JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר יהושע קרסנה

ד"ר יהושע קרסנה

פוליטיקה ואסטרטגיה בעולם הערבי

האפשרות שאיראן וטורקיה ישאבו עידוד ותעוזה בעקבות ההחלטה האמריקאית מדאיגה בהחלט. המענה העיקרי למגמה זו תהיה הרתעה חזקה מצד ישראל, ששימורה עלול להגדיל את הסבירות להסלמה בסוריה ובלבנון, וכן הידרשות גדולה עוד יותר לידיה המרסנות של רוסיה. התזכורת לכך שהנשיא מתכוון למה שהוא אומר, צריכה להזכיר לנו את הצהרותיו (למשל מה-21 באוגוסט) כי “ישראל תצטרך לשלם מחיר גבוה יותר… [הפלסטינים] יקבלו משהו טוב מאוד כי הגיע תורם”. ייתכן שנכונים לנו הפתעות לא-ממש-מפתיעות נוספות.

אף אחת מן ההתפתחויות האחרונות בארה”ב בכל הנוגע למעורבותה במזרח התיכון – החלטתו של הנשיא טראמפ להסיג את הכוחות האמריקאים מסוריה, נסיגת הכוחות המתוכננת מאפגניסטן, והתפטרותו של שר ההגנה מאטיס – אינה מפתיעה.

הנשיא היה ברור ופתוח מאוד לגבי השקפתו בנושא זה, כפי שאמר בראיון שנערך ב-20 באוגוסט, “מעולם לא היינו צריכים להיות במזרח התיכון. זו הייתה הטעות הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארצנו”, והוסיף כי יש להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה (ומאפגניסטן) בהקדם האפשרי.

מסר זה עומעם משהו בחודשים האחרונים, שכן רבים, וביניהם גורמים בישראל, תרגמו את נסיגתו של טראמפ מהסכם הגרעין עם איראן כנכונות מצידו להשקיע את העוצמה האמריקאית במטרה הרחבה יותר של הכלה והחלשה של ההשפעה האיראנית באזור. פרשנות זו עשתה לה כנפיים באפריל עם מינויים של שני “נצים איראניים” לתפקידי ביטחון לאומי בכירים: מייק פומפיאו לתפקיד מזכיר המדינה, וג’ון בולטון לתפקיד היועץ לביטחון לאומי. בארבעת החודשים האחרונים, נראה היה כי הצליח “המחנה האיראני” בממשל להעביר את מוקד המדיניות האמריקאית בסוריה, ובכלל המדיניות הצבאית, מהאיום של דאע”ש לזה של איראן. נוכחותם של יותר מ-2,000 חיילים אמריקאים במזרח סוריה, שהרציונל האסטרטגי מאחוריה מעולם לא היה ברור (נוכחות שנבעה משורה של החלטות מבצעיות וטקטיות שמטרתן הייתה לחזק את הכורדים ככוח הפרו-מערבי, המקומי, האפקטיבי היחיד הנלחם בדאע”ש), זכתה לכאורה לייעוד חדש. הכוחות האמריקאים המוצבים בטנף שעל הגבול הסורי-עיראקי, הוצגו כמעין מחסום ו”תיל ממעיד” נגד הקמת מסדרון קרקעי מאיראן דרך עיראק לסוריה (ומשם ללבנון), והעברת אנשי מיליציה שיעים עיראקים נוספים לסוריה.

כך, בספטמבר הצהיר בולטון כי הכוחות האמריקאים יישארו בסוריה “כל עוד הכוחות האיראנים, ובכלל זה ארגוני פרוקסי ומיליציות, נמצאים מחוץ לגבולות איראן”. מאטיס, שמעולם לא נטה לעצב מחדש את המשימה האמריקאית בסוריה כמכוונת נגד איראן, הצהיר, עם זאת, באוגוסט כי נסיגה של הכוחות האמריקאים בסוריה חייבת להמתין להמשך התקדמות מדינית לקראת שלום בתיווך האו”ם. הכרזת הנסיגה סותרת את ההצהרות האחרונות של אנשי ממשל אמריקאים, ביניהם ברט מק’גורק, השליח המיוחד לקואליציה נגד דאע”ש (שהתפטר במחאה על החלטתו של טראמפ), וגנרל ג’וזף דונפורד, יו”ר המטות המשולבים היוצא, שציינו מוקדם יותר החודש כי כוחות ארה”ב ישארו בסוריה בעתיד הנראה לעין. יום לפני ההכרזה של טראמפ, אמר סגן דובר מחלקת המדינה, רוברט פלדינו, לכתבים כי כוחות ארה”ב נמצאים בסוריה “כדי להבטיח את תבוסתה המתמשכת של המדינה האסלאמית… עשינו התקדמות משמעותית במערכה, אולם העבודה עדיין לא הסתיימה”.

אלא שלמרות כל זאת, נקודת המבט “העסקאית” והבדלנית של הנשיא טראמפ נותרה בעינה: לדעתו הגיע הזמן שאחרים יתרמו את חלקם לפתרון הבעיה באזור, ויש “להחזיר את הצעירים הנהדרים שלנו הביתה”. נראה כי אלה בוושינגטון, ובישראל, שהיו משוכנעים כי מדיניות הביטחון האזורית (לפחות היא) נמצאת בידיים “מהימנות ומנוסות”, כולל אלה של מאטיס, ידיים שמבינות את “המשחק הארוך” נגד איראן, הלכו שולל אחר מאווייהם שלהם. האינסטינקטים הבדלניים וסדר היום של הנשיא טראמפ ניצחו: מעולם לא באמת היה ברור שהטיעונים שכנגד היו משכנעים במיוחד מבחינתו. הסנונית המבשרת החלטה זו נראתה כבר באמצע אוגוסט, עם החלטת הממשל לקצץ 230 מיליון דולר בסיוע לייצוב צפון מזרח סוריה, והעברת הכספים לתמיכה בסדרי עדיפויות אחרים של מדיניות החוץ.

מנקודת מבט פוליטית-פנימית, השקפתו של טראמפ על סוריה – ובמיוחד חוסר העניין שלו בהשארת הכוחות האמריקאים בטווח סכנה למען מטרה לא ברורה –  ובמדיניות החוץ בכלל, פופולרית הרבה יותר מחוץ לאליטות המדיניות ולוושינגטון. באשר לשיטה,  המכה המפתיעה שהטיל טראמפ ללא התראה על רבות מבעלות הברית של ארה”ב מחוץ, ובעלי בריתו הפוליטיים מבית, כבר לא באמת אמורה להפתיע אף אחד בשלב זה.

אחת השאלות המעניינות שנדונה בוושינגטון היא מה התפקיד שמילאה טורקיה בהחלטה. ארדואן הכריז בשבוע שלפני ההכרזה כי “בעוד מספר ימים נתחיל בפעולה לניקוי האזור שממזרח לפרת מטרוריסטים בדלנים… העובדה כי יש לנו חילוקי דעות עמוקים עם ארצות הברית אינה סוד”. ב-14 בדצמבר, קיים טראמפ שיחה טלפונית עם ארדואן, וזה הודיע לו, כך לפי הדיווחים, שטורקיה מתכוונת לפתוח בקרוב במבצע צבאי בשטחים הנמצאים בשליטה כורדית במזרח סוריה, וכי הכוחות האמריקנים עתידים להיות בטווח פגיעה. על-פי הדלפות שזלגו לתקשורת ממקורות יודעי דבר, אותה שיחת טלפון היא שהובילה את טראמפ לגבש את החלטתו, בניגוד לעצת רוב יועציו. הכרזתו של טראמפ מצטיירת בטורקיה כניצחון דיפלומטי לארדואן. מאוחר יותר, הטעים הנשיא כי טורקיה ורוסיה “יטפלו בקלות” במה שנותר בסוריה מדאע”ש.

 

ומי לא מופתע? השחקנים באזור. הם מודעים מזה זמן רב לכך שארצות הברית נמצאת בתהליך של התנתקות ממלחמתה הארוכה במזרח התיכון; לכך שתחת ממשל טראמפ, אין לה תיאבון לפעילות מתמשכת מעבר לים שאין בה כל תועלת כלכלית ישירה; וכי מדובר למעשה במשענת קנה רצוץ.

זו הסיבה לכך שהזוכות הגדולות מההתפתחויות האחרונות הן “שלישיית אסטנה”: רוסיה (פוטין שיבח את ההכרזה), טורקיה ואיראן. הנשיאים רוחאני וארדואן נפגשו ב-20 בדצמבר לפסגה מתוכננת מראש, שם התחייבו לעבוד בשיתוף פעולה הדוק יותר למען סיום הלחימה בסוריה. “האמריקאים הגיעו למסקנה שהם לא יכולים להפעיל כוח בעיראק ובסוריה וגם לא באזור כולו”, אמר בריגדיר גנרל מוחמד פאקפור, מפקד כוחות היבשה של משמרות המהפכה, במסיבת עיתונאים בטהראן.

הדומיננטיות האסטרטגית של שלוש המעצמות הללו על הדינמיקה האזורית התעצמה עוד יותר, שכן מי שאינו מוכן לשלם, בכסף או בדם, לא זוכה לשחק. המרכיב הבלתי מוחשי, אך החיוני ביותר, של מומנטום חיובי ושל תפיסה הנהגתית ועממית של “מי למעלה ומי למטה”, נמצא בצד של מוסקבה, אנקרה וטהראן (אם כי הסדקים בשיתוף הפעולה ביניהן עצמן עשויים להתרחב). בעלות הברית של ארה”ב – ביניהן מצרים, ירדן, מדינות המפרץ, וכן, גם ישראל – המבינות את הדינמיקה האזורית, ימשיכו “להתכרבל לצד הדוב” כפי שהן עושות כבר מספר שנים, לא מתוך אהבה, אלא מתוך ריאליזם צלול. הסעודים – עדיין תחת של הנהגתו מוחמד בן סלמן, גם אם אולי בחוסר יציבות משהו – לא יהוו משקל-נגד, על אף שהמשטר הסעודי שונא את איראן ואת תורכיה האיסלמיסטית. הכורדים לומדים שוב את הלקח של תוקידידס: “החזקים עושים מה שברצונם, בעוד החלשים מקבלים מה שהם נאלצים לקבל“, שעה שהאמריקאים זורקים אותם תחת גלגלי האוטובוס בפעם השלישית מזה חמישים שנה.

איפה זה משאיר את ישראל? במצב שאינו שונה מהותית מזה שהיינו בו קודם. למרות התקוות שניצתו בלבבות אחדים בחודשים האחרונים, ברור כבר משנת 2015, כי עיקר המאמץ הכרוך במאבק ישיר נגד ההתחפרות האיראנית בתוך המארג המורכב של סוריה החדשה-ישנה, מוטל עלינו ועלינו בלבד. אם מישהו יוכל לעזור לנו בכך, תהיה זו מוסקבה, בעלת היתרון על הקרקע, ופחות וושינגטון. לכוחות האמריקאים בסוריה מעולם לא יכלה להיות השפעה משמעותית על מאזני הכוחות האזוריים – הם גם לא נשלחו לשם כך – ולמעשה יכולים היו להפוך רק לבני ערובה וקורבנות של ההתפתחויות.

הסבירות להקמת “ברית ביטחונית מזרח תיכונית” פרו-אמריקאית, שרצתה ממשל טראמפ ושזכתה גם לכינוי “נאט”ו ערבי”, מעולם לא הייתה גבוהה, ונמוכה היום אף יותר. האפשרות לשיתוף פעולה טורקית-איראנית בעניין הסוגיה הכורדית וצפון-מזרח סוריה גבוהה למדי, אך בטווח הקצר עד בינוני יש לאפשרות זו משמעות זניחה בלבד מבחינת ישראל. עם זאת, היחלשות הכורדים והסרת “התיל האמריקאי הממעיד” מקלים על הכוחות הפרו-איראניים, ועל הטכנולוגיה וכלי הנשק האיראניים, לעבור את הגבול בין עיראק לסוריה. דאע”ש יתחזק, למרות דברי הנשיא. הוא אומנם מדרדר במורד, אך עדיין לא יצא מהתמונה. מה שתצטייר כנסיגה אמריקאית מסוריה תחזק אותו שם (לפחות עד שיחוסל בידי הרוסים) וידרבן את אוהדיו האידיאולוגיים לבצע פיגועים ברחבי העולם. אף כי יש בכך איום על יהודים ברחבי העולם, האיום על ישראל עצמה אינו משמעותי יותר מאשר על כל מדינה אחרת.

לאור העובדה שהיחסים האסטרטגיים עם ארצות הברית עדיין מהווים מרכיב חשוב בעוצמה הלאומית וביכולת ההרתעה של ישראל, התפיסה האזורית לגבי הפכפכות הממשל האמריקאי בהחלט פוגעת בנו, אם כי וושינגטון היא כמובן עדיין בת הברית הקרובה והחשובה ביותר שלנו. האפשרות שאיראן וטורקיה ישאבו עידוד ותעוזה בעקבות ההחלטה האמריקאית מדאיגה בהחלט. המענה העיקרי למגמה זו תהיה הרתעה חזקה מצד ישראל, ששימורה עלול להגדיל את הסבירות להסלמה בסוריה ובלבנון, וכן הידרשות גדולה עוד יותר לידיה המרסנות של רוסיה. זאת ועוד, התזכורת לכך שהנשיא מתכוון למה שהוא אומר, צריכה להזכיר לנו את הצהרותיו (למשל מה-21 באוגוסט) כי “ישראל תצטרך לשלם מחיר גבוה יותר… [הפלסטינים] יקבלו משהו טוב מאוד כי הגיע תורם”. ייתכן שנכונים לנו הפתעות לא-ממש-מפתיעות נוספות.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Mahmoud Bali (VOA) [Public domain], via Wikimedia Commons

The possibility that Iran and Turkey will be emboldened by the American decision, is worrisome. The main counter to that will be robust deterrence from Israel, whose maintenance may increase the likeliness of escalation in Syria and Lebanon, and even more resort to the restraining hand of Russia.

None of the newest developments in the US affecting the Middle East – including President Trump’s decision to withdraw US troops from Syria, the intended drawdown of forces in Afghanistan, and the resignation of Defense Secretary Mattis – are a surprise.

The President has been very clear and open about his conviction that, as he said in an interview on August 20, “We never should have been in the Middle East. It was the single greatest mistake in the history of our country” and that U.S. troops should be withdrawn from Syria (and Afghanistan) as soon as possible.

This message has been somewhat obscured in recent months, as many, including in Israel, translated Trump’s withdrawal from the JCPOA with Iran into willingness to invest American power in the wider goal of containing and rolling back Iranian influence in the region. This interpretation was given wings by the appointment of two Iran hawks to influential national security positions in April: Mike Pompeo to Secretary of State, and John Bolton as National Security Advisor. In the past four months, it seemed that the “Iranian camp” in the administration had succeeded in shifting the focus of U.S. policy, including military policy, in Syria from the threat of ISIS to that of Iran. The presence of over 2000 U.S. troops in Syria, the strategic rationale of which was always unclear (their presence was the result of a series of operational and tactical decisions taken to buttress the Kurds as the only effective pro-Western indigenous force fighting ISIS), was given a new goal. U.S. forces in a-Tanf, on the Syrian-Iraqi border, were portrayed as a bulwark and trip-wire against the creation of a ground corridor from Iran via Iraq to Syria (and hence to Lebanon), and the transfer of additional Shia Iraqi militiamen to Syria.

Bolton stated in September that American forces would remain in Syria “as long as Iranian troops are outside Iranian borders, and that includes Iranian proxies and militias.” Mattis, never disposed to recast the American mission in Syria as directed against Iran, had however stated in August, that a drawdown of American troops in Syria must wait for more diplomatic progress toward a United Nations-negotiated peace. The withdrawal announcement contradicts recent comments by US officials including Brett McGurk, special envoy to the anti-ISIL coalition (who resigned over the weekend in protest of Trump’s decision), and General Joseph Dunford, outgoing chairman of the Joint Chiefs of Staff, who both indicated earlier this month that US troops would remain for the foreseeable future. A day before Trump’s announcement, State Department deputy spokesman Robert Palladino told reporters that U.S. forces were there “to ensure the enduring defeat of the Islamic State… we’ve made significant progress recently in the campaign, but the job is not yet done.”

But the core transactional and isolationist perspective of President Trump has remained constant: in his view, it is time for others to pull their weight in the region, and to bring “our great young people home”. While some, in Washington and in Israel, were convinced that regional security policy, at least, was in what they considered dependable, experienced hands – including those of Mattis – who understand the “long game” against Iran, they seem to have been misled by their own yearnings. President Trump’s isolationist instincts and agenda won out:  it was never clear that the opposing arguments were particularly persuasive for him. The current decision was presaged by the White House’s decision in mid-August to cut $230 million in stabilization assistance for northeastern Syria and shift the money to support other foreign policy priorities.

From the view of domestic politics, Trump’s view on Syria, especially his disinterest in leaving U.S. troops in harm’s way for an unclear mission, and on foreign policy in general, may well be much more popular outside of policy elites. As for the method – blindsiding many U.S. allies abroad and political allies of the President at home – at this point, it should not come as a surprise.

One interesting question, being debated back and forth in Washington right now, is what role Turkey played in the decision. Erdogan announced last week that “we will start the operation to clear the east of the Euphrates from separatist terrorists in a few days … The fact that we have deep differences in perception with the United States is no secret.” Trump spoke in the phone to Turkish president Erdogan on December 14, and Erdogan reportedly informed Trump that Turkey was planning to begin a military operation against Kurdish-held areas in Eastern Syria soon, and that U.S. forces would be in harm’s way. Proliferating leaks to the media from knowledgeable sources claim that the phone call led Trump to finalize his decision, against the advice of most of his advisors; administration spokesman deny it. Trump’s announcement is being portrayed in Turkey as a diplomatic triumph for Erdogan.

Who isn’t surprised? The actors in the region. They have been aware for a long time that the United States is disengaging from its Long War in the Middle East; that under Trump, it has no stomach for sustained activity abroad which does not have direct economic benefits; and that it is a “weak reed” on which to depend.

This is why to the big winners of the most recent developments are the “Astana Three”: Russia (Putin praised the announcement), Turkey and Iran. Presidents Rouhani and Erdogan met on 20 December for a pre-planned summit, and vowed to work closer to end the fighting in Syria. “The Americans have come to the conclusion that they can exercise power neither in Iraq and Syria nor in the entire region,” said Brig. Gen. Mohammad Pakpour, the commander of ground forces of the Revolutionary Guard Corps, at a news conference in Tehran.

The strategic dominance of these three powers over the dynamics of the region has been further cemented, since those who don’t pay – whether in treasure or in the willingness to spill blood – don’t get a chance to play. The intangible but crucially important element of positive momentum, and of elite and popular perception of “who is up and who is down”, is on the side of Moscow, Ankara and Tehran (though cracks in their alignment may widen). American allies, who understand the dynamic, will continue to snuggle up to the Bear, as Egypt, Jordan, Gulf States and, yes, Israel, have been doing for several years, not out of love, but out of clear-eyed realism. The Saudis, still – though perhaps shakily – under Mohammad bin Salman, are not going to be any kind of useful counterweight, as much as the regime hates Iran and Islamist Turkey. The Kurds have yet again learned Thucydides’ lesson: “the strong do what they will, the weak suffer what they must”, as the Americans throw them under the bus for a third time in fifty years.

Where does that leave Israel? In a situation not different from where we were before. Despite the hopes raised in some breasts in the past few months, it has been clear since 2015 that the heavy lifting of directly combatting the Iranian enmeshment in the fabric of new/old Syria was on us alone. If anyone can help us with that, , it would be Moscow, who had leverage on the ground, and not so much Washington, which will continue to provide political backing. The American troops in Syria were never going to significantly influence the regional balances of power – and were not sent there to do so – and, in fact, could have turned into a hostage to developments.

The probability of an American-engineered Middle East Security Alliance, or “Arab NATO”, while never high, is now even lower (the GCC, its extant predecessor, has been rendered useless by the Saudi-Qatari split). The possibility of a Turkish-Iranian condominium on the Kurdish issue and on Northeastern Syria is quite high, but what that means directly for Israel seems to be minimal in the short to medium term. However, setbacks to the Kurds and the removal of the U.S. “trip-wire” make it easier for pro-Iranian forces, and Iranian technology and weapons, to transit the Iraqi-Syrian border. ISIS will be emboldened – despite what the President says, they are way down, but not out. What will be portrayed as the U.S. retreat from Syria will both embolden them there (at least until they are eradiated by the Russians) and encourage their ideological sympathizers to carry out attacks around the world. This, while a threat to Jews abroad, is not more of a specific threat to Israel then to anyone else.

To the extent that the strategic relationship with the United States still is an important component of Israel’s national power and deterrence capability, we have taken a hit with the regional perception of a fickle American administration, though of course Washington is still our closest and most important ally. The possibility that Iran and Turkey will be emboldened by the American decision, is worrisome. The main counter to that will be robust deterrence from Israel, whose maintenance may increase the likeliness of escalation in Syria and Lebanon, and even more resort to the restraining hand of Russia. And the illustration that the President means what he says, should remind us of his statements (for instance, on August 21) that “Israel will have to pay a higher price … [the Palestinians will] get something very good because it’s their turn next”. Other anticipatable surprises may still be in store.


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


photo: Mahmoud Bali (VOA) [Public domain], via Wikimedia Commons

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך