין שלה והפסקת ייצוא הטרור מה שמאוד קשה להם כי הנושא הזה מעוגן בחוקה של המשטר כפי שנקבעה בשנת 79′, שלאיראן יש תפקיד להשיג תיקון עולמי לטובת השיעים, לטפח ארגונים שיעיים במזרח התיכון ולכן הקימה את חיזבאללה ותאים בבחריין ותימן. לאיראן לא פשוט לסגת מייצוא המהפכה האיראנית”.

עוד מזכיר מנשרוף את יכולות הטרור של איראן כפי שהתגלו בתאי חיזבאללה הרדומים בניו יורק שאספו מודיעין לקראת שורת פיגועים בניו יורק. מנגד “הצד האמריקאי ממאן לקחת חלק במשחק ההתקפי הזה כי הממשל של טראמם מאמין במדיניות הסנקציות ולא רוצה לגלוש לפסים צבאיים. הדברים משתקפים בהצהרות טראמפ שמראות שהוא דוחק לשוליים את הצד הניצי של הממשלה כמו ג’ון בולטון. טראמפ גם נשא הצהרות שאיכזבו את המפגינים כי אמר שהוא מוכן לחיות עם משטר מהפכני ללא גרעין, ובכך הוא מוותר על הדחת המשטר האיראני. הציבור באיראן בנה על סיוע אמריקאי להחלפת המשטר, אבל טראמפ אותת שאם יתקפלו בתחום הגרעין יאפשר למשטר להמשיך”.

גם מדיניותו של טראמפ מול צפון קוריאה מהווה זרז לאיראנים. “המדיניות מול צפון קוריאה היא תמונת מראה למה שטראמפ היה רוצה לראות באיראן. באיראן יודעים שהם הבאים בתור והיו רוצים לראות שצפון קוריאה לא מקיימת כלל מו”מ עם האמריקאים”, אומר מנשרוף ומציין כי עם מותו בשנת 2017 של רפסאנג’ני נותר רוחאני ללא הצלע הפרגמאטי של המשטר אלא נתון רק להכרעותיו של חמינאי ומשמרות המהפכה”.

להערכתו של מנשרוף הצעדים הבאים מצידה של איראן ימשיכו להיות בחינה זהירה של התגובות האמריקאיות והתקדמות. “האיראנים בוחנים את התגובה של הצד השני. הם מאוד התעודדו לראות שהאמריקאים לא מגיבים צבאית על מתקפת הטרור האיראנית, אבל הבינו שהלכו רחוק מדי עם הפלת המל”ט האמריקאי והם מבינים שצעד דומה נוסף עלול להיות מסוכן מדי עבורם וטראמפ לא יוכל להמשיך להבליג ולנקוט רק בצעדים כלכליים ולא צבאיים. לכן לא רואים התקפות נוספות נגד ארה”ב. אולי ימשיכו מול הסונים אבל לא מול האמריקאים”.

“בתחום הגרעין בודקים אם האירופים נכנעים, מה שקשה לאירופים כי המשמעות היא שהם יצטרכו לבחור בין השוק האמריקאי לשוק האיראני. המשטר האיראני עבר שינוי משמעותי בעידן שאחרי רפסאנג’ני כי הצלע הפרגמטית נחלשה ואין לצלע הזו כוחות בהנהגה, וכך נותרה הנהגה באיראן עם אידאולוגיה רדיקאלית שרוצה לייצא את הטרור ולכלוא את ישראל תחת איום טילים משמעותי המגובה באופציה גרעינית צבאית כדי להביא את ישראל להשמדה.

במציאות הזו מוצאים האירופים את עצמם חלשים מאוד מאחר ולנגד עיניהם עומד האינטרס הכלכלי. זו הסיבה, מסביר מנשרוף, לכך שהאירופים לא נקפו אצבע מול פיגועים וכוונות לפיגועים בשורה ארוכה של מדינות באירופה. האירופים גם לא מוכנים להכריז על חיזבאללה כארגון טרור מוחלט אלא רק על הפלג הצבאי שלו, על אף שברור שאין אפשרות לחלק בין פלגיו של הארגון הזה. “האירופים נבוכים כי אין להם איך להתמודד מול איראן. הם צריכים את השוק האמריקאי וגם רוצים לשמר את הסכם הגרעין. במבט קדימה אפשר לראות את המחליף של מוגריני שהוא דמות אנטי ישראלית, כשהוא נשאל מה דעתו על חתירת איראן להשמדת ישראל ושהשיב שישראל צריכה לחיות עם זה”.

לקראת תום השיחה אתו נשאל מנשרוף על הפרט אודותיו דיבר בראשית הדברים, היעדר חתימות על הסכם המעצמות עם איראן, האם העולם אינו מודע לכך? “נכתבו על כך כמה מחקרים של מכון ממר”י אבל זו הייתה קריאה בודדת”, הוא משיב ומציין כי העובדה שטראמפ אינו מנופף בנתון זה נובעת מהעובדה שאינו בקיא באמת בפרטי הסוגיה, כפי שטוענים רבים נגדו.

מנשרוף מספר כי “הייתה שאילתה בקונגרס האמריקאי כלפי הרפובליקנים אם יש חתימות על ההסכם והתשובה הייתה שאין חתימות. בדיקה מקיפה הייתה מראה את כל הפרטים שמוכיחים שאיראן שיטתה ועודנה משטה במעצמות ומעולם לא נתנה גישה לפקחים לאתרי גרעין בניגוד לסעיפי העסקה”.

עוד מזכיר מנשרוף: “הייתה מוטיבציית שיא של ג’ון קרי ואובמה לבצע את העסקה הזו ולכן היו ויתורים מפליגים של האמריקאים. חלק הופיעו במכתב ערבות סודי שחשפו האיראנים ובו אובמה התחייב בתחילת המו”מ לתוצאתו הסופית של ההסכם לאפשר העשרת אורניום בשטחה של איראן בניגוד לכל תקנות האו”ם. כל הסנקציות על איראן היו בעקבות הטענות שאיראן העשירה אורניום בשטחה ללא אישור כי לפי תקנות האו”ם אין לאיראן זכות להעשיר אורניום בשטחה, ועל כך מתנהל הוויכוח עם ישראל לאורך שנים. לפי תקנות האו”ם אסור לאיראן לייצא נשק והיא מייצאת נשק לשורת מדינות בהם תימן בחריין ניגריה ומדינות נוספות באפריקה. האיראנים מצפצפים על האו”ם, אבל ג’ון קרי רצה כל כך את ההסכם הזה עד שאמר שידוע שהכסף ילך לטרור אבל המהלך משתלם לאמריקאים כי הוא יחזק את הפלג הפרגמטי על חשבון המחנה הרדיקאלי, מה שלא קרה בפועל כשהאיראנים העבירו כספים למשטר אסאד, לחיזוק החות’ים בתימן, לחיזוק האופוזיציה השיעית בבחריין, להסכם עם הטאליבן באפגניסטאן ועוד. כל הכספים לא נותבו לטובת אזרחי איראן ועברו למשמרות המהפכה לטובת קמפיין התפשטותם באזור”.

שמעון כהן, ערוץ 7, 7.7.2019