מכון מחקר מכוון מדיניות בנושאי חוץ וביטחון למען ישראל בטוחה

יש נקודות בזמן שבהן האתגרים הלאומיים המשותפים צריכים לגבור על המפריד

ישראל ניצבת בפני נקודות הכרעה גורליות. התנאי ההכרחי להתמודדות עם האתגרים שלפנינו הוא שמירה על לכידות לאומית מרבית.
  • אלוף (מיל') יעקב עמידרור
  • אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן
February 20, 2023, Jerusalem, Israel: Protestors wave Israeli flags during a demonstration Mass demonstrations against the judicial reform

מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, שבראשו אנו עומדים, הציב שוב ושוב בשנים האחרונות בפני ממשלות ישראל מתווה מדיני, ובו שורת המלצות. הראשונה בהן מהווה תנאי הכרחי להתמודדות עם האתגרים שלפנינו, והיא הקריאה לשמירה על לכידות לאומית מרבית. אירועי העת האחרונה מחדדים את חשיבותה של זו ביתר שאת.

ישראל ניצבת בפני נקודות הכרעה גורליות, בעיקר למול איראן, אויב נחוש החותר לנשק גרעיני, ולמול גרורותיו, הדרוכות לפעולה והפרושות על גבולנו. אין זה הזמן להעמיק את השסעים בחברה הישראלית ולדחוק ציבורים רחבים לניכור מסוכן. הסיבות לצורך בלכידות חברתית ידועות למקבלי ההחלטות זה שנים. במתווה המדיני לממשלת ישראל ה־36 שפרסמנו ב־2021 נכללה הקביעה כי "הלכידות הלאומית היא תנאי הכרחי לחוסנה של ישראל במבחנים הביטחוניים הקשים שבפניה".

לכך יש להוסיף גם את אתגרי המשילות מבית, הצורך בניווט נכון של ספינת המשק הישראלי בכלכלה העולמית וחיוניות השמירה על גשרים עם יהדות התפוצות. הדרך שבה המחלוקות בישראל משתקפות כלפי חוץ היא כשלעצמה מרכיב העלול להפוך לבעייתי במשוואות ההרתעה של ישראל למול מגוון אויביה. כבר כעת נשמעים בטהרן קולות צהלה וגם במדינות נוספות באזור. בה בעת, למחלוקות יש ביטוי ביחסים של ישראל עם ידידותיה ושותפותיה במערכות האזוריות והעולמיות.

ההסלמה שלה אנו עדים בעימותים הרעיוניים והפוליטיים מבית, בראש ובראשונה סביב שאלת השינויים במערכת המשפט, אך גם בסוגיות ביחסי דת ומדינה, פוקדת את ישראל בעיתוי גרוע מאוד. פגיעה בלכידות הלאומית, גם אם היא מעוגנת ברצון לגיטימי לתקן ליקויים בסדר הקיים, טומנת בחובה פוטנציאל לנזק לאינטרסים הביטחוניים והמדיניים של ישראל, אך חומרת המשבר הנוכחי גדולה במיוחד. הסכנה שלפתחנו נובעת משילוב בין כמה גורמים, בהם הבלטת המפריד על פני המאחד, מגמת השחיקה במעמד הגופים הממלכתיים, המגלמים דווקא את ממד הלכידות הלאומית, בד בבד עם חומרת האתגרים הביטחוניים המיידיים שבפתח, ובראשם הצורך למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני.

איום צבאי אמין מחייב את ישראל להיתפס בעיני אויביה כמלוכדת וכנחושה. אין זה הרושם שהיא יוצרת בנסיבות הנוכחיות. בד בבד, ההסלמה יכולה לגרום לנזק מול הממשל האמריקאי ונזק ליכולת להידבר עמו נוכח האתגר האיראני ונוכח האתגרים הצפויים בזירה הפלסטינית. ביטויי הדאגה נוכח המצב, בייחוד בקרב יהדות אמריקה, אינם תורמים גם הם למצב.

בנסיבות אלו מוטלת חובה על המנהיגות בישראל, קואליציה כאופוזיציה, לפעול להרגעת הרוחות, לשינוי הדינמיקה של השיח הציבורי ולכינון מסגרות יעילות לדו־שיח של ממש, שיחתרו ליצירת בסיס הסכמה רחב ככל האפשר. יוזמתו של נשיא המדינה, יצחק הרצוג, מציעה מסגרת אפשרית ומתווה להידברות בשאלות היסוד. אל מול עמדות אידיאולוגיות ואינטרסים מגזריים, יש להציב מסר חד־משמעי לגבי חומרת השעה שאנו מצויים בה, ולכן גם הצורך בהנמכת גובה הלהבות בציבור. יש נקודות בזמן, כמו עת ההמתנה שלפני מלחמת ששת הימים, שבהן האתגרים הלאומיים המשותפים צריכים לגבור על המפריד.



סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר



תמונה: IMAGO / ZUMA Wire / Eyal Warshavsky

הכתבה פורסמה באתר מעריב

יכול לעניין אתכם

תמונה של פרופ׳ אפרים ענבר

פרופ׳ אפרים ענבר

פרופסור אפרים ענבר הוא נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). הוא היה המנהל המייסד של מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, תפקיד שבו שרת עשרים ושלוש שנים, וחבר במחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר-אילן. היה פרופסור אורח באוניברסיטת ג'ורג'טאון, ג'ונס הופקינס ובוסטון; חוקר אורח במרכז הבינלאומי על שם וודרו וילסון (וושינגטון) והמכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (לונדון). הוא היה נשיא האגודה הישראלית ליחסים בינלאומיים, חבר בועדה הפוליטית-אטסטרטגית במועצה לתכנון לאומי, יו"ר הועדה לתכנית הוראת הביטחון הלאומי במשרד החינוך, וחבר בועדה האקדמית של מחלקת הסטוריה בצה"ל. הוא חיבר חמישה ספרים, מדינות מבודדות במערכת הבינלאומית (1985), מלחמה ושלום בפוליטיקה הישראלית: עמדות מפלגת העבוד בנושאי ביטחון לאומי (1991), יחסי הקרבה בין ישראל לתורכיה (2001), ביטחונה הלאומי של ישראל: נושאים ואתגרים מאז מלחמת יום הכיפורים (2008), וערך ארבע עשר קבצים של מאמרים אקדמיים. הוא מומחה נושא תפיסת הביטחון של ישראל, דעת הקהל בנושאי ביטחון, מדיניות ארה"ב במזה"ת, יחסי ישראל-פלסטינים, ויחסי ישראל-תורכיה. פרופ' ענבר סיים תואר ראשון במדע המדינה וספרות אנגלית באוניברסיטה העברית והשלים את לימודי הדוקטורט במדע המדינה באוניברסיטת שיקגו.
    אלוף (מיל') יעקב עמידרור

    אלוף (מיל') יעקב עמידרור

    אלוף יעקב עמידרור (יליד 1948) הוא עמית בכיר ע"ש אן וגרג רוסהנדלר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). שימש כיועץ לביטחון לאומי לראש הממשלה נתניהו וראש המטה לביטחון לאומי (אפריל 2011-נובמבר 2013). שירת 36 שנה בתפקידים בכירים בצה"ל (1966-2002), כמפקד המכללות הצבאיות (הכוללות את המכללה לביטחון לאומי, המכללה הבין-זרועית לפיקוד ולמטה  והמכללה לפיקוד טקטי), מזכיר צבאי לשר הביטחון, ראש חטיבת המחקר באמ"ן, ביצוע פרויקט טכנולוגי גדול, קצין המודיעין של פיקוד צפון, ורמ״ח בקרה של אמ״ן (איפכא מסתברא). הוא משמש גם עמית בכיר במרכז ג'מנדר של JINSA. כתב שני ספרים: הרהורים על צבא וביטחון (2002), ו-מודיעין, הלכה למעשה(2006), ומונוגרפיה באנגלית ניצחון במלחמה נגד טרור: המקרה הישראלי (JCPA, 2008). ב-2017 עמד בראש ועדה שמינה רוה״מ לבדיקת עבודת הקבינט הביטחוני, והמלצותיה אומצו על ידי הממשלה.

    אלוף משנה (בדימוס) ד

    אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

    ד"ר לרמן הוא סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). הוא שימש כסגן למדיניות חוץ ועניינים בינלאומיים במועצה לביטחון לאומי. הוא מילא תפקידים בכירים בצה"ל במשך למעלה מעשרים שנה. הוא שימש במשך שמונה שנים כמנהל המשרד לישראל והמזרח תיכון של הוועד היהודי האמריקני. הוא מלמד בתוכנית ללימודי המזה"ת במכללת שלם בירושלים, ובתוכניות לתואר שני באוניברסיטת תל אביב ובמכללה לביטחון לאומי. הוא מומחה ליחסי החוץ של ישראל ולמזרח התיכון. צבר, דור שלישי בארץ, ד"ר לרמן הוא בעל תואר דוקטור מאת London School of Economics, ובהמשך הקריירה קיבל תואר שני במנהל ציבורי (MPA) מאוניברסיטת הרווארד.

פרסומים אחרונים

בהרשמה אתה מסכים להסכם המשתמש שלנו (כולל הוראות הוויתור על תובענה ייצוגית ובוררות), למדיניות הפרטיות ולהצהרת העוגיות שלנו ולקבלת דוא"ל שיווקי וחשבון מ-jiss. אתה יכול לבטל את המנוי בכל עת.

הירשם לאיגרת המידע

לקבלת ניתוח ופרשנות עדכניים.

כבר נרשמתם לאיגרת שלנו?

הצטרפו למעל 8,000 מנויים שמקבלים ישירות למייל את מיטב המאמרים לפני כולם