אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן
ד"ר לרמן הוא סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). הוא שימש כסגן למדיניות חוץ ועניינים בינלאומיים במועצה לביטחון לאומי. הוא מילא תפקידים בכירים בצה"ל במשך למעלה מעשרים שנה. הוא שימש במשך שמונה שנים כמנהל המשרד לישראל והמזרח תיכון של הוועד היהודי האמריקני. הוא מלמד בתוכנית ללימודי המזה"ת במכללת שלם בירושלים, ובתוכניות לתואר שני באוניברסיטת תל אביב ובמכללה לביטחון לאומי. הוא מומחה ליחסי החוץ של ישראל ולמזרח התיכון. צבר, דור שלישי בארץ, ד"ר לרמן הוא בעל תואר דוקטור מאת London School of Economics, ובהמשך הקריירה קיבל תואר שני במנהל ציבורי (MPA) מאוניברסיטת הרווארד.
דף הבית / מן העיתונות / ד”ר ערן לרמן: איומים אינם צריכים לבטל צעדים מעשיים
ד"ר ערן לרמן: איומים אינם צריכים לבטל צעדים מעשיים
"תרחישי קיצון ביטחוניים אינם צריכים לעצור את תוכנית המאה. יש לאמץ את התוכנית וליישם בהדרגה".
מאת ניצן קידר, ערוץ 7 , 14.06.2020
במערכת הביטחון ממשיכים לצייר תרחישי אימה לקראת היום שאחרי החלת הריבונות, ומזהירים מהתפרעויות פלסטינים שעלולות להוביל אף למלחמה של ממש.
ד"ר ערן לרמן, סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון ולשעבר ראש המל"ל, אומר כי תרחישים ביטחוניים פסימיים לא צריכים להוות עילה לעצירת מהלכים מדיניים.
"חמאס לא זקוק לשום עילה כדי להתגרות בישראל. כשהם לא עושים זאת הדבר הוא בזכות משוואת הרתעה כבדה ומשמעותית בחודשים ובשנים שעברו. לכך צריך להוסיף את התלות שלהם ביכולת שלנו לסייע להם בהתמודדות עם נגיף הקורונה", מסביר ד"ר לרמן בשיחה עם ערוץ 7.
"המרכיב המרכזי מול חמאס הוא ביצור ההרתעה. זה נכון שמערכת הביטחון צריכה לערוך דיונים כדי להיות ערוכה לתרחישים מסויימים. יחד עם זאת יש הבדל בין היערכות להפיכה של הנושא הזה לעילה להימנע ממעשה ולפעולה, כאשר אנחנו נמצאים בצומת הזדמנויות היסטורי", הוא מוסיף.
לדעתו מהלך הריבונות אינו צריך להקיף בשלב זה את כל היישובים. "צעדים מדודים ומדורגים ליישום של תוכנית טראמפ, הם הדבר הנכון לעת הזאת. צריך לאמץ את תוכנית טראמפ ובכך להיחלץ מהמילכוד שיצרו לנו בעבר. כמו כן, בהיעדר פרטנר פלסטיני בעת הזאת, להתקדם צעדים ראשונים ביישום של נושאים שהם בעלי משמעות ביטחונית למדינת ישראל".
"החלה של החוק הישראלי באזורים בעלי משמעות ביטחונית, כמו בקעת הירדן ועוטף ירושלים, נראית כצעד נכון. את המהלכים הבאים הקשורים למפה ששורטטה על ידי האמריקנים אפשר להשאיר לשלבים הבאים ולאפשרות שבתנאים מסויימים אולי יתעשתו הפלסטינים וישובו לשולחן המשא ומתן".
לדבריו, ברשות הפלסטינית לא ימהרו לבצע צעדים נמהרים שאין להם מושג מה תהיה התוצאה שלהם. "אני מאמין שאבו מאזן מוקף באנשים שמבינים שמצב של כאוס יכול להתדרדר לאובדן שליטה ולהשתלטות של חמאס על הרשות ושיקרה להם מה שקרה כשאיבדו את השלטון בעזה. האינטרס של הפלסטינים היא קיום הרשות והסדר והוא עמוק ומובנה של מעגל מאוד רחב של האנשים".
יכול לעניין אתכם
החטופים שנחטפו פעמיים: ניתוח ערכי-אסטרטגי של משבר החטופים במלחמת עזה
מקבילית הכוחות – ישראל, סוריה, תורכיה וארה"ב: נדרש שילוב מושכל של עוצמה צבאית וכלים מדיניים
המערכה בעזה לאן
עתידו של הסיוע ושיתוף הפעולה הביטחוני עם ארה"ב – הגיעה העת לעיצוב מחדש של אסטרטגיית-העל הישראלית
ישראל חייבת לחשוש – ולפעול. המהלך הבא של קטר
הבדלי ההתייחסות למלחמה נגד חמאס בין דעת הקהל הישראלית, הפלסטינית והעולמית
מאמצי ההשפעה של קטר: בין דיפלומטיה, תעמולה וכסף גדול
השינויים העיקריים הנחוצים בתפיסת הביטחון של ישראל
אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן
פרסומים אחרונים
איגרת המכון 10.04.25 – חג פסח שמח
"מצבה האסטרטגי של ישראל" פרופסור אפרים ענבר באוניברסיטה העממית החינמית
מה עושים עם החות'ים?
בהרשמה אתה מסכים להסכם המשתמש שלנו (כולל הוראות הוויתור על תובענה ייצוגית ובוררות), למדיניות הפרטיות ולהצהרת העוגיות שלנו ולקבלת דוא"ל שיווקי וחשבון מ-jiss. אתה יכול לבטל את המנוי בכל עת.
הירשם לאיגרת המידע
לקבלת ניתוח ופרשנות עדכניים.