מכון מחקר מכוון מדיניות בנושאי חוץ וביטחון למען ישראל בטוחה

נאמנות וביטחון – דגשים לאחר הקונגרס ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין

הקונגרס ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין עמד בסימן חיזוק ניכר במעמדו של מזכ״ל המפלגה סי ג׳ין-פינג וקידום אנשי שלומו, ומתוך כך חיזוק שליטת המפלגה במדינה, ושימת דגש על ביטחון לאומי ופוליטי. לא צפויים שינויים מהותיים במדיניות החוץ של סין, למעט ניסיון לתקן את היחסים עם אירופה.
The 20th National Congress of the Communist Party of China (CPC) opens at the Great Hall of the People in Beijing, capital of China, Oct. 16, 2022.

מבוא

הקונגרס ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין (16–22 באוק׳ 2022) התכנס על רקע התגברות התחרות הטכנולוגית, הכלכלית והאידאולוגית מול ארצות הברית ובעלות בריתה, ניתוק חלקי של שרשראות האספקה (decoupling) העולמיות, נתק חלקי ביחסים בין סין לעולם על רקע מגפת הקורונה, והמאמץ של ארה״ב לשמר את ההגמוניה העולמית שלה תוך תגבור מערך הבריתות הקיימות (נאט״ו) והחדשות – הדיאלוג הביטחוני המרובע (QUAD), ברית AUKUS – ארה”ב, בריטניה ואוסטרליה, ועוד. הקונגרס כונס לאחר פרסום אסטרטגיית הביטחון הלאומי של ממשל ביידן, שבה סין מוגדרת בתור ״איום הייחוס״ של ארה״ב, ושפת הדו"ח משקפת את תחושת הלחץ הגובר מכל עבר, כולל החרפת המתחים סביב טאיוואן.

חיזוק מעמדו של מזכ״ל המפלגה סי ג׳ין-פינג (Xi Jinping) ומתן עדיפות לריכוזיות וביטחון לא התחילו כמובן רק השנה. בדו"ח העבודה לקונגרס פירט סי את האתגרים בביטחון, בכלכלה ובמשמעת הפנים-מפלגתית שהיו קיימים ב-2012 (עת נבחר סי לתפקיד המזכ״ל) ואמר כי ״לפני עשור אנשים היו מודאגים לגורל המפלגה והמדינה״.[1] במשך העשור האחרון פעל סי כדי לרכז שליטה במפלגה ולמנות את אנשי חסותו לתפקידי מפתח במפלגה. המייחד את הקונגרס הנוכחי הוא, בין היתר, הכתרת סי לתקופת כהונה שלישית, חסרת תקדים מאז תחילת תקופת הרפורמות, ויצירת זיהוי מוחלט בין המפלגה לבין מעמדו הרם בתוך שורות המפלגה, תוך הכנסת תיקונים לתקנון המפלגה (party charter) הכוללים את הדרישה מחברי המפלגה להגן על מעמדו של סי.[2]

הנוהג הקודם של פרישה בגיל 68 מתפקידים בכירים כחלק מכללי הרוטציה הנהוגים נשחק לחלוטין בקונגרס הזה. הרוב המוחלט של בכירי המפלגה כיום חייבים את קידומם אישית לסי, תוך דחיקת רגלי אנשי החסות של דור המנהיגים הקודם של המפלגה. הקונגרס עמד גם בסימן חילופי גברי נרחבים הן בוועדה המרכזית, הגוף החזק של המפלגה, והן בפוליטביורו ובוועדה המתמדת של הפוליטביורו. גם סוגיית היורש של סי נותרה לא פתורה. מאמר זה יתמקד בניתוח שפת דו"ח העבודה לקונגרס, שממנה ניתן להפיק תובנות למדיניות הסינית בעתיד, בחינת שדרת הפקידות הבכירה של המפלגה ומשמעותה למדיניות פנים וחוץ, והמשמעויות לישראל.

נאום העבודה של סי ג׳ין-פינג

דו"ח העבודה של סי בפתיחת הקונגרס עמד בסימן עליונותו של סי על המפלגה וחיזוק נוסף של שליטת המק״ס בחברה ובכלכלה, קביעה כי לביטחון הלאומי והפוליטי עדיפות עליונה, אפילו מעל לכלכלה, והדגשה של ראיית הזירה הבינלאומית כלא יציבה ומאתגרת. כך למשל, המילה ״ביטחון״ הופיעה 91 פעמים בדו"ח, ומתוך זה הצירוף ״ביטחון לאומי״ 29 פעמים. עם זאת, המילה ״פיתוח״ הופיעה 241 פעמים. אין זה מפתיע כי צ׳ן וון-צ׳ינג (Chen Wenqing), השר לביטחון המדינה (Ministry of State Security), האחראי בין היתר על מודיעין חוץ, התמנה לפוליטביורו לראשונה מאז כינון משרד זה ב-1983. יש לציין שהדגש על ביטחון לאומי אינו מאפיין רק את סין, ומופיע אצל מדינות רבות, בייחוד מאז פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022.

סדר העדיפויות של ביטחון לאומי ופוליטי מתבטא גם בשינוי חשוב בנוסח הדו"ח עצמו. הדו"ח, שנמסר על ידי המזכ״ל בכל קונגרס, מסכם את ההישגים בחמש השנים האחרונות, ומהווה סדר יום מדיני ואידאולוגי לחמש השנים הבאות. החל משנות ה-90 המאוחרות, הדו"חות של המזכ״לים ג׳יאנג דזה-מין (Jiang Zemin) ו-חו ג׳ין-טאו (Hu Jintao) הכירו באתגרים, אך הדגישו כי ההזדמנויות העומדות בפני זה גוברות עליהם, זאת למרות תהפוכות כגון המשבר הפיננסי העולמי, האביב הערבי, והתגברות התחרות מול סין במדיניות ארה״ב עם שינוי המוקד לאסיה של ממשל אובמה. הדו"ח הנוכחי נוקט טון חריף יותר, אפילו לוחמני, ומכין את סין מול האתגרים הממשמשים ובאים. הדגש על איומים מבחוץ מהווה בסיס להצדקת תקופת כהונה שלישית של סי וגיוס המפלגה מאחורי מנהיגותו.

כך, טוען סי, בין היתר, כי ״כיום… המחסור בשלום, פיתוח, ביטחון ומשילות הולך וגובר… העולם שוב ניצב בפני צומת היסטורי…״, וכי ״פיתוח המדינה נכנס לעידן שבו ההזדמנויות האסטרטגיות ואתגרי הסיכון באים בעת ובעונה אחת, וגורמי חוסר הוודאות הולכים ומתרבים. אירועי ׳ברבור שחור׳ ו׳קרנף אפור׳ שונים יכולים להתרחש בכל רגע. לפיכך עלינו להיות מודעים לסכנות ומוכנים לכל תרחיש, ולהיות מסוגלים להתמודד עם גלים גבוהים ואפילו סערות גדולות״. יש כאן שינוי ברור מהנוסח בדו"חות קודמים כי ״השלום והפיתוח הם המגמה השולטת בעולם״. מבחינת מדיניות, הדו"ח היה סיכום של העשור האחרון, לכן מדובר יותר ב״המשך המדיניות עם אסקלציה רטורית״, כהגדרת החוקר פיי מין-סין.[3]

מדיניות פנים וחילופי גברי

הקונגרס ה-20 מייצג סילוק המתחרים של סי ג׳ין-פינג (המזוהים עם קודמיו בתפקיד) וקידום ניכר של אנשי חסותו, זאת בהמשך למגמה בקונגרס ה-19. כך למשל, מתוך 205 חברים מלאים בוועדה המרכזית 65% הם חברים חדשים, שיעור התחלופה השלישי בגובהו בשני העשורים האחרונים. שיעור התחלופה הגבוה ביותר היה בקונגרס ה-19 ב-2017, עת התחלפו 75% מהחברים בוועדה המרכזית.[4] בנציגי הצבא השינוי בולט אף יותר – מתוך 66 נציגי הצבא בוועדה המרכזית (205 חברים מלאים ו-171 חברי מילואים), 84% הם מינויים חדשים. בשורות הפוליטביורו, 13 (מתוך 24 מקומות) הם חדשים (54%), ובוועדה המתמדת של הפוליטביורו ארבעה מתוך שבעה מקומות הם קידומים חדשים, וכולם חייבים את קידומם לסי.

מבחינת גיל, אומנם רבים מן המקודמים הם אנשי הדור השישי של ההנהגה, אך יש עלייה קלה בגיל הממוצע – הגיל הממוצע של חברי הוועדה המרכזית ה-20 (חברים מלאים ומילואים) הוא 57.7 שנים, מעט מעל הגיל הממוצע של 57.5% של הוועדה המרכזית ה-19, ושוב מעל הגיל הממוצע של 56.1 של הוועדה המרכזית ה-18 (2012).[5] הוועדה המרכזית ה-17 (2007), באמצע תקופתו של המזכ״ל חו ג׳ין-טאו, הייתה הצעירה במחצית המאה האחרונה, עם גיל ממוצע של 53.5.[6] ובכל זאת, למעלה ממחצית חברי הפוליטביורו נולדו בשנות ה-60, ורק שלושה מתוך 376 חברי הוועדה המרכזית עברו את הגיל המקובל ונולדו לפני 1955 – סי עצמו, חבר הפוליטביורו ומחזיק תיק החוץ ואנג יי (Wang Yi), וסיו״ר הוועדה הצבאית המרכזית גנרל ג׳אנג יואו-סיה (Zhang Youxia).

לעומת הכנסת אנשי הדור השישי של המפלגה לשורות הוועדה המרכזית, הגיל הממוצע של צמרת ההנהגה עלה במקצת – הגיל הממוצע של 24 חברי הפוליטביורו ה-20 הוא 63.4 (לעומת 62 של הפוליטביורו ה-19),[7] ואילו הגיל הממוצע של חברי הוועדה המתמדת של הפוליטביורו ה-20 הוא 65.3 (לעומת 62.9 של הוועדה המתמדת ה-19). שינויים אלה מבטאים את סוף מודל ההנהגה הקולקטיבית (מוגבלת ככל שהייתה) שהייתה מקובלת בעידן שלאחר המנהיג העליון של סין דנג סיאו-פינג.

הדגש על ביטחון לאומי ותחרות מול ארה״ב בא לידי ביטוי גם בקידום הטכנוקרטים, בייחוד אנשים מתחום התעופה והחלל (מה שמכונה ״מועדון החלל״). לפי לי צ׳נג, חוקר בכיר במכון ברוקינגס, 81 חברים בוועדה המרכזית ה-20 הם בעלי רקע טכנולוגי (39.5%), ובפוליטביורו ה-20 שמונה מתוך 24 (לעומת שניים קודם).[8] בייחוד, שני חברים חדשים בפוליטביורו, מא סינג-רוי (Ma Xingrui) ויואן ג׳יה-ג׳ון (Yuan Jiajun), הם בעלי תואר שלישי באווירונאוטיקה ובעלי ניסיון ממשי בתוכנית החלל הסינית. רמת ההשכלה של חברי הוועדה המרכזית גם עלתה, ויש עלייה בייצוג אלה שחזרו מלימודים בחו״ל.

מדיניות חוץ וטאיוואן

דו"ח העבודה לקונגרס לא ציין שינוי בולט במדיניות כלפי טאיוואן, שעליה סין טוענת בעלות, למעט טון חריף יותר כלפי ״התערבות כוחות זרים״, רמז לארה״ב. בדו"ח אמר סי כי ״סין תמשיך לשאוף לאיחוד עם טאיוואן בדרכי שלום במלוא הכנות, אבל לעולם לא תוותר על אפשרות השימוש בכוח, ואנחנו שומרים לעצמנו את האופציה לנקוט את כל האמצעים הדרושים״. התנגדות לעצמאות טאיוואן הוכנסה גם כתיקון בתקנון המפלגה (אם כי למעשה יש חוק נגד פיצול בין סין לטאיוואן עוד משנת 2005). סימן נוסף לעמדה הנחרצת בנושא הטאיוואני ניתן לראות בקידומו (בדרגות אחדות) של מפקד פיקוד מזרח של צבא סין (האחראי על גזרת טאיוואן), גנרל חה ווי-דונג (He Weidong), ומינויו לתפקיד של סגן שני של הוועדה הצבאית המרכזית וחבר פוליטביורו.

בחינת חמשת האנשים בוועדה המרכזית ה-20 שעוסקים ביחסי חוץ מראה כי אחד המוקדים הבולטים של מדיניות החוץ הסינית יהיה חיזוק היחסים עם אירופה, זאת על רקע התחרות מול ארה״ב. כל החמישה הם בעלי ניסיון מול אירופה ו/או אסיה. ואנג יי, שר החוץ בעשור האחרון, לפני חברות בפוליטביורו, היה בין היתר שגריר סין ביפן ומחזיק תיק טאיוואן. צ׳ין גאנג (Qin Gang), הנחשב מקורב לסי ג׳ין-פינג, שירת אומנם כשגריר סין בארה״ב בשנה וחצי האחרונות, אך שירת בין היתר בשגרירות סין בבריטניה, ומונה לאחרונה כשר החוץ החדש במקומו של ואנג.[9] ליו ג׳יאן-צ׳או (Liu Jianchao), כיום מנהל מחלקת קשרי חוץ של המק״ס, שירת כשגריר בפיליפינים ואינדונזיה, וליו האי-סינג (Liu Haixing), כיום סגן מנהל משרד המועצה המרכזית לביטחון לאומי, שירת בשורת תפקידים בצרפת. החמישי הוא צ׳י יו׳ (Qi Yu), כיום מזכיר המפלגה של משרד החוץ, המגיע מרקע בשירות החוץ. עוד יש כאן דגש על הסברה – גם צ׳ין גאנג וגם ליו ג׳יאן-צ׳או מילאו תפקידי דוברות במשרד החוץ.

הכיוון האירופי ניכר גם במינוי של שגריר חדש לאיחוד האירופי ב-10 בדצמבר, לאחר שנה שהתפקיד לא היה מאויש.[10] השיחה של נשיא סין סי עם נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר ב-20 בדצמבר, הפגישה עם נשיא המועצה האירופית שארל מישל ב-1 בדצמבר ואירוח קנצלר גרמניה אולף שולץ ב-4 בנובמבר (המנהיג האירופי הראשון שהגיע לסין לאחר סיום הקונגרס, עוד בטרם הוסרו מגבלות הקורונה בסין) – כולם מצביעים כי סין מקווה לתקוע טריז בין ארה״ב לאירופה בנושא סין.

סיכום

הקונגרס ממשיך את מדיניות הפנים והחוץ של סין של העשור האחרון. יש צפי להמשך שיתוף פעולה עם רוסיה, כאשר המשימה העיקרית מבחינתו של סי היא ניהול האתגרים מבחוץ. תקופת כהונה שלישית, חסרת תקדים של סי, אומנם יוצרת יציבות והמשכיות בטווח הקצר, אך בבוא היום תכניס למערכת אלמנט של חוסר יציבות ושבריריות בלעדיו. לא צפויים שינויים במדיניות סין כלפי ישראל. סין מודעת למגבלות שארה״ב מטילה על יחסי ישראל עם סין, עם כי ייתכן טון צורם ופומבי יותר כלפי ישראל כאשר סין תראה שהלחץ האמריקאי פוגע באינטרסים הסיניים באזור.


[1] סי ג׳ין-פינג, ״השיאו את הנס הגדול של הסוציאליזם עם מאפיינים סינים והתאחדו במאמץ לבנות מדינה סוציאליסטית מודרנית באופן כולל״, דו"ח העבודה לקונגרס ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של סין (אנגלית, סינית).

Xi Jinping, “Hold High the Great Banner of Socialism with Chinese Characteristics and Strive in Unity to

Build a Modern Socialist Country in All Respects”, Report to the 20th National Congress of the Communist Party of China. October 16, 2022.

[2] Xinhua, Full text of resolution on Party Constitution amendment, Oct. 22, 2022, https://english.news.cn/20221022/fea670f419d7426ab564a795d5737b52/c.html

[3] Policy Continuity with Rhetorical Escalation: Parsing Xi Jinping’s Political Report to the 20th Party Congress

Minxin Pei, https://www.prcleader.org/pei-december-2022

[4] Beyond Surprises: Evaluating China’s Post-20th Party Congress Leadership Lineup

National Committee on U.S.-China Relations, Oct 27, 2022,

https://www.youtube.com/watch?v=3wXqUl6tzI8&t=226s

[5] תכתובת עם ד״ר לי צ׳נג, חוקר בכיר במכון ברוקינגס. שימוש באישורו.

[6] Why Chinese Communist Party’s largest elite body now has a lot of new members but not many young ones, https://www.scmp.com/news/china/policies-politics/article/2118939/why-chinese-communist-partys-largest-elite-body-now-has

[7] New Faces of Leaders, New Factional Dynamics: CCP Leadership Politics Following the 20th Party Congress, https://www.prcleader.org/wu-december-2022

[8] China’s Xi Stacks Government With Science and Tech Experts Amid Rivalry With U.S.,

https://www.wsj.com/articles/chinas-xi-stacks-government-with-science-and-tech-experts-amid-rivalry-with-u-s-11668772682?utm_campaign=John%20L.%20Thornton%20China%20Center&utm_medium=email&utm_content=236120870&utm_source=hs_email

[9] http://www.news.cn/politics/2022-12/30/c_1129245836.htm

[10]  https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3204398/chinese-ambassador-admits-russian-invasion-ukraine-has-hurt-relations-eu



סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר



תמונה: IMAGO / Xinhua

תמונה של אלכסנדר ב. פבזנר

אלכסנדר ב. פבזנר

פרסומים אחרונים

על פי ניתוח מוצאם של הרוגי חיזבאללה במלחמת חרבות ברזל, נראה שחיזבאללה נשענת על גיוס מהפריפריה השיעית ומתקשה לגייס לוחמים מאל-ד'אחיה ומביירות רבתי, שבהן חיים...

בהרשמה אתה מסכים להסכם המשתמש שלנו (כולל הוראות הוויתור על תובענה ייצוגית ובוררות), למדיניות הפרטיות ולהצהרת העוגיות שלנו ולקבלת דוא"ל שיווקי וחשבון מ-jiss. אתה יכול לבטל את המנוי בכל עת.

הירשם לאיגרת המידע

לקבלת ניתוח ופרשנות עדכניים.

כבר נרשמתם לאיגרת שלנו?

הצטרפו למעל 8,000 מנויים שמקבלים ישירות למייל את מיטב המאמרים לפני כולם