מכון מחקר מכוון מדיניות בנושאי חוץ וביטחון למען ישראל בטוחה

מה שרבים במערב אינם מבינים בקשר למלחמה במזרח התיכון

על ידי עמידתה של ישראל מול איראן ושלוחותיה היא מונעת מאגן הים התיכון המזרחי ליפול להגמוניה אסלאמי
IDF Helicopter

המלחמה נגד החיזבאללה והחמאס אינה סכסוך אלים אזורי בלבד, אלא משקפת את האתגר העיקרי העומד בפני המערכת הבינלאומית בהנהגת ארצות הברית שמעמידות רביעיית המדינות סין, רוסה, איראן וצפון קוריאה. ישראל נלחמת בארגונים המשתמשים בנשק מתוצרת רוסיה, סין ואיראן; החיזבאללה וגם החמאס משתמשים במנהרות בסגנון צפון קוריאה. יחד עם התנגדותה הדתית למדינה היהודית, איראן יצרה רשת של שליחים על פי הדחפים האימפריאליים והאסלאמיים של המולות בטהרן. ישראל היא המוצב המערבי באזור המתנגד לרביעייה הזו.

במונחים ציוויליזציוניים, מזרח הים התיכון שימש היסטורית כקו הגבול בין המערב לבין ה”ברברים” שבאו מהמזרח. בעת העתיקה, הניסיון הפרסי להתפשט מערבה נבלם על ידיי היוונים; מאות שנים מאוחר יותר, הוונציאנים עצרו את ההתקדמות העות’מאנית. עם הזמן, קו הגבול הזה השתנה בהתאם למאזן הכוחות בין הכוחות השונים שנאבקו באזור הזה.

כיום, ישראל מונעת ממזרח הים התיכון להפוך ל”אגם אסלאמי”. ירושלים מנהלת מלחמה למגר את “חמאסטן”, ישות מוסלמית קיצונית על חופי הים התיכון. היא גם מונעת השתלטות החמאס על הרשות הפלסטינית. ישראל עוזרת למצרים, מדינה ים-תיכונית, להילחם במורדים המוסלמים בחצי האי סיני. האחים המוסלמים, ששלטו במצרים במשך שנה אחת, הם עדיין הכוח הפוליטי החזק ביותר במצרים, ובנסיבות מסוימות עלולים להשתלט שוב על המדינה. צפונית לישראל, לאורך חופי הים התיכון, נמצאת לבנון, שהשליטה האמיתית בה היא בידי חיזבאללה, ארגון שיעי בשליחות איראן, שישראל חייבת להכריע את הארגון הזה כדי להחזיר את אנשי הצפון המפונים לביתם. עוד צפונה נמצאת סוריה, שם ישראל נלחמת בנוכחות האיראנית.

מערך היחסים של ישראל עם יוון וקפריסין מאזן במידה מסוימת את שאפתנותה של טורקיה, שמונהגת מזה יותר משני עשורים על ידי ארדואן, אסלאמיסט המעודד את האסלאמיזציה של אירופה, אירח את דאעש ואת חמאס, ושעיניו נשואות לשלוט על אוצרות הגז במזרח הים התיכון. הוא גם מעוניין לשלוט בצירי השיט שהמהגרים מאפריקה עוברים בהם לאירופה, בעיקר מלוב, כמנוף על האיחוד האירופי.

לאיראן ולטורקיה יש עניין להחליש את הנוכחות המערבית במזרח הים התיכון כדי להקל על הגישה אל המוסלמים בארצות הבלקן ולחזק את השפעתן שם. ממערב למצרים, לחוף הים התיכון, נמצאת לוב, שם הפלג השולט בטריפולי במלחמת האזרחים חדור בקיצונים מוסלמים ומקבל סיוע מטורקיה. גם רוסיה מפלרטטת עם מוסלמים קיצוניים כמו חמאס, וחותרת לצמצום הנוכחות המערבית במזרח הים התיכון כדי לשלול מאירופה את משאבי האנרגיה הנמצאים שם.

המלחמה היא גם ביטוי לשאיפות של איראן להשתלט על אזור שהיה בעבר חלק מהאימפריה הפרסית. המולות באיראן שואפים לנהל מלחמת קודש בלתי פוסקת וחסרת מעצורים נגד הציוויליזציה המערבית ולשים את המזרח התיכון ומעבר לו תחת השפעתה. רבות מהמיליציות באזור אומנו, חומשו ונתמכו כספית על ידי איראן, ופועלות נגד ישראל ואינטרסים מערביים. איראן ושליחיה הם המאתגר המרכזי לסטטוס-קוו ומהווים איום פעיל על הביטחון הלאומי של מדינות ערב הפרו-מערביות. מדינות ערב חוששות מאיראן, והחמאס הוא סיוט עבור מנהיגיהן. החות’ים מפריעים לחופש השיט במצרי באב אל-מנדב, נקודת חנק ימית קריטית, שדרכה עובר חלק ניכר מהסחר העולמי. והמערב אינו ממהר לשים קץ לתוקפנות של החות’ים. לאחרונה הצטרפה קפריסין, אי במזרח הים התיכון וחברה באיחוד האירופי, לרשימת המדינות המאוימות על ידי חיזבאללה – הארגון האסלאמיסטי השולט בלבנון.

רתיעת המערב מהסלמה אינה מועילה להתמודדות עם “הרעים”.. במקומות רבים איפוק נתפס כחולשה, והוא עלול להזמין תוקפנות. בניגוד לגישות המערביות הרווחות הרואות בשימוש בכוח פעולה לא-תרבותית וארכאית, במזרח התיכון רואים בו חלופה לגיטימית בארגז הכלים של שחקנים הבינלאומיים. באזור הזה, במצבים רבים, הסלמה היא הדרך הטובה ביותר לשים קץ לאלימות. רק הסלמה יכולה לשים קץ למלחמת ההתשה שחיזבאללה מנהל נגד ישראל או לחסימת מצרי באב אל-מנדב על ידי החות’ים .

ישראל מבינה כי נכונות להסלמה ולנשיאה בעלויות הכרוכות בה משדרות נחישות להשגת מטרות הכרחיות. לכן, להיתפס כמי שמוכנה להסלמה עוזר בהרתעה. הפחד מתגובה מרתיע רבים בכל העולם. זהו ההיגיון מאחורי ההתנהגות של הבריון בשכונה קשוחה כמו המזרח התיכון. יש לשמור על ההרתעה לאורך זמן באמצעות שימוש בכוח צבאי מדי פעם. זה מה שמתחזק את ההרתעה – לא מילים.

אמנם, תמונות של הרס ושל בלתי מעורבים סובלים, שהן חלק בלתי נמנע גם ממלחמות הכרחיות וצודקות, מטשטשות במערב את שיקול הדעת ומנטרלות את המצפן המוסרי. כך הופכים פלסטינאים שהם קורבן ההתנהגות של חמאס מושא לחמלה ומקור לביקורת על ישראל הנלחמת בהקרבה רבה על נפשה. הסבל של הישראלים אינו מותיר רושם במערב המרחם על האכזרים.

לבסוף, המלחמה בעזה חשפה שוב את פרצופם האמיתי של הפלסטינים. הבעיה האמיתית שלהם אינה היכן יעבור הגבול בין מדינת פלסטין לבין מדינת ישראל, אלא עצם קיומו של גבול כזה, משום שרבים מאמינים שאין הצדקה לקיום מדינת לאום יהודית. למעשה, כל הסקרים מראים שהפלסטינים אינם מוותרים על חלומותיהם לראות את קיצה של ישראל ואינם מסוגלים להפוך לשכנים שלווים של המדינה היהודית. דוברי הרשות הפלסטינית סירבו לגנות את זוועות חמאס ב-7 באוקטובר, וטענו במקום זאת כי חמאס הוא חלק מהמערכת הפוליטית הפלסטינית.

בנוסף, הפלסטינים נכשלו בצורה מחפירה במבחן הבסיסי של קיום מדינה – שמירת המונופול על השימוש בכוח. הם הקימו שתי ישויות חלשות, מושחתות ומפוצלות. המסלול הפוליטי שהפלסטינים הולכים בו מוביל למלחמת אזרחים בין מיליציות שונות, בדומה למדינות ערביות אחרות, או לישות בשליטת החמאס. לחץ להקמת מדינה פלסטינית בשלב זה רק יגביר את הסיכויים למלחמה קשה בין ישראל לפלסטינים, שבה שני הצדדים יסבלו, אך הכאב הפלסטיני ללא ספק יהיה גדול יותר. הסטטוס-קוו – שאינו אידיאלי – הוא ככל הנראה החלופה הפחות הרסנית.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר


תמונה: IMAGO / Xinhua / Ayal Margolin

תמונה של פרופ׳ אפרים ענבר

פרופ׳ אפרים ענבר

פרופסור אפרים ענבר הוא נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS). הוא היה המנהל המייסד של מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים, תפקיד שבו שרת עשרים ושלוש שנים, וחבר במחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר-אילן. היה פרופסור אורח באוניברסיטת ג'ורג'טאון, ג'ונס הופקינס ובוסטון; חוקר אורח במרכז הבינלאומי על שם וודרו וילסון (וושינגטון) והמכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים (לונדון). הוא היה נשיא האגודה הישראלית ליחסים בינלאומיים, חבר בועדה הפוליטית-אטסטרטגית במועצה לתכנון לאומי, יו"ר הועדה לתכנית הוראת הביטחון הלאומי במשרד החינוך, וחבר בועדה האקדמית של מחלקת הסטוריה בצה"ל. הוא חיבר חמישה ספרים, מדינות מבודדות במערכת הבינלאומית (1985), מלחמה ושלום בפוליטיקה הישראלית: עמדות מפלגת העבוד בנושאי ביטחון לאומי (1991), יחסי הקרבה בין ישראל לתורכיה (2001), ביטחונה הלאומי של ישראל: נושאים ואתגרים מאז מלחמת יום הכיפורים (2008), וערך ארבע עשר קבצים של מאמרים אקדמיים. הוא מומחה נושא תפיסת הביטחון של ישראל, דעת הקהל בנושאי ביטחון, מדיניות ארה"ב במזה"ת, יחסי ישראל-פלסטינים, ויחסי ישראל-תורכיה. פרופ' ענבר סיים תואר ראשון במדע המדינה וספרות אנגלית באוניברסיטה העברית והשלים את לימודי הדוקטורט במדע המדינה באוניברסיטת שיקגו.

פרסומים אחרונים

טרור המתאבדים עלול לשוב בשל זמינות אמצעי לחימה שמוברחים מירדן וישראל, מוטיבציה גבוהה לביצוע פיגועים על רקע תסכול מהצלחות צה"ל במרכזי הערים ובמחנות הפליטים, ומאמצי...
יש בעסקה המתגבשת פגמים אסטרטגיים מכיוון שהיא תוביל כנראה להפסקת המלחמה, ומפני שהנסיגה מעזה בשלב הראשון של העסקה אינה משאירה לישראל קלפי מיקוח לשחרור החטופים...
תומכי עסקת השבויים בכל מחיר טוענים שאמצעים טכנולוגיים בציר פילדלפי ימנעו הברחות אמצעי לחימה לחמאס גם לאחר נסיגת צה"ל. אמירות אלה הן חסרות שחר. מכשולים...

בהרשמה אתה מסכים להסכם המשתמש שלנו (כולל הוראות הוויתור על תובענה ייצוגית ובוררות), למדיניות הפרטיות ולהצהרת העוגיות שלנו ולקבלת דוא”ל שיווקי וחשבון מ-jiss. אתה יכול לבטל את המנוי בכל עת.

הירשם לאיגרת המידע

לקבלת ניתוח ופרשנות עדכניים.

כבר נרשמתם לאיגרת שלנו?

הצטרפו למעל 8,000 מנויים שמקבלים ישירות למייל את מיטב המאמרים לפני כולם