מכון מחקר מכוון מדיניות בנושאי חוץ וביטחון למען ישראל בטוחה

אין זכות קיום לממשלה אשר פוטרת את החרדים משירות צבאי

ההתחברות ללא תנאי אל המפלגות החרדיות היא פוגעת בביטחון הלאומי ותעלה לימין באובדן השלטון.
Ultra-Orthodox Jews protest

הממשלה הנוכחית מנסה להעביר חוק שמשמר את המצב הקיים המאפשר לציבור החרדי להשתמט מחובת שירות צבאי. זוהי קהות חושים מוסרית הזועקת לשמיים. כאשר מדינת ישראל נמצאת במלחמה, שהיא אולי חשובה כמלחמת העצמאות, וכאשר ישראל קוברת את הנופלים במערכה, ההתנהלות של הצמרת החרדית מעוררת פלצות.

ברור שגיוס חרדים אינו יכול להיעשות בכפייה ומצריך תהליך של הכשרת לבבות. עם זאת יש להתחיל בתהליך הזה בעת הזאת על ידי העמדת ההנהגה הרבנית והפוליטית של הציבור החרדי בפני הזעם האדיר של רוב היהודים בארץ, שאינם מסוגלים לקבל עוד את העיוות המוסרי של הבחנה בין דם לדם ומואסים במצב שהחברה החרדית אינה משתתפת בעול הביטחוני הכרוך בהגנה על קיום המדינה.

לימוד התורה הוא ערך חשוב שראוי שהמדינה היהודית תטפח. אך ההלכה היהודית קובעת שבמקרה של מלחמת מצווה (מלחמת הצלה מפני אויב שצר ונלחם בעם ישראל) אין פטורים מגיוס, וגם חתן יוצא מחופתו אל שדה הקרב. הציבור החרדי לוקה בעיוורון הלכתי ומוסרי נורא כאשר הוא מסרב לראות את המאבק של מדינת ישראל לשרוד במזה”ת כאתגר קיומי.

ההסדרים הקיימים אשר נותנים למעשה פטור משירות צבאי לכל הגברים החרדים מקורם בהחלטה של בן-גוריון בעת הקמת המדינה לפטור כמה מאות בחורי ישיבה מגיוס לצה”ל, אך כיום המגזר החרדי מהווה כ-15 אחוזים מהאוכלוסייה היהודית בארץ, ואלפי חרדים אזרחי המדינה אינם מתגייסים גם כאשר אינם עומדים בקריטריון “תורתם אומנותם”. יתר על כן, קצב הריבוי הטבעי מגדיל את משקל המגזר החרדי באוכלוסייה ואת האחוזים של הגברים שהמדינה מאפשרת להם להשתמט מחובת הגיוס.

בעקבות המלחמה הרב-זירתית שאיראן מנהלת נגד ישראל (מול חמאס, חיזבאללה, מיליציות פרו-איראניות בעיראק ובסוריה והחות’ים) מתברר שהשאיפה שלפני ה-7 באוקטובר להוציא את הגברים החרדים לשוק העבודה אינה מספקת. צה”ל זקוק ליותר חיילים כאוויר לנשימה. אי לכך, ההסתתרות של חרדים מאחורי דף גמרא אינה יכולה להימשך. המשך ההשתמטות של גברים חרדים אינה פוגעת רק בכלכלת המדינה וברווחתה, אלא גם בביטחון הלאומי. לנוכח האיומים הנוכחיים ואלו המסתמנים בעתיד הקרוב, ישראל חייבת לבנות צה”ל הרבה יותר גדול. אחת הסיבות להכלה הישראלית של הרס היישובים בצפון על ידי החיזבאללה היא העדר מספיק כוח צבאי לסכל איום זה בעת שנלחמים בעזה.

יש לתבוע בקול רם וללא היסוס את קיום המשוואה המוסרית: “אין זכויות ללא חובות”. גם במדינה, בדומה להתארגנות חברתית אחרת, אין מקום לתביעה לקבלת זכויות ללא מילוי חובות כלפי המדינה. לאור זאת, נדרש למנוע זכויות מאלו אשר מסרבים לשרת בצבא או בשירות לאומי אזרחי. מדיניות זו יש ליישם ללא הפליה כלפי יהודים ולא יהודים במדינה. אף ראוי לשקול הטלת עיצומים על מי שמשתמטים מכל שירות ואשר נהנו משנים של חינוך חינם, רפואה מתקדמת ושירותים רבים אחרים על חשבון המדינה. יש להצטער שבית המשפט העליון כרסם במשוואה המוסרית הזאת כאשר העניק זכויות מסוימות בביטוח הלאומי גם לאלו שאינם יוצאי צבא, בשם ראייה מעוותת של עקרון השוויון. יש לתקן החלטה זו שצורמת מוסרית. מצד שני ראוי יהיה לתגמל באופן רחב את המשרתים ביחידות קרביות ומוכנים לסכן את חייהם עבור המדינה.

על מנהיגי המדינה לאזור את האומץ המוסרי והפוליטי ולהתנות זכויות אזרחיות ותגמולים בהשתתפות בשירות צבאי או לאומי, גם אם זה יוביל למשבר ממשלתי. הימין הישראלי עושה טעות מוסרית ופוליטית גורלית כאשר הוא ממשיך להיעתר לדרישות של ההנהגה החרדית בנושא הגיוס. בעת הזאת, ההתחברות ללא תנאי אל המפלגות החרדיות היא פוגעת בביטחון הלאומי ותעלה לימין באובדן השלטון.



סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר


תמונה: IMAGO / Middle East Images / Saeed Qaq

תמונה של פרופ׳ אפרים ענבר

פרופ׳ אפרים ענבר

פרופסור אפרים ענבר הוא נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). הוא היה המנהל המייסד של מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, תפקיד שבו שרת עשרים ושלוש שנים, וחבר במחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר-אילן. היה פרופסור אורח באוניברסיטת ג'ורג'טאון, ג'ונס הופקינס ובוסטון; חוקר אורח במרכז הבינלאומי על שם וודרו וילסון (וושינגטון) והמכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (לונדון). הוא היה נשיא האגודה הישראלית ליחסים בינלאומיים, חבר בועדה הפוליטית-אטסטרטגית במועצה לתכנון לאומי, יו"ר הועדה לתכנית הוראת הביטחון הלאומי במשרד החינוך, וחבר בועדה האקדמית של מחלקת הסטוריה בצה"ל. הוא חיבר חמישה ספרים, מדינות מבודדות במערכת הבינלאומית (1985), מלחמה ושלום בפוליטיקה הישראלית: עמדות מפלגת העבוד בנושאי ביטחון לאומי (1991), יחסי הקרבה בין ישראל לתורכיה (2001), ביטחונה הלאומי של ישראל: נושאים ואתגרים מאז מלחמת יום הכיפורים (2008), וערך ארבע עשר קבצים של מאמרים אקדמיים. הוא מומחה נושא תפיסת הביטחון של ישראל, דעת הקהל בנושאי ביטחון, מדיניות ארה"ב במזה"ת, יחסי ישראל-פלסטינים, ויחסי ישראל-תורכיה. פרופ' ענבר סיים תואר ראשון במדע המדינה וספרות אנגלית באוניברסיטה העברית והשלים את לימודי הדוקטורט במדע המדינה באוניברסיטת שיקגו.

פרסומים אחרונים

המיעוטים עשויים להכריע מי יהיה הנשיא/הנשיאה של ארצות הברית כבר בבחירות הקרובות, ובוודאי גם בעתיד. תמיכת המיעוטים בישראל פחותה בהרבה מזו של הלבנים, ואתגר זה...
טרור המתאבדים עלול לשוב בשל זמינות אמצעי לחימה שמוברחים מירדן וישראל, מוטיבציה גבוהה לביצוע פיגועים על רקע תסכול מהצלחות צה"ל במרכזי הערים ובמחנות הפליטים, ומאמצי...
יש בעסקה המתגבשת פגמים אסטרטגיים מכיוון שהיא תוביל כנראה להפסקת המלחמה, ומפני שהנסיגה מעזה בשלב הראשון של העסקה אינה משאירה לישראל קלפי מיקוח לשחרור החטופים...

בהרשמה אתה מסכים להסכם המשתמש שלנו (כולל הוראות הוויתור על תובענה ייצוגית ובוררות), למדיניות הפרטיות ולהצהרת העוגיות שלנו ולקבלת דוא”ל שיווקי וחשבון מ-jiss. אתה יכול לבטל את המנוי בכל עת.

הירשם לאיגרת המידע

לקבלת ניתוח ופרשנות עדכניים.

כבר נרשמתם לאיגרת שלנו?

הצטרפו למעל 8,000 מנויים שמקבלים ישירות למייל את מיטב המאמרים לפני כולם