JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

מר בני סבטי

מר בני סבטי

חוקר בנושא רשתות חברתיות באיראן

איראן, על כלל זרמיה, רואה בתמורות הפוליטיות בישראל חלון הזדמנויות לקידום מטרותיה בתחום הגרעין והאזור, וקושרת את נפילת הממשלה ל”כישלונה לסכל את שאיפותיה של איראן”

כלל כלי התקשורת האיראניים, אתרי אינטרנט רשמיים ורשמיים למחצה, ערוצי רשתות חברתיות ובפרט הטלגרם ואישים שונים קיבלו את נפילת ממשלת ישראל בברכה, כינו אותה “התפרקות נוספת מבפנים” וראו בה ניצחון נוסף של “ציר ההתנגדות” – איראן, חיזבאללה, חמאס והג’יהאד האסלאמי אל מול “נציג האימפריאליזם באזור”. רק קולות בודדים הזהירו כי מדיניות ישראל ביחס לאיראן לא תשתנה עקב התמורות הפוליטיות, ובכל מקרה איראן עלולה להמשיך לשלם מחיר, בפרט בשל אי הסכמה לקידום שיחות הגרעין.

העיתונות הרפורמיסטית מייחלת להמשך “המבוי הסתום הפוליטי בישראל”

אף על פי שמאז סיום כהונת הנשיא לשעבר רוחאני ירד כוחה של העיתונות הרפורמיסטית, היא עדיין נשארה נאמנה לקו האנטי-ישראלי המובהק, זאת בשל שורשי הזרם הנטועים עמוק בשמאל האיראני המהפכני של שנות ה-70 ששאב השראה ותמיכה מברה”מ, והיא זו שחרטה את ההתנגדות לישראל על דגל המהפכה.

היומון אבתכאר, המקורב לנשיא לשעבר רוחאני ולמשפחת פטרונו רפסנג’אני, ניסה להבליט את הבקעים בקרב זרמי הימין הישראלי וכינה (22 ביוני) את מערכת הבחירות הבאה של ישראל “מאבק הכוחות של הקיצוניים”, והוסיף כי “בנימין נתניהו מברך על נפילת הממשלה ומכין עצמו לחזור לכס ראש הממשלה, אך יש כאן קרב בין חברים לשעבר. רבים ממקורבי נתניהו לשעבר כמו גדעון סער ואביגדור ליברמן רואים בחזרתו אסון וחוסר אחריות. ליברמן אף הוסיף כי בשנת כהונתו האחרונה של נתניהו, פקדו את ישראל אסונות רבים כמו ירי הרקטות הרבות במסגרת ‘שומר החומות’, אסון מירון והיעדר משילות כללי”.

היומון “מרדם סאלארי”, המקורב לנשיא לשעבר ח’אתמי, כתב (23 ביוני) כי “כבר זמן רב שישראל נמצאת במבוי סתום פוליטי. אלה תהיינה הבחירות החמישיות לפרלמנט הישראלי שסובל מריבוי מפלגות קטנות. שום בחירות לא תפתורנה את בעיית היציבות של ישראל, ולכך יש להוסיף את משפט נתניהו שמערער את המדינה וכן את אי ההסכמות והשוויון המנטרל שנוצרו בפוליטיקה הציונית. המחלוקות עמוקות מדיי מכדי להיפתר בבחירות נוספות”.

גם היומון “ארמאן אמרוז” התייחס במאמר רחב תחת הכותרת “היציבות של ישראל הושלכה לפח האשפה” לאירועים הפוליטיים בישראל וטען כי “כולם ציפו את המשבר, אך גלי ההדף של המשבר הזה יהיו חזקים יותר מקודמיו, שכן המשטר הישראלי כבר כמעט שאינו יציב כלל. בנט ולפיד נכשלו במדיניותם מול הפלסטינים, במדיניות הפנימית-כלכלית וכן הביטחונית, ובשל ההחלטות שלהם, ישראלים לא הרגישו בטוחים כלל. אך המשמעות הגדולה ביותר של התפרקות הממשלה בישראל היא הפסקת המדיניות ההרסנית נגד ‘ציר ההתנגדות’ .

העיתונות השמרנית מברכת על “התפרקות המדיניות האנטי איראנית”

היומונים האיראניים השמרנים המקורבים להנהגה האיראנית ולמשמרות המהפכה נוקטים קו בלתי מתפשר נגד ישראל ומעלים דרך קבע את הצורך בתמיכה בגורמי “ציר ההתנגדות” – החיזבאללה, החמאס, הג’יהאד האסלאמי וקבוצות מתנגדות נוספות לישראל. בעיתונים אלה עולות משאלות השמדת ישראל כדבר שבשגרה, ומובלטים “הכישלונות” של ישראל מול הפלסטינים או גורמים אחרים.

היומון כיהאן, המקורב ללשכת המנהיג והמנוהל על ידי נציג המנהיג חסין שריעת מדארי, פרסם (22–23 יוני) סדרת מאמרים אפוקליפטיים ובה לעג לממשלת ישראל על “עזיבת מעון הממשלה שנה בלבד מאז כינונה, הגם שראש הממשלה בחר, בשל סכסוכים פנימיים, שלא לגור במשכן כלל. ממשלת בנט הייתה שברירית מיום היווסדה, ונתניהו, שהיה פטרונו של בנט בעבר, עשה הכול כדי להפילה. אלה תהיינה הבחירות החמישיות בישראל, אך גם הן אינן עתידות לפתור את התסבוכת הפוליטית שהציונים נקלעו אליה בשל עקשנות המפלגות שלהם.

אלה בעצם סימני הגסיסה של המשטר הגזעני של ישראל, וכן סימני גסיסת מדיניות ‘אלף החתכים’ של בנט נגד איראן. במקום לפגוע באיראן, ממשלתו קצרת החיים נפלה בשל סכסוכים פנימיים והיא חוותה פעולות הירואיות של פלסטינים בתוך שטחי ישראל, פגיעה בתשתיות ופעולות סייבר. נראה כי הנבואה על חיסול ישראל לאחר 80 שנות קיום הולכת ומתממשת, ואף יש עדויות רבות כי חיילים ואזרחים ציונים רבים מתאבדים בשל ייאוש וחוסר אונים. בתוך כך נשיא ארה”ב ג’ו ביידן נקלע למבוכה כשביקורו הצפוי במשטר הציוני מתרחש לאחר נפילת ממשלת הציונים”.

היומון ג’ואן הבליט את דברי מפקד משמרות המהפכה סלאמי שהדגיש (23 יוני) כי “התמורות הפוליטיות התכופות של ישראל העמידו אותה בפני סכנת התפרקות טוטאלית. הציונים בוחרים בדרך של פילוג, והפעם הפילוג התפשט בתוכם. גם ארה”ב אינה חסינה מפני האירועים שבאזור המזרח התיכון, והיא נמלטת על נפשה. זו תוצאה של 44 שנות מהפכה אסלאמית באיראן וייצואה והתפשטותה ברחבי האזור ומעבר לכך. לכן אנו נמשיך להפיץ את רוח הג’יהאד והקרבת החיים בעולם”.

גם דרשני תפילות יום השישי (הממונים על ידי המנהיג), הנחשבים לשופר המשטר ותעמולתו, התגייסו השבוע כדי לציין את נפילת ממשלת ישראל לחיוב. הגדיל לעשות חותנו של הנשיא רא’יסי ודרשן התפילות בעיר הקדושה, משהד עלם אלהדא, שאמר (24 ביוני) כי “נפילת הממשלה הציונית מסמלת את סיום תקופת הפוסט-מודרניזם, ובעצם אלה ניצני התפרקות המערב מעוצמתו והתקרבות דעיכתו”.

“הקולות השפויים” הבודדים

בתוך כך, פורסמו מאמרים בודדים באתרים בעלי עמדה מתונה, כמו “ראהברד”, שהדגישו (24 ביוני) כי “אסור לאיראן לשחק לידיה של ישראל. דווקא ממשלה ישראלית מעורערת עלולה להיות מסוכנת יותר לאיראן, שכן כדי לחזק את שרידותה, היא תנסה לחבל בשיחות הגרעין, להתסיס את העולם נגד איראן או אף להתגרות באיראן עצמה כדי שזו תבצע פעולות שתגרומנה להתרחקות נוספת של העולם ממנה. ישראל כרתה ברית עם מדינות ערביות במפרץ הפרסי וחימשה אותן במערכות הגנה אווירית, ושר החוץ שלה מאשים את איראן בניסיונות לבצע פעולות טרור בתורכיה, ולכך יש להוסיף את יחסיה החמים של ישראל עם רוסיה, הודו ושכנות אחרות של איראן. אסור לאיראן להביע שמחה מפעולות סייבר קטנוניות נגד ישראל ולהציגן כהצלחה, כי ישראל תנצל אותן ותציג אותן כאקט שמצדיק תגובה קשה, ואם הדברים נכונים, אנו עדים כבר להתנקשויות נגד מדענים ואנשי משמרות המהפכה איראנים ביוזמת ישראל.

המשטר הציוני מנסה גם לקבור את שיחות הגרעין כדי להכניס את איראן למשבר חריף, וכן כדי להרחיק את העולם מאיראן. השטן הקטן הזה יודע שאין מדינה בעולם שיכולה להילחם בכמה חזיתות, ואיראן שסובלת מבעיות חברתיות וכלכליות רבות לא תוכל להרשות לעצמה להחזיק מעמד מול חזיתות רבות שתיפתחנה נגדה. רק שיחות והסכם גרעין חדש יכולים לשפר את מעמדה של איראן ולסכל את כוונות ישראל”.

בחינת העיתונות האיראנית בסוגיית התמורות הפוליטיות בישראל מספקת אפוא הזדמנות להצגת אחדות הדעים בין הזרמים והאישים הפוליטיים השונים באיראן כלפי ישראל, ואת אמונתם בצדקת הדרך בכל הקשור בהמשך התמיכה ב”ציר ההתנגדות” ואף שלילת קיומה של ישראל, זאת למעט קולות בודדים שמקדמים מאבק דיפלומטי על פני מאבק מזוין נגד ישראל. קונקרטית, הזרמים מאוחדים סביב הצורך בסיכול מטרות ביקור ביידן והתקרבות ישראל וסעודיה ושאר מדינות ערב במפרץ הפרסי, דבר שעשוי להניב ברית חזקה נגד מאמצי החתרנות של איראן באזור ולבודד אותה “במגרש הביתי” שלה.


בני סבטי הוא חוקר בנושא רשתות חברתיות באיראן וממקימי דובר צה”ל בפרסית. בעל תואר שני במדעי המדינה ותקשורת ציבורית מאוניברסיטת בר-אילן.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר



תמונות: Kayhan, Ebtekar, Arman-e Melli

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך