JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ד"ר אודי לוי

ד"ר אודי לוי

מומחה ללוחמה פיננסית

למעשה משטר הסנקציות הכלכליות מתכרסם וישראל נותרה לבדה במערכה נגד הגרעין האיראני, על כל המשתמע מכך.

אחד הנושאים המרכזיים על סדר היום הבינלאומי הוא הסכם הגרעין מול איראן. נראה כי ארה”ב שועטת לכיוון הסכם כזה, ואילו האיראנים בהיותם סוחרים ממולחים מציבים בפני האמריקאים דרישות מפליגות (שלא לומר מחוצפות). המצב מעמיד את מדינת ישראל במציאות של חוסר ודאות באשר לעתיד ובציפייה שאולי ההסכם לא ייחתם. כאן עלינו לשאול את עצמנו מה תעשה ארה”ב ואיזו מדיניות תנקוט מול איראן אם לא יהיה הסכם. המדיניות האמריקאית והישראלית כפי שנוהלה בעשור האחרון לבלימת תוכנית הגרעין האיראנית לא צלחה – תוכנית שהתבססה על מערכה כלכלית חונקת ומהלומות מבצעיות שתפקידן לדחות ככל שניתן את קידום המיזם.

אפגניסטן היא למעשה החצב שמבשר את בוא הסתיו בכל הקשור למדיניות האמריקאית. לא עוד הרפתקאות צבאיות על קידוש תיקון העולם ודמוקרטיזציה של העולם. על כן, אופציה צבאית אמריקאית נגד המיזם הגרעיני האיראני, שאף פעם לא הייתה מועדפת, יורדת כמעט לחלוטין מהפרק. זה מחזיר אותנו למעשה לשימוש במלחמה הכלכלית. ישנו ויכוח מתמיד בקרב המומחים באשר למידת יעילותן של הסנקציות האמריקאיות נגד תוכנית הגרעין האיראנית. השורה התחתונה מצביעה דווקא על הצד השלילי, שכן בסופו של דבר האיראנים מסתגלים למציאות כלכלית קשה יותר. הם ממשיכים בשלהם על אף הסנקציות הקשות מאוד שמוטלות עליהם. הציפייה שהסנקציות יובילו למחאה המונית עד לכדי נפילת המשטר אינן עומדות במבחן המציאות, וקשה להאמין שההרעה בתנאי הכלכליים תצליח בעתיד למוטט את משטר האייטולות.

מצב זה נובע בראש ובראשונה מהיכולת של המשטר האיראני להוכיח הסתגלות מדהימה למדיניות הסנקציות. הוא למד כיצד ניתן לחיות איתן, ובעיקר כיצד ניתן לעקוף אותן. מבחינת המשטר באיראן הפגיעה הקשה ביותר היא כלפי האוכלוסייה בעוד שהנשיא, השכבה השלטת ומשמרות המהפכה פיתחו לעצמם כלכלה סגורה שממשיכה לשרוד ולפרוח תחת משטר הסנקציות. למעשה ארה”ב מנהלת את המערכה כמעט לבדה; היא מתקשה מאוד לאכוף את הסנקציות ולפגוע בלב ליבה של המערכת הכלכלית של המנהיג העליון ומשמרות המהפכה, וכתוצאה מכך האיראנים מצליחים לשרוד.

באופן פרדוקסלי, מי שמשלם מחיר כבד יותר על מדיניות הסנקציות הכלכליות היא דווקא ארה”ב. ההשתלטות המוחלטת של האמריקאים על מערכת העברת הכספים בעולם (הסוויפט), יחד עם היותו של הדולר המטבע המרכזי לסחר עולמי, הפיקוח האמריקאי המוחלט על כל העברה של דולרים בעולם, מדיניות הסנקציות נגד סין ורוסיה ושורה של  בנקים בעולם הולידו תהליך שמסכן מאוד את ההגמוניה האמריקאית בכלכלה העולמית, ולמעשה מציב איום אסטרטגי על ארה”ב.

סין מובילה כיום מהלך אסטרטגי שנתמך מאחור על ידי רוסיה, מדינות “נפגעות” ארה”ב (כולל מדינות ערב) ובעידוד שורה רחבה של בנקים בעולם, שעיקרו פיתוח מערכת אלטרנטיבית להעברת כספים בעולם על בסיס מטבע דיגיטלי. היעד המרכזי – נטרול יכולת השליטה האמריקאית על הכלכלה העולמית. כבר כיום הסינים מאפשרים לאיראנים לסחור במטבע הדיגיטלי הסיני שלה תוך עקיפה מוחלטת של סנקציות אמריקאיות.

האמריקאים מודעים היטב למגמת פניה של סין, ולהתעוררות של המערכת הבינלאומית מולם. עכשיו מה שנותר להם הוא רק לקבל החלטה אסטרטגית: האם להילחם בכך או לנסות למזער נזקים על ידי נכונות להליכה מול ה”אופוזיציה” שקמה במטרה לנסות לשמר ככל שניתן את הסטטוס קוו. בכל מקרה, ובכל אופציה שיבחרו האמריקאים, עלינו לצפות לשינוי דרמטי בנכונות האמריקאית גם למהלכים כלכליים מרחיקי לכת נגד איראן.

סוגיית המערכה מול איראן קשורה גם לאיום האסטרטגי הרחב יותר של האמריקאים מול הסינים. האמריקאים מודעים היטב לכך שמדיניות הסנקציות שלהם נשחקה כמעט לחלוטין ואופציה צבאית אינה עומדת על הפרק. נראה כי מבחינת האמריקאים ההסכם עם איראן הוא כורח הנסיבות והרע במיעוטו. על הקברניטים במדינת ישראל להשכיל ולהבין שלמעשה משטר הסנקציות הכלכליות מתכרסם ואנו נותרים לבד במערכה נגד הגרעין האיראני, על כל המשתמע מכך.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר


עוד כתבות שעשויות לעניין אותך