JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

אלוף משנה (בדימוס) ד"ר ערן לרמן

סגן נשיא מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.

הפעלת לחצים צבאיים, דיפלומטיים וכלכליים עשויה להבטיח את המשך קיומם של הכוחות הסוריים הדמוקרטיים והאוטונומיה הכורדית בצפון מזרח סוריה, ולהרתיע את תורכיה ואיראן מהשתלטות על שטחים אלה.

עדיין לא מאוחר מדי – למרות הנסיגה האמריקנית המתוכננת –  למנוע את קריסת הכוחות הדמוקרטיים הסוריים (ה-SDF) והאוטונומיה הכורדית בצפון מזרח סוריה (אזור שהכורדים מכנים רוז’אבה) מטעמים מוסריים ואסטרטגיים כאחד. למרות החלטתו של הנשיא טראמפ להסיג את כל הכוחות האמריקנים, ולכאורה – למסןר את האחריות לידי ארדואן – המערכה אינה אבודה. בין היתר, יש לצייד את הכוחות הדמוקרטיים הסוריים ואת שכנתם, הממשלה האזורית הכורדית  בצפון עיראק (KRG), ביכולת טובה יותר להגן על עצמם, וללחוץ על ארדואן להימנע ממסע כיבושים (והרס) בשטחים אלה; כך גם ניתן למנוע מצב שבו יזמינו את אסד ואיראן להגן עליהם.

אחת מההשלכות הדרמטיות ביותר של החלטת טראמפ להוציא את כל הכוחות האמריקאים מסוריה – בניגוד לעצתו של שר ההגנה מאטיס, שהתפטר בעקבות כך – עלולה להיות קריסתם של כוחות ה-SDF, המיליציה הכורדית השולטת כיום על חלק ניכר מצפון-מזרח סוריה. תרחיש זה עלול להתממש אם תורכיה תפלוש לשטחים אלה (פעולה שתהיה ככל הנראה כרוכה בלחימה קשה וממושכת, ולכן קטסטרופלית במונחים של סבל, עקירה והגליה), או אם יאלצו הכוחות הכורדים לקבל את מרותו של משטר אסד ושל איראן, או שילוב עגום של שני אלה.

אף כי השתלשלות עניינים זו היא האפשרות הסבירה, היא אינה בלתי נמנעת. כוחות הקואליציה, שחקני מפתח בינלאומיים, וגורמים אזוריים אחרים, יכולים ככל הנראה לסייע לכוחות הדמוקרטיים הסוריים ולהרתיע את ארדואן מחיסול לפחות חלק, אם לא כל אזורי השליטה של האוטונומיה הכורדית בסוריה (שאותו הם מכנים אזור רוז’אבה – “ארץ שקיעת השמש”, בשל היותו האזורהמערביביותר במזרח התיכון המאוכלס בכורדים).

יוזמה כזאת מגובה בנימוקים מוסריים איתנים. ה-SDF הוא הכוח שהפך את הקערה על פיה בלחימה נגד דאע”ש בקובאני, שהציל את היזידים מרצח עם, ושסייע בכיבוש א-ראקה ובהבסת דאע”ש, אותם הישגים שחוגג עכשיו טראמפ (אולי בטרם עת?). בריתו עם ארה”ב ראויה להתייחסות רצינית יותר מאשר לפטור אותה כמערכת יחסים “עסקתית” (transactional) שניתן כעת להזיז הצידה, אמירה שהשמיע איש הממשל האמריקאי ג’יימס ג’פרי, אדם טוב ומוכשר הנדרש כעת ליישר קו עם עמדת הנשיא טראמפ. נטישת שותפים נאמנים אינה מדיניות נבונה – הן מסיבות מוסריות, וגם משיקולים אסטרטגיים. זהו גם לקח לרבים אחרים באשר לאמינותה (או אי-אמינותה) של ארה”ב כבעלת ברית, אל מול האפשרות לפנות לרוסיה או לאיראן.

לחיסול השליטה הכורדית באזור עלולות להיות השלכות מסוכנות כבר בטווח המיידי. אם אכן יוטל על הצבא התורכי, בהנהגתו הניאו-עות’מאנית של ארדואן, לפלוש לכל שטחי האזור הכורדי בסוריה – כפי שקרה באזור עפרין בתחילת 2018 – התוצאות עלולות להיות חמורות ומשמעותיות מאוד, הן במונחים של אובדן חיי אדם, עקירה והגליה, והן בערעור מוחלט של מאזן הכוחות באזור. לחלופין, ייתכן שה-SDF יאלץ להיכנע למרותו של משטר אסד ולאיראן, מה שיקל עליהם מאוד לפתוח מסדרון קרקעי רציף לים התיכון ולגבולות ישראל וירדן.

מסיבות טובות אלה, יש לנקוט צעדים בתקופה הקצרה העומדת לרשותנו כל עוד הנסיגה נמשכת.

ראשית, צריכים צבא ארה”ב והסוכנויות האמריקאיות הרלוונטיות לעשות את כל הניתן כדי להותיר את כוחות ה-SDF כשהם מלוכדים ומצוידים היטב על מנת שיהיה ביכולתם להחזיק מעמד לאחר הנסיגה. ליכולת קרקע-אוויר, יכולת שחסרה מאוד בעפרין – הואיל ויש ביכולתה לשנות את כללי המשחק במקרה של פלישה נרחבת – יש חשיבות מכרעת בהרתעת התקפה תורכית פוטנציאלית (וכפועל יוצא, צמצום או ביטול הצורך של הכורדים לפנות לעזרת אסד ואיראן). לאותם חברי קונגרס המוטרדים מהחלטת הנשיא, אך אינם יכולים לקרוא עליה תיגר, מוטב לפעול במהירות על מנת להציע תמיכה צבאית, פוליטית ומוסרית ל-SDF (ולממשלת ה-KRG שמעבר לגבול, בצפון עיראק, שעשויה אף היא להיגרר לעימות).

את המאמץ הזה יש לגבות, להשלים ואף להניע בעזרת סיוע משמעותי בכסף ובאמצעים אחרים שמקורם במדינות המבינות כי יש לבלום את איראן, ולהניא את הכורדים מחיפוש מחסה תחת כנפיה של טהראן. טראמפ צדק בהיבט זה: הגיע הזמן שאותם גורמים אזוריים השותפים לחשש הקיומי מפני השאיפות האיראניות, יקיימו את אשר הם דורשים, ויטו שכם בעול המימון והחימוש של ה-SDF.

בינתיים יש אולי חשיבות רבה יותר, ובוודאי אפקטיביות מיידית, למאמץ דיפלומטי נרחב בשיטת המקל והגזר שירתיע את ארדואן מיציאה להתקפה כוללת. שחרורו של הכומר ברונסון כבר הראה שתורכיה לא יכולה להתעלם מלחץ אמריקאי. גם הממשל וגם הקונגרס האמריקאי צריכים להבהיר לאנקרה שמערכה קשה ברוז’אבה, כפי שהיא אכן צפויה להיות, הכרוכה בסבל רב של אזרחים, תפגע בטווח הארוך במעמדה של תורכיה בוושינגטון (ומעבר לה). מהלך כזה יטביע ללא ספק את עסקת ה-F-35 שעדיין מושעית, כמו גם תוכניות אחרות של שיתופי פעולה עם תורכיה. הוא עלול להוביל גם לפגיעה בלתי רשמית בפריבילגיות של טורקיה בנאט”ו, ובעקבותיה, גם נקיטת צעדים כלכליים.

אף כי ייתכן שכל אלה לא יצליחו לעצור מדיניות תורכית נחושה, אם המחיר הצבאי, הדיפלומטי והכלכלי של מדיניות כזו ימשיך להאמיר, ההחלטה לפעול עשויה לפחות להידחות לעתיד בלתי ידוע.

במקביל יש לעודד את הכורדים ברוז’אבה ואת הממשלה האזורית הכורדית להימנע מקיום עסקאות עם טהראן, עסקאות העלולות לפגוע באוטונומיה שלהם ואולי גם בעצמאותם לעתיד. בו בזמן, – למרות המסרים הבוקעים מביקור הבכירים התורכיים במוסקבה – עדיין יש סיכוי לגייס את רוסיה לטובת שימור האוטונומיה הכורדית, מהלך שמוסקבה תמכה בו בעבר; ולו בגלל העניין שלה במשאבי האנרגיה שבשליטה כורדית. מנקודת המבט של ישראל, דומיננטיות רוסית עדיפה על פני שליטה איראנית או תורכית.


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: U.S. Army photo by Spc. Zoe Garbarino [Public domain], via Wikimedia Commons

Military, diplomatic and economic pressures can be brought to bear to preserve SDF and Kurdish autonomy in northeastern Syria, and to deter Turkey and Iran from conquering these areas.

For moral and strategic reasons, it is necessary to act now to avoid the collapse of the Syrian Democratic Forces (SDF) and the Kurdish autonomy in northeastern Syria (an area the Kurds call Rojava). Despite US President Trump’s decision to withdraw all US troops, much can still be done. This includes providing the SDF and their KRG neighbors with a better capacity to defend themselves, and pressuring Erdogan not to launch a campaign of conquest (and destruction).

A most dramatic consequence of Trump’s decision to withdraw all troops from Syria – against the advice of Secretary of Defense Mattis, who resigned – could be the collapse of the SDF, a largely Kurdish militia now in control of much of northeastern Syria. This could happen either because of an impending Turkish invasion (which is bound to be prolonged, extremely hard fought, and therefore catastrophic in terms of human suffering and dislocation), or through SDF submission to the Assad regime and to Iran, or a sad combination of both.

While likely, it is not an inevitable outcome. The coalition forces, key international players, and regional parties can possibly help preserve the SDF, deter Erdogan from obliterating and Kurdish autonomy in much, if not all, of their present areas of control in Syria (or Rojava, i.e., the “sunset”, westernmost, parts of the Kurdish populated areas of the Middle East).

There are strong moral reasons for doing so. The SDF is the force that turned the tide in Kobani against IS, that saved some of the Yazidis from genocide, and helped take Raqqa and bring about the defeat of IS that Trump is now celebrating (prematurely?). They deserve better than to have their alliance with the US dismissed by an American official (James Jeffrey, a good and able man, but now obliged to tow the president’s line) as merely a “transactional” relationship, which can now be set aside. Abandoning loyal partners is never a wise policy for moral as well as strategic reasons. It is a lesson to many others as to the reliability (or unreliability) of the US as an ally, versus the prospect of turning to Russia or Iran.

Kurdish collapse could have dangerous immediate consequences. If indeed the Turkish military, under Erdogan’s neo-Ottoman leadership, would be ordered to invade the full extent of the Kurdish region in Syria – as happened in the ‘Afrin area earlier in 2018 – the consequences can be severe, both in terms of human losses and dislocation and in seriously upsetting the balance of power in the region. Alternatively, the SDF may be forced into a form of submission to the Assad regime and to Iran, in which case the task of opening a contiguous land corridor to the Mediterranean and to the borders of Israel and Jordan would be greatly simplified.

For these good reasons, measures need to be taken in the short period ahead, while the withdrawal is being implemented.

To begin with, the US military and other relevant US agencies need to do all that can be done to leave behind a well-equipped and cohesive SDF still capable of holding on. Of crucial importance in possibly deterring a Turkish attack (and thus reducing or eliminating the need to appeal to Assad and Iran for help) would be a ground-to-air capacity that was sorely lacking in ‘Afrin and likely to be a game-changer in the case of an extensive invasion. Those in the US Congress who were troubled by the President’s decision, but unable to overrule the President, would do well to act rapidly to offer military, political and moral support to the SDF (and to the KRG across the Iraqi border, who may be drawn into the conflict).

This effort needs to be backed, complemented and even overtaken by significant help in money and materiel coming from countries who understand to contain Iran and to dissuade the Kurds from seeking shelter under Tehran’s wings. Trump was right in this one aspect: The time has come for those in the region, who share the existential fear of Iranian ambitions, to put their money where their mouth is, and shoulder the burden of sustaining and supplying the SDF.

Meanwhile, and potentially even more important and immediately effective, a major diplomatic effort, backed by stick and carrot, needs to be launched to deter Erdogan from launching an all-out assault. The release of pastor Brunson has already indicated that Turkey cannot ignore American pressure. Both the Administration and Congress need to make it clear to Ankara that a massive campaign in Rojava – attended, as it is bound to be, by extensive civilian suffering – will do real long-term damage to Turkey’s standing in Washington (and beyond). It will irretrievably sink the F-35 deal which is now still dangling, and other cooperative plans. It may also lead to some form of unofficial curtailment of Turkey’s privileges in NATO. Economic measures may follow.

This may still fail to stop a determined Turkish policy. But if the military and the diplomatic and economic price of such a policy will continue to rise, the decision to act may at least be deferred towards the indeterminate future.

In parallel, Kurds in both Rojava and the KRG should be encouraged to avoid all transactions with Tehran which might compromise their autonomy and perhaps future independence. At the same time, it may also still be possible to enlist Russian help in sustaining their autonomy, which Moscow had supported in the past; not least, because of the interest in Kurdish energy.  From Israel’s point of view, a Russian role remains distinct from, and preferable to, Iranian or Turkish dominance.


JISS Policy Papers are published through the generosity of the Greg Rosshandler Family.


photo: U.S. Army photo by Spc. Zoe Garbarino [Public domain], via Wikimedia Commons

עוד כתבות שעשויות לעניין אותך