JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

הישגים דרמטיים בשדה הקרב בלוב מקנים ניצחון אסטרטגי לארדואן ומדיניותו. על המדינות המובילות של “פורום הגז של מזרח הים התיכון” – איטליה, יוון, קפריסין, מצרים וישראל – לתאם את מהלכיהן אל מול האתגר. יש לכנס בהקדם פסגה משולשת עם יוון וקפריסין, שיעדיה ביטולו של מזכר ההבנות על גבולות המים הכלכליים שנחתם בין ה-GNA לבין ארדואן, עידוד אירופה להמשיך בקו התקיף הגלום במבצע “איריני” לסיכול העברות נשק ללוב, וגיוס הממשל והקונגרס בוושינגטון להפעלת לחץ על תורכיה בנושא הגבול הימי. כל זה, כדי לשכנע את ארדואן להסתפק בכך שהציל את ממשלת סראג’ מתבוסה.

ההתפתחויות האחרונות והשלכותיהן

במהלך ששת החודשים האחרונים החריפו מאוד ארבע התפתחויות מרכזיות את עוצמת הלחימה במסגרת מלחמת האזרחים בלוב, ובתוך כך גם הפכו אותה למאבק מר ונוקשה על עתידו של אגן הים התיכון בכללותו: 

1. בסוף נובמבר 2019, בעת ביקורו של ראש “ממשלת ההסכמה הלאומית”, פואד סראג’, באנקרה נחתמו שני הסכמים עם נשיא תורכיה ארדואן. הראשון מסדיר את הסיוע הצבאי התורכי ל”ממשלת ההסכמה הלאומית” (GNA) – שהגיעה למצב שבו היא שולטת רק בטריפולי וסביבתה, ונתונה למצור, תקיפות אוויריות והרעשה ארטילרית על העיר – כנגד כוחות “הצבא הלאומי הלובי” (LNA) בהנהגתו של פילדמרשל ח’ליפה חפתר, שבסיסם בבנגאזי (בחלקה המזרחי של לוב) ורוב שטח המדינה כיום בשליטתם. ההסכם השני מתיימר להתוות קווי חלוקה של המים הכלכליים בים התיכון, כך שיהיה לתורכיה גבול EEZ משותף עם לוב, ובמילים אחרות יתקע טריז בין מצרים, ישראל וקפריסין לבין שוקי הגז באירופה, כשברקע ראייתו של ארדואן את “פורום הגז של מזרח הים התיכון” (EMGF) כגוף עוין שבא לערער על ההגמוניה התורכית במרחב, ויש להיאבק בו. 

2. ב-31.03.2020 הודיעה מועצת האיחוד האירופי כי במסגרת “מדיניות הביטחון וההגנה המשותפת” של הא”א (CSDP) מתחיל להתגלגל מבצע ימי מתמשך בשם “איריני” (IRINI, “שלום” ביוונית) בניהולו של “הכוח הימי האירופי”, EUNAVFOR. מטרתו המוצהרת – יישום החלטות האו”מ לגבי אמברגו נשק על כל הצדדים הלוחמים. אך מכיוון שה-LNA נשען על ציר אספקה יבשתי ממצרים, המשמעות בפועל של משימה זו היא מניעת אספקה תורכית ל-GNA בדרך הים. הצי הצרפתי כבר הופעל לשם כך, כמימוש להבטחתו של הנשיא מקרון לרוה”מ היווני, מיצוטאקיס, בביקורו של האחרון בפריז בינואר 2020. 

3. בסוף אפריל נטש חפתר את הסממנים האחרונים של מחויבות לתהליך שהחל בברלין ואת כל המאמצים להגיע לפתרון מדיני. הוא הודיע רשמית שהסכם סח’יראת מ-2015 בטל ומבוטל, והכריז על עצמו בריש גלי כשליט הלגיטימי של לוב. בתמיכת השילוב התמוה של מצרים, איחוד האמירויות, רוסיה וצרפת, ואפילו משטר אסד בסוריה, הטילו כוחות “הצבא הלאומי הלובי” מצור על ממשלת סראג’ בטריפולי מאז אפריל 2019. ניסיונותיהן של צרפת ושל איטליה (שחיבלו זו במאמציה של זו…), ובינואר 2020 גם של גרמניה (ורוסיה, במישרין מול ארדואן) לקדם פתרון פשרה, עלו בתוהו שוב ושוב. 

4. הכרזה זו של חפתר באה למרות (ואולי בשל) הקשיים הצבאיים שאליהם נקלעו כוחותיו ואובדן נכסים אסטרטגיים, במהלך אפריל 2020. במאי החמיר מצבו עם נפילת בסיס חיל האוויר ואטייה, מדרום לטריפולי, בידי כוחות הנאמנים ל”ממשלת ההסכמה”. בשל חשיבותו עבור המאמץ המבצעי והלוגיסטי, נפילתו (18 מאי) ציינה הישג אסטרטגי מן המעלה הראשונה למדיניות ההתערבות הצבאית של ארדואן, והובילה לנסיגות נוספות של ה-LNA מאזורי קו המגע בפאתי טריפולי. המעורבות הצבאית התורכית, הכוללת פריסה של מערכי מזל”טים, יחידות של הגנה אווירית ושיגורם ללוב של אנשי מיליציות (ולפי דיווחים שמהימנותם אינה ברורה, אפילו ילדי מיליציות!) הניבה תוצאות מרחיקות לכת בכל הנוגע לשינוי מאזן הכוחות בשטח.

הגורמים שיעצבו את התוצאה

בנסיבות שנוצרו, הממשלה בטריפולי ממשיכה במתקפת הנגד שלה (“ברקאן אל-ע’דב”, הר הגעש של הזעם) ומסרבת כעת לכל שיג ושיח או תהליך פוליטי שיקנה מעמד לגיטימי ל”פושע המלחמה”, חפתר. שני הצדדים מהמרים על כל הקופה, ועתידו של אגן הים התיכון כולו עשוי להיות תלוי בתוצאות העימות הצבאי. האם שאיפותיו של ארדואן והאסטרטגיה האגרסיבית שלו יוכתרו בהישג היסטורי, על כל המשתמע מכך באשר למאזן הכוחות – ומפת הגבולות הימיים – באגן המזרחי של הים התיכון? האם תיווצר, לחילופין, נקודת איזון חדשה שבה יימשך תיקו צבאי מדמם? או שיש למרות הכול, ועל אף השנאה ההדדית, סיכוי לפתרון פוליטי שאינו בגדר כניעה של אחד הצדדים, ובמסגרת זו תישאר ממשלת סראג’ על כנה בטריפולי (כך שארדואן יוכל לזקוף לזכותו את “הצלתה” מידי ה-LNA); לחפתר יוקנה מעמד אוטונומי במזרח לוב; ההתערבות הבינלאומית על כל סוגיה תסתיים, והסכם הגבול הימי יבוטל?

הדבר תלוי בחמישה גורמים: 

1. יכולתם של כוחות ה-LNA, בגיבוי מצרי בעיקר (בתורכיה מופצים דיווחים על מתח בין מצרים לאיחוד האמירויות באשר לאופן ניהול המערכה, אך מהימנותם מוטלת בספק) לסגת לקווי הגנה איתנים ולהחזיק בהם, לאחר שוויתרו, למעשה, על המשך המצור על טריפולי בעקבות נפילת בח”א ואטיה בידי ה-GNA. זאת, כדי להמחיש לממשלת סראג’ ולהנהגה התורכית שעל אף ההישגים האחרונים בשטח, חפתר עדיין שולט ברוב שטחי לוב, ואין תוחלת לפתרון שאינו מכיר במעמדו בדרך זו או אחרת. התפקיד שממלאים שכירי החרב הרוסיים, אנשי “ווגנר” של פריגוז’ין, מקורבו של פוטין, בלחימה לצד חפתר מעורר במערב אי נוחות, וכך גם שיגורן לעזרת ה-LNA של מיליציות סוריות התומכות במשטר אסד. מנגד, גם אם חפתר אינו עומד בקריטריונים ערכיים מערביים, והפגיעה ביעדים אזרחיים מובהקים בטריפולי (כולל בתי חולים) אכן ראויה לגינוי, הרי שהאפשרות הנגדית – קריסה מלאה של ה-LNA וניצחון גורף של “ממשלת ההסכמה”, הנשענת על תמיכת “האחים המוסלמים” ועל גיבוי צבאי תורכי – מסוכנת לא פחות. השלכותיה האפשריות מרחיקות לכת, עד כדי ערעור היציבות גם במצרים, אם יקום משטר עוין לה על גבולה המערבי (בעודה מתמודדת גם עם האתגר האתיופי מדרום). 

2. יכולתן ונכונותן, בנסיבות אלה, של מדינות המפתח החברות ב”פורום הגז של מזרח הים התיכון” (EMGF), שהוקם בקהיר בראשית 2019, לתאם את מהלכיהן ומדיניותן באורח אפקטיבי. המדובר בראש ובראשונה במצרים, יוון, קפריסין וישראל (ירדן והרשות הפלסטינית חברות גם הן בפורום, אך אינן רלוונטיות לדיון זה). חשוב לחדש בהתאם, ובשילוב דרגים מדיניים בכירים שהצטרפו למעגל העשייה, את סבבי המפגשים הטרילטרליים. אשר לאיטליה, שגם היא חברה בפורום, זו גילתה משך זמן רב יחס של אהדה לממשלת סראג’ (ולמיליציה של מיסראטה, שסייעה בחיסול מאחזי דאע”ש בלוב). עם זאת היא מתייצבת כנגד היומרה התורכית, מעורבת בהתוויית מפה חלופית שתכבד את תחום ה-EEZ היווני וקצין צי מטעמה מפקד על מבצע “איריני”. חשוב לקיים גם איתה הידברות רצופה ופרטנית באשר לעתידה של לוב. 

3. מחויבותו של האיחוד האירופי, כקולקטיב, להתייצב גם הוא (כפי שעשתה צרפת) כנגד שאיפותיו של ארדואן, ולעשות זאת למרות מצוקות תקופת הקורונה הנוכחית. במסגרת זו תעמודנה במבחן היכולת לגבות מחיר מתורכיה עקב הצעדים שהיא נוקטת כנגד מדינה חברה באיחוד – קפריסין – והאיום על הריבונות היוונית; הנחישות במימוש משימתו של הכוח הימי האירופי במסגרת מבצע “איריני” – שליטה בנתיבי הים המובילים לטריפולי, והנכונות לתת גיבוי מדיני מלא למפה החלופית של המים הכלכליים במזרח הים התיכון, שתשורטט על ידי איטליה, יוון ומצרים. 

4. עמדה חד-משמעית של ממשל טראמפ (ושל הקונגרס בוושינגטון) כנגד ההתנהלות התורכית בסוגיית הגבול הימי. ארה”ב יכולה להציע לתורכיה, מחד גיסא, תמיכה בסוגיות שבהן דאגותיה הן לגיטימיות: ההתמודדות עם משבר הקורונה, לאחר שהמגפה התפשטה בה במהירות; ייצוב קו השליטה באזור אידליב, באופן שימנע את מנוסתם של מאות אלפים נוספים אל מעבר לגבול, ואף הכרה בכך שבהקשר הלובי עלה בידי ארדואן לסכל את הפלתה של “ממשלת ההסכמה הלאומית”. מאידך גיסא, נדרשים מהלכים של הממשל – מגובים בחקיקה – להפעיל לחץ של ממש על תורכיה (שכלכלתה פגיעה מאוד, ורזרבות המטבע שלה הרחק מתחת לקו האדום, למרות הסיוע מצד קטר) כדי להניעה לוותר על הרפתקת הגבול הימי עם לוב. יש לכך חשיבות אסטרטגית – בין היתר, עבור ישראל – גם אם במחירי האנרגיה הנוכחיים אין תוחלת להקמתו של צינור הגז המתוכנן בין השדות במזרח הים התיכון לבין יוון ומשם לאירופה. לשותפות ה-EMGF יש השלכות ארוכות טווח גם לאינטרס האמריקני, ולמאמץ משותף של הקהילות היהודית וההלנית (יוונים וקפריסאים) בזירה הפוליטית בארה”ב יכול להיות משקל ניכר, במיוחד בשנת בחירות. 

5. הבנה גם מצד רוסיה שעל אף החישובים המורכבים לגבי התחרות בייצוא הגז (שלכאורה מציבה את רוסיה ותורכיה, שחתמו בינואר על מזכר להקמת קו גז, באינטרס מנוגד לזה של ישראל, מצרים וקפריסין) העדיפות האסטרטגית הראשונה במעלה עבורה היא ההכלה היעילה של השאיפות הנאו-עות’מאניות של ארדואן. הדבר יחייב את המשך התמיכה בחפתר, וכן תיאום מרבי הן עם מצרים וישראל והן עם יוון וקפריסין, שעימן יש לרוסיה (הדתית-לאומית, בעידן פוטין) זיקות היסטוריות, תרבותיות ודתיות, לצד האינטרס המדיני והאסטרטגי. כל זאת, תוך חתירה למנוע את החרפת הלחימה “באמצעות שליח” בין תורכיה לרוסיה, שעלולות להיות לה השלכות גם על ניסיונותיהן לייצב את הזירה הסורית, שגם בה הן נתונות במאבק. 

המלצות למדיניות ישראל (ושותפותיה)

כדי להשיג ייצוב בלחימה, ואולי אף חידוש המאמץ המדיני, חייבת – ויכולה – להיבנות תחילה התאמה (alignment) רחבה בין עמדותיהם של גורמי המפתח בזירה הבינלאומית לגבי הפרמטרים הנדרשים, ברוח המתאר שהוצג לעיל: שימור ה-GNA, ביזור סמכויות ודו-קיום, וביטול מזכרי אנקרה מנובמבר 2019.

נדרשת הסכמה על קווי היסוד בין אירופה, רוסיה, אולי גם סין (בשל חשיבותו של מזרח הים התיכון בתוכנית “החגורה והדרך” של שׅי), ובראש ובראשונה ארה”ב. משימתן של מדינות ה-EMGF, תוך תיאום מהלכים ביניהן, צריכה להיות החתירה לכינון “התאמה” והסכמה זו. 

על בסיס זה, ניתן יהיה להפעיל לחץ עקבי על ארדואן למלא תפקיד קונסטרוקטיבי ביציאה מן המשבר. אם מביאים בחשבון, כאמור, את פגיעותה של הכלכלה התורכית (שטראמפ לא היסס לאיים כי “יחריב” אותה, בהקשרים אחרים) יש לכך סיכוי. במקרה כזה, ארדואן יוכל להצביע על עצם הישרדותו של סראג’ ועל הישגי ה-GNA בלחימה כעדות להצלחת מדיניות ההתערבות שלו – מול מבקריו מבית – אך יידרש להרפות ממהלכיו מערערי היציבות והמסוכנים בשאלת הגבול הימי. מנגד, המפה שתשורטט על ידי איטליה, יוון ומצרים צריכה לזכות בגושפנקא בינלאומית, כעולה בקנה אחד עם חוק הים. 

תפקידה של ישראל, בתוך כך, חייב מטבע הדברים להיות דיפלומטי, וככל האפשר גם דיסקרטי. הוא צריך להתמקד בשלושה אפיקי פעולה: 

1. גיבוש עמדה משותפת של כלל מדינות ה-EMGF. מוקדם ככל האפשר, יש לכנס פסגה משולשת (שמינית במספר!) של מנהיגי ישראל – כולל השותפים החדשים להנהגה – יוון וקפריסין: זו תהיה הזדמנות לראש הממשלה ושר האנרגיה, הממשיכים בתפקידיהם, לשלב את ראש הממשלה החלופי ואת שר החוץ במהלך ההיסטורי של ביצור השותפות במזרח הים התיכון. במקביל, הן בהקשר זה והן משיקולים רחבים יותר הנוגעים להכנתו של מהלך החלת החוק הישראלי בחלקים של איו”ש, יש לגלות רגישות יתרה לאינטרסים של מצרים (ושל ירדן). 

2. מאמץ בוושינגטון – מול הממשל והקונגרס כאחד – להביא את ארה”ב להתגבר על ההסתייגויות מחפתר (שאפשר להבינן: האיש אינו מופת מוסרי, וגם לא יורשו של סקיפיו אפריקנוס כגאון צבאי…) ולפעול בנחישות, תוך שימוש במנופי השפעה שיעילותם כבר הוכחה, כדי לוודא שתורכיה תיאלץ לוותר על מזכרי ההבנה שנחתמו בנובמבר 2019. 

3. צירוף הנושא לסדר היום (הצפוף גם כך…) מול פוטין, שעמדות המוצא שלו בסוגיית הים התיכון קרובות לשלנו. זאת על מנת לוודא שההסדרה במזרח הים התיכון, ברוח העקרונות שתוארו כאן, תהיה חלק מכל מהלך אישי שלו מול תורכיה להשגת הפסקת אש (בדומה למהלך שבישלו שניהם בינואר 2020). ברקע – רצונן של שתי המדינות להימנע מהחרפה בלחימה “באמצעות שליח”, שעלולות להיות לה השלכות גם על המאבק המתנהל ביניהן באותה עת בזירה הסורית. 

לצד המהלכים המדיניים, הגלויים והחשאיים, נדרש גם צה”ל לתת את דעתו, למרות ריבוי האתגרים בגזרות אחרות, על דרכי פעולה למניעת השתלטות של תורכיה על נתיבי הים במזרח הים התיכון (גם אם בשל מחירי האנרגיה פחתו מאוד הסיכויים לבניית הצינור לאירופה). הדבר מחייב היערכות מתאימה של חה”י, חה”א ואמ”ן, כמו גם של מערכת הביטחון וקהילת המודיעין בכללותן, והגדרה משופרת של הצי”ח האיסופי.

Dramatic gains on the battlefield by the forces loyal to the Turkish-backed “Government of National Accord” in western Libya have given Erdogan a victory, which may endanger the future of the eastern Mediterranean. Italy, Greece, Cyprus, Egypt and Israel must coordinate their policies in response. A tripartite Greek-Cypriot-Israeli summit should be held urgently to annul the GNA-Libyan EEZ agreement, to present an alternative map of the Mediterranean, and to encourage a robust reaction of the EU. The US must be persuaded to pressure Turkey revoke the EEZ MoU (while still letting Erdogan take pride in saving the GNA from ruin).

Recent Developments and their Implications

Within the last few months four major developments not only intensified the civil war in Libya, but turned it into a deadly struggle for the future of the eastern Mediterranean as a whole: 

  1. In November 2017 in Ankara, the “Government of National Accord”, led by Prime Minister Fa’iz al-Sarraj, signed two agreements with Erdogan. One provides for Turkish military support for the GNA (which effectively rules only in Tripoli and adjacent areas) in its war with Khalifa Haftar’s Benghazi-based “Libyan National Army”. The other claims to delineate a border in the eastern Mediterranean between the Exclusive Economic Zones (EEZ) of Turkey and Libya. The latter is designed to break up the EMGF (Eastern Mediterranean Gas Forum), and deny Cyprus, Egypt and Israel access to the European market. 
  2. On March 31, 2020, the EU Council launched a CSDP (Common Security and Defense Policy) military operation in the Mediterranean – codenamed IRINI (Greek for “peace”) – to be carried out by the EUNAVFOR (EU naval forces). Its declared purpose is to implement the UN arms embargo on arms to the warring sides; but since the LNA relies on an overland line of supply from Egypt, the actual meaning would be to prevent Turkish shipping of arms to the GNA. The French Navy has already taken such action – in line with the promise Macron made to Mitsotakis during the latter’s visit in Paris in January 2020. 
  3. In late April 2020, Haftar abandoned the “Berlin process” and all efforts to find a political solution. He announced the Skhirat Agreement of 2015 null and void, and openly declared himself as the legitimate ruler of Libya. Backed by a somewhat unwieldy coalition of Egypt, the UAE, Russia and France, and even the Asad regime in Syria, his forces have laying siege to the GNA in Tripoli: attempts by France, Italy (at odds with each other) and in January 2020, Germany to bring about a compromise all came to naught again and again.
  4. Haftar’s announcement came despite (or because of) the serious setbacks suffered by his forces: most significantly, the loss of the al-Watiyah Air Base, south of Tripoli, in mid-May 2020. This was a dramatic achievement for the Turkish intervention in support of the GNA (drones, air defense, and the transfer to Tripoli of Islamist and Turkmen Syrian militias). 

The Factors which may Determine the Outcome

The GNA now refuses to accept any political process that would give the “war criminal,” Haftar, a legitimate role. The stakes are ever higher, and the future of the Mediterranean may now hinge upon the military outcome. Will Erdogan’s ambitious and aggressive strategy succeed, with all that this would entail for the future of the eastern Mediterranean region? Will a long and bloody stalemate ensue? Or can a different political outcome still be possible, despite the mutual hatred, which may leave Sarraj in power in power in Tripoli (thus giving Turkey the right to claim “success”) but can still ensure that the EEZ deal will be undone?

This now depends on five factors: 

  1. The ability of Haftar’s forces (backed mainly by Egypt) to maintain control over much of the country, despite the setbacks, and contain the GNA counter-attack (called “The Volcano of Anger”) so as to deny the Turkish intervention its ultimate goal of destroying the LNA. The role played by Russian “Wagner” mercenaries (and now by pro-Assad Syrian “volunteers”) may be troubling; but the consequences of total collapse of the LNA would be severe. 
  2. The ability of the relevant Eastern Mediterranean Gas Forum nations to coordinate their policies effectively. The key players are Egypt, Greece, Cyprus and Israel (Jordan and the Palestinian Authority are members, but not quite relevant). Tripartite summits should be convened as soon as possible. Italy has long been relatively friendly towards the GNA, but suspicious of Erdogan’s designs: by assuming operational command of Operation IRINI Rome may be indicating a willingness to act to curb Turkish ambitions.  
  3. The commitment of the European Union, although beset by coronavirus concerns, to stand up to Erdogan; to exact a painful price for the actions taken against an EU member, namely Cyprus; to sustain naval action controlling the sea lanes to Libya; and to back the alternative map of EEZ borders that Italy, Greece and Egypt plan to present.
  4. An unequivocal stand by the Trump Administration. The US can offer Erdogan, on one hand, support on his legitimate concerns, such as combatting the pandemic, which has spread dramatically in Turkey; stabilizing the situation in Idlib, which threatens to send hundreds of thousands fleeing northwards; or even leave Sarraj in power in Tripoli: but Washington (including Congress) must sternly warn Ankara against actions which destabilize the eastern Mediterranean and endanger vital interests of key U.S. allies. Israel’s main contribution can and should be to make discreet but intensive efforts in Washington (specifically, in Congress) so as to focus attention on this crucial question – and generate real pressure on Turkey, which is highly vulnerable economically, to abandon the Libyan EEZ adventure. True, the gas pipeline may be a pipe dream, given present energy prices: but the alignment of the EMGF, and specifically, the partnerships with Egypt and Jordan as well as Greece and Cyprus, is of great strategic importance for Israel, well beyond its economic implications.
  5. A recognition by Putin that despite the complex calculations about competing gas projects, Russia’s first priority should be to contain Erdogan’s neo-Ottoman ambitions – and thus work closely not only with Haftar but also with Egypt, Israel, Greece and Cyprus (with the latter two Russia has meaningful historical, cultural and religious affinities). All this, while seeking to avoid a resumption of the military confrontation between Russian and Turkish proxies in Libya.

Policy Recommendations

In order to bring about a de-escalation, and possibly revive the political process (on the basis of coexistence and de-centralization), there should and can be an alignment of European, Russian, perhaps Chinese (given the role of the Mediterranean in the BRI) and certainly American positions. It should be the role of the key EMGF counties to help generate such an alignment. 

Thus, pressure can be brought to bear on Erdogan to play a constructive role. This is not beyond the realm of the possible, given the vulnerability of the Turkish economy. While Erdogan may well be able to point to the survival of the GNA as an impressive achievement of his intervention, he would need to let go of the dangerous and destabilizing delineation of the EEZ border: the counter-map, reportedly being prepared by Egypt, Greece and Italy, should be upheld – as the international norms require.

Israel’s role must, by necessity, be diplomatic and discreet. It should focus upon three avenues of action:

  1. Forging a common position of all EMGF countries. As soon as possible, a tripartite summit meeting should be organized with Greece and Cyprus: it should also serve as an opportunity to bring the new ministers of Defense, Foreign Affairs – with continuity in the PM office and the Ministry of Energy – up to speed on the strategic importance of the alignment. Close attention to the needs of Egypt (and Jordan) in this context may even help alleviate tensions over other issues. 
  2. Working in Washington (with both the Administration and Congress) to overcome the understandable qualms about Haftar – neither a paragon of moral probity nor a military genius – and nevertheless act firmly, using the leverage the US has already established, to ensure that Turkey would be forced to abandon the Ankara MoU’s of November 2019. 
  3. Placing this issue on the (already crowded) agenda with Putin, whose basic sentiments are quite close to those of Israel: and seeking to ensure that the demand to annul the EEZ map would be part of any renewed effort to broker a ceasefire and a resumption of negotiations, along the lines of Putin’s agreement with Erdogan, and the Berlin Conference in January 2020. 

Meanwhile, amidst many other challenges, the IDF – navy, air force and intelligence – as well as Israel’s defense and intelligence establishment as a whole should start preparing for the darker scenario of having to face an overt Turkish bid to fully control the eastern Mediterranean sea lanes of communication.


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


Photo: REUTERS/Suhaib Salem