JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

פרופ׳ אפרים ענבר

פרופ׳ אפרים ענבר

נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

חופשי מכבלי הדיפלומטיה המסורתית, טראמפ קיבל את ההחלטה הנכונה. הישראלים חשים קשר עז ועמוק לעיר הנצחית וחלוקתה כמעט ואינה נושא לדיון מבחינתם.

במהלך היסטורי, תעבור מחר השגרירות האמריקאית בהתאם להחלטת הנשיא דונלד טראמפ שהתעלם מכל האזהרות וההתרעות בעניין ההשלכות הנוראיות של מהלך אמריקאי זה בעולם הערבי והמוסלמי. אכן מעשי אלימות נרחבים לא אירעו ויש לקוות כי גם לא יקרו.

חופשי מכבלי הדיפלומטיה המסורתית, הלך טראמפ אחרי השכל הישר וקיבל את ההחלטה הנכונה. ירושלים הייתה בירת המדינה היהודית עוד מימי קדם. עם ישראל המשיך לערוג לירושלים גם לאחר הגלייתו על ידי אימפריות שהשתלטו על המולדת. עבור המדינה היהודית שנולדה מחדש ב-1948 היוותה ירושלים בחירה טבעית לכינון בית הנבחרים ומוסדות הממשל שלה. בדיוק כמו לכל מדינה אחרת, גם לישראל זכות מלאה לבחור היכן לקבוע את בירתה. מי שחולק על ריבונותה של ישראל על ירושלים המערבית, מיקומה של השגרירות האמריקאית, הם אלה המבקשים את חורבנה של ישראל.

למען האמת, התביעה הפלסטינית על מזרח ירושלים היא חצופה. במהלך 150 השנים האחרונות, מהווים היהודים רוב בעיר וירושלים מעולם לא הייתה בירתה של ישות פוליטית ערבית או מוסלמית כלשהי. כמו כן, ההיסטוריה של ערים מחולקות כמו ברלין, בלפסט וניקוסיה, מלמדת שחלוקת ירושלים היא רעיון רע.

יתירה מזאת, כל הסקרים מראים שהמיעוט הערבי החי בעיר מעדיף לחיות תחת שלטון ישראלי. ערביי ירושלים משולבים באופן מלא בכלכלה הישראלית המשגשגת ונראה כי הם מוכנים, היום יותר מתמיד, לקחת חלק פעיל בפוליטיקה העירונית. הדרישה ללמוד את תוכנית הלימודים הישראלית בבתי ספר במזרח העיר הולכת וגדלה, מגמה המחזקת ומעודדת את תהליך הישראליזציה שעוברים ערביי העיר. והבחירה שלהם בהחלט מובנת לאור העובדה שירושלים מציעה איכות חיים של עיר מערבית מודרנית, בעוד מרחק קילומטרים ספורים ממנה, ברשות הפלסטינית, הם צפויים לרמת חיים של מדינת עולם שלישי, לשלטון דיקטטורי ולחוסר סובלנות דתית. ירושלים מאוחדת היא הערובה הטובה ביותר לחיים טובים יותר עבור כל תושבי העיר. התביעה הפלסטינית לחלוקת ירושלים מהווה אבן נגף לעתיד של שלום.

הישראלים חשים קשר עז ועמוק לעיר הנצחית וחלוקתה כמעט ואינה נושא לדיון מבחינתם. כל הסקרים מראים שכמעט 70 אחוז מהישראלים חשים שירושלים צריכה להישאר בירתה המאוחדת של ישראל. לשאלה האם ישראל צריכה לוותר על שליטתה בהר הבית, המקום הקדוש ביותר בעולם לעם היהודי, מתנגדים למעלה מ-70 אחוז מהישראלים.

את החזקה הישראלית על ירושלים כעיר מאוחדת מכתיבים גם שיקולים אסטרטגיים. העיר חולשת על הדרך המהירה היחידה המובילה מהים התיכון לעמק הירדן, לאורכה יכולים כוחות הצבא לנוע כמעט ללא הפרעה מצד גורמים ערביים עוינים. ירושלים מאוחדת מהווה מרכיב מרכזי בכינון גבול ביטחון לאורך בקעת הירדן (מרחק של פחות מ-20 ק”מ מהעיר). גבולה המזרחי של ישראל הינו בעל חשיבות עליונה בהתחשב בפוטנציאל למהפך פוליטי ממזרח לירדן, והסערה שטלטלה את העולם הערבי בשנים האחרונות בהחלט קוראת לזהירות יתירה.

העברת השגרירות האמריקאית לירושלים היא צעד חשוב בדרך לנורמליזציה של מעמדה הבינלאומי של העיר, צעד המפיח תקווה בתושביה, וכן ניסיון חשוב להחדיר משב של ריאליזם במאמצי השלום. יש לקוות שמדינות רבות נוספות יפעילו שכל ישר וילכו בעקבות הממשל האמריקאי.

 

פורסם ב-ישראל היום 13.05.2018


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Bigstock

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך