JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

מר בני סבטי

מר בני סבטי

חוקר בנושא רשתות חברתיות באיראן

למרות ה”אדישות” הרשמית כלפי זהות הנשיא האמריקאי הבא, גורמים איראניים והתקשורת האיראנית מתבטאים בנימה אוהדת כלפי ג’ו ביידן ומייחלים לניצחונו, כדי להינצל בטווח הקצר ממדיניות “הלחץ המקסימלי” ולחזור להסכם הגרעין.

ככל שמועד הבחירות לנשיאות בארה”ב מתקרב, מתגבר השיח האיראני הרשמי והציבורי על אודות זהות הנשיא הבא, סיכויי כל אחד מהמועמדים ומי המועמד העדיף למשטר האיראני, זאת לאחר ארבע שנים שבהן הוחמרו הלחצים והסנקציות נגד איראן. גם אם הקו הרשמי של טהראן הינו אדישות לזהות הנשיא האמריקאי הבא “כי הדבר לא ישפיע על החזון האיראני ועל קידום מטרות איראן”, זו מייחלת להיחלץ מסד הלחצים ללא פשרות מכאיבות חדשות, והדברים באים לידי ביטוי במאמרי מערכת רבים בעיתונות הממסדית, הרפורמיסטית או הסקירות של מובילי דעת קהל.

התעניינות גוברת בהליך הבחירות בארה”ב

בחצי השנה האחרונה, התקשורת האיראנית על גווניה וכן הרשתות החברתיות מספקות מידע רב לציבור על ההליך הסבוך של הבחירות לנשיאות בארה”ב וציטוטי מאמרים מהעיתונות האמריקאית והעולמית על הבחירות. בשבועות האחרונים התקשורת האיראנית מצטטת מדי יום סקרים מספר מרשתות זרות כדי לעקוב אחר מידת התמיכה במועמדים. גם בתוך הסיקור ה”אינפורמטיבי”, למקורות המצוטטים יש נטייה לייחל לניצחונו של המועמד הדמוקרטי ג’ו ביידן.

במסגרת הסיקור הרחב לקראת הבחירות בארה”ב, בולטת תשומת הלב שהתקשורת האיראנית והרשתות החברתיות מקדישות לנטייתם של שני המועמדים כלפי מדינות ערב השכנות לאיראן וישראל ול”תמיכה הסמויה” של מדינות ערב “הנשענות על ארה”ב” בטראמפ. בולטים מאמצי התקשורת השמרנית באיראן להשחיר את תמיכת מדינות הערב “המושחתות” בטראמפ. לדוגמה, האתר השמרני “ג’האן ניוז” בפרסית הדגיש במאמר (17 באוקטובר) כי “הנסיך הסעודי מחמד בן סלמאן פוחד עד כדי שיתוק מהפסד צפוי של הנשיא טראמפ בבחירות, כי הוא וחבריו עלולים להפסיד בן ברית יקר וחשוב למזימותיהם”. המאמר מוסיף שבן סלמאן חושש מעליית ג’ו ביידן אשר דיבר על הצורך בהמשך חקירת רצח העיתונאי חשוקג’י וגם על הצורך למנוע את המשך הלחימה בין סעודיה לתימן.

גם בסיקור של יחסי המועמדים כלפי ישראל יש נימת עוינות כלפי הנשיא טראמפ וייחול בין השורות לעליית ג’ו ביידן, למרות ההכרה כי לא ייסוג מתמיכה עקרונית בישראל. במאמר שפורסם בסוכנות הידיעות הממשלתית אירנה ב-28 בספטמבר תקף הפרשן את נרמול היחסים בין מדינות ערב לישראל וכינה את התהליך “תרגיל לקראת הבחירות בארה”ב שנועד לרכוש את ליבותיהם של היהודים והציונים בארה”ב כדי שיצביעו לטראמפ, זאת במחיר של הפרת האיזון העדין של מאזני הכוח במזרח התיכון”. הדבר מצביע על הדאגה האיראנית מהתחזקות הציר הישראלי-סוני נגד איראן. הפרשן מדגיש כי הסכמי השלום של המשטרים במדינות הערביות עם ישראל אינם מקובלים על עמי המדינות, ובפרט על האיגודים המקצועיים החזקים כמו לשכות עורכי הדין בבחריין ועוד.

הפרשן אחמד פאטמי נז’אד, הנחשב מתון, תקף במאמרו גם את “הניסיון העקר הישראלי לחזק את הלגיטימציה שלה על ידי כריתת בריתות עם משטרים מושחתים, אם כי יש לדאוג ממגמת ההתקרבות של מדינות מוסלמיות נוספות לישראל, אחרי שבמשך שנים רבות לא היינו עדים לתהליך כזה”. הפרשן מודה גם כי “התגברות העוינות בין איראן למדינות ערב סייעה לישראל לזהות בני ברית במפרץ הפרסי נגד איראן ולכן תהליך ההתקרבות בין ישראל למדינות ערב הוחש יותר מבעבר, וזאת תחת מטריית טראמפ ומדיניותו במזרח התיכון”.

השפעת הבחירות בארה”ב ותוצאותיהן על איראן

לאור המצב הכלכלי-חברתי הקשה בעקבות הסנקציות העולמיות בהנהגת ממשל טראמפ על איראן, עיקר הדיון התקשורתי במדינה הוא סביב סוגיית המועמד העדיף למשטר ולציבור האיראני.

הפרשן השמרני רצ’א נצרי כתב באתר איראן אונליין ב-18 באוקטובר כי “הגברת הלחץ בעת הזו נגד איראן לא תביא הישגים ותרומות למסע הבחירות של טראמפ. מה שיקבע הוא מדיניות הפנים ההרסנית שלו כלפי העם האמריקאי, כלפי התשתיות של ארה”ב וכן חיזוק קבוצות קיצוניות בחברה, דבר שהגביר את הקיטוב והשנאה ולבסוף יפגע בטראמפ עצמו. לכן, גם העימות הטלוויזיוני בין המועמדים הסתיים בניצחון של ביידן. בעצם זה סוד כוחו של ביידן – לאחוז בעמדה המנוגדת ביותר לטראמפ בכל הסוגיות, ולכן ניצחונו של ביידן הוא ודאי”.

מאמר ממקור שמרני אך מציאותי באתר הכלכלי “פעאלאן אקתצאדי” בחן את ההשפעות וההיבטים הכלכליים של הבחירות על איראן, וטען ב-20 באוקטובר כי “הבחירות בארה”ב מעולם לא היו כה חשובות לאיראן ויש רבים המקווים כי ביידן ייבחר, וכך בטווח הקצר תשוב היציבות לאיראן. עם זאת יש כאלה שרואים בביידן וטראמפ מועמדים דומים ואינם תולים תקווה בתוצאות הבחירות בארה”ב, ומאידך גיסא תולים את האשמה בניהול איראני כושל”. לדעת הפרשן “יש הבדלים בין ביידן לטראמפ: לדוגמה אין ציפייה לחידוש המו”מ עם טראמפ, אך הדמוקרטים הדגישו כי ישובו להסכם הגרעין, וכך לפחות הציפיות הציבוריות להרעה במצב הכלכלי יכולות לשכוך. אם אפילו חלק מהסנקציות יוסרו, יצוא הנפט יוכל לשוב לשני מיליון חביות ביום, להגדיל את הכנסות הממשלה ולכסות את הגירעון, ואף אולי לשחרר חלק מהכספים הכלואים בחו”ל. לכן בטווח הקצר חזרת הדמוקרטים עשויה לייצר תקווה עבור איראן וכלכלתה”.

הפרשן המתון ד”ר אספנדיאר ח’דאא’י ניסה לשלול במאמרו שפורסם באתר הרפורמיסטי “דתי-לאומי” (Melli Mazhabi בפרסית) ב-17 באוקטובר את הקשר בין המצב הכלכלי הקשה באיראן לבין הבחירות בארה”ב והמנצח בהן. ח’דאא’י, מומחה לארה”ב, טען כי “יש הסוברים כי התרסקות המטבע האיראני אל מול הדולר או לחץ כלכלי אחר יפילו את המשטר או יגרמו לו לכרוע ברך אל מול רפורמות דרושות. אך הניסיון של 10 השנים האחרונות מעיד כי הדברים באיראן אינם מתפתחים כתוצאה מהלחץ, ואיראן אולי אף מגיבה בצורה הפוכה ממה שמצופה ממנה. אין שום כוח וארגון פנימי שמחזיק בעוצמה מספיקה להפלת המשטר או אף לביצוע רפורמות מקיפות. מסיבה פשוטה זו כל דורשי השינוי הקיצוניים נושאים עיניהם לטראמפ או לישראל, אך גם הם לא הצליחו להפיל משטרים כמו המשטר הסורי או את ארגון החיזבאללה. על המערב לדעת כי דווקא חזרת הדמוקרטים וביידן יחזירו את איראן לחיק העמים ויגבירו את הלחצים הפנימיים והחיצוניים הדורשים שינויים מאיראן, כפי שהדבר קרה בתקופת כהונת נשיאים דמוקרטים אחרים”.

סקר רשמי ראשוני לבחינת ההתעניינות של הציבור בבחירות בארה”ב

בתחילת ספטמבר ביצע ארגון הסקרים האיראני הרשמי, ISPA, הפועל מטעם הארגון השמרני “ג’יהאד האוניברסיטאות”, סקר ראשון מסוגו בקרב הציבור האיראני כדי לאמוד את מידת ההתעניינות שלו בבחירות בארה”ב, ובמי הוא תומך. למרות החשד כי חלק מהתשובות הותאמו לצורכי המשטר, עצם קיום סקר הוא אירוע חסר תקדים, וחלק מהתשובות מעניינות:

  • 76.4% מהנסקרים השיבו כי אינם עוקבים אחר הבחירות בארה”ב, ורק 11% השיבו שעוקבים במידה רבה אחרי החדשות בנושא – תשובה התואמת את דעת המשטר.
  • מתוך 10 איראנים, רק 3 מכירים את המועמדים בצורה ברורה.
  • מתוך אלה שמכירים את המועמדים לבחירות, 49.3% אמרו כי אין הבדל בין המועמדים בעיניהם – גם זו דעה התואמת את דעת המשטר והמוכתבת לציבור. מתוכם, 27.4% תמכו בביידן ו-14.5% תמכו בטראמפ – אחוז גבוה, למרות המודעות לפיקוח המשטר.
  • בתשובה לשאלה “מי ינצח בבחירות”, 56.6% מהאיראנים השיבו באופן מפתיע וחורג מקו המשטר האיראני כי טראמפ ינצח, ו-20.6% השיבו כי לביידן סיכויים גבוהים יותר לנצח. גילם של רוב אלה שמאמינים כי טראמפ ינצח הינו פחות מ-50, כלומר רובם נולדו בתקופת המשטר המהפכני.
  • ·      55.3% מהמשיבים טענו כי לבחירות בארה”ב תהיה השפעה רחבה על איראן, ו-36.7% טענו כי עדיף לאיראן אם ביידן ייבחר לנשיאות.

העמדה הרשמית של איראן בנושא הבחירות לנשיאות ארה”ב הינה כי כל נשיא נבחר ימשיך ללחוץ על איראן בדרכים שונות, אך בין הדוברים הרשמיים ופרשנים רבים ניתן להבחין בנימה אוהדת יותר כלפי ביידן, בין אם כמשאלת לב על הצורך בשינוי הגישה האמריקאית כלפי איראן והאפשרות לחזרה להסכם הגרעין, ובין אם כ”ניצול ההזדמנות” שאיראן נוקטת מזה שנים רבות. הפרשנים גם מנצלים את הבמות להחדיר לקורא האיראני את רעיון הניצחון של ביידן כעניין מנוי וגמור אשר יושיע את הציבור והמשטר האיראני, ולו לחודשים מעטים. ייתכן כי זהות הנשיא האמריקאי אף תכתיב את זהות הנשיא האיראני – אם טראמפ ייבחר שוב, המשטר יבקש להציג עוצמה ולהסתגר, דבר שיסלול את הדרך עבור מועמדים יוצאי משמרות המהפכה להשתלט גם על מעוז שלטוני זה ביוני 2021.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר



תמונה: Getty Images